Det er den bedste tid på haveåret, lige nu. Årstiden, hvor alt pibler op af jorden. Alle stauder, roser, buske og træer har den skønneste nye grønne farve, og alt er fint og lækkert. Det er den her årstid, som vi venter på resten af året.


TEKST & FOTO: BONNIE HALL

Tiden i haven lige nu går med at nusse lidt rundt – fange lidt ukrudt hist og her, klippe lidt og vande. Det har været så tørt i foråret, at jeg allerede har vandet i mange timer.

Lupin ‘Masterpiece’

På et tidspunkt i april kom jeg til at sige til TV2-Nyhederne, at man jo burde etablere store regnvandstanke, så man var forberedt på de kommendes års mere svingende klima med meget våde perioder og tørre somre. Og det er virkelig en god idé af både miljømæssige og økonomiske grunde. Sådan en – eller to – havde jeg bare ikke selv. Jeg havde to almindelige regntønder på 200 liter, men ikke noget med en ordentlig volumen.

Så nu har jeg skaffet to store (og meget grimme) regnvandstanke. Oprindeligt var det meningen, at jeg ville grave en ned i bagboens have. Det havde jeg også fået lov til, og hullet var blevet gravet, men så besluttede jeg at få to tanke af 1000 liter. Det ville jo nærmest blive en underjordisk udgravning af så lille en have, så jeg bestemte mig for at opbevare dem bag mit hus i stedet.

Problemet var, at det ikke er muligt at få noget af den størrelse ind i min have. Løsningen blev, at naboen og jeg fjernede et stykke af plankeværket mod baghaven og bar begge tanke ind ad den vej. Nu står de så bag huset og ser store og klodsede ud, men jeg glæder mig over at høre regnen plaske ned i dem og at vide, at jeg sparer op til haven.

Drivhuset bliver mere og mere frodigt uge for uge. Det startede ellers ikke så godt. Forspiringen af mine egne tomatfrø slog fejl. Jeg havde plantet frøene i en så- og priklejord, som viste sig ikke at være god til tomater og basilikum. Derfor bestilte jeg alle mine tomatplanter fra Gartneriet Toftegård. Jeg glæder mig til at smage deres tomater, da jeg ved, at de laver et stort udvælgelsesarbejde for at tilbyde de bedste og mest velsmagende tomater. Varmen i drivhus-bedet er tændt lidt endnu, men varmeblæseren er taget ned. I år har jeg også fået etableret et automatisk vandingssystem i drivhuset. Det er super praktisk, når man dyrker i krukker, som jeg delvist gør i år. Så får de det vand og den gødning, som de skal have.

Der har været lidt forvirring omkring afholdelse af Åben Have arrangementer i år grundet COVID-19 krisen. Seneste udmelding fra Haveselskabet gør det muligt alligevel at gennemføre Åben Have, hvis der kun er 10 personer inde i haven ad gangen. Det har jeg så besluttet at gøre den 31. maj 2020 – og jeg glæder mig til at møde en masse søde havefolk.

Man får et godt overblik af haven fra skurets tag. Man kan se det meste deroppefra.

Man får et godt overblik af haven fra skurets tag. Man kan se det meste deroppefra.

I sidste måned begyndte jeg at sende live fra min have via min instagram-profil. Jeg sender live om emner efter ønsker fra mine IG-følgere. Indtil videre har jeg sendt om havens træer, havens design, drivhuset – og senest fra taget af mit skur, hvor det handlede om at indrette haven i haverum. Undervejs prøver jeg at besvare spørgsmål. Det er både sjovt og spændende – og super hyggeligt.

Har du spørgsmål til mig – fx om, hvordan man etablerer regnvandstønder – så skriv endelig til mig i kommentarfeltet herunder. Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Rigtig dejlig dag i haven til dig,
Bonnie

Du kan se meget mere til Bonnies have på instagramprofilen @gardening_by_hall.