søndag den 7. oktober 2012

BOTANISK HAVE I VANCOUVER

HAVEREPORTAGE

Lang billedreportage fra VanDusen Garden, den botaniske have i Vancouver i staten British Columbia i det sydvestligste Canada.

TEKST & FOTO: SIGNE


Når man kommer hjem fra en dejlig og inspirerende haveoplevelse med hovedet fyldt af indtryk, og kameraet proppet med billeder, så kan det være svært at vælge fra og begrænse sig, når man skal formidle sin oplevelse videre. Derfor kommer I nu med på hele min lange tur rundt i haven. Jeg håber, I vil nyde den.

Et af de scenerier, der nærmest tog pusten fra mig, da jeg i starten af juni besøgte VanDusen Garden, var en allé med blomstrende guldregn kantet med store, lilla prydløg. Et mesterstykke i kontrastfarver og helt eventyrlig at bevæge sig igennem.

Nu har jeg desværre ingen guldregn i min egen have, men hvis jeg havde, så ville jeg skynde mig ud og købe et par poser løg og få dem i jorden med det samme.

Desværre var prydløgene så småt begyndt at blomstre af. Jeg kan næsten ikke forestille mig, hvor guddommeligt smukt det ville have været, hvis jeg havde været der en uge tidligere. Andre steder i haven stod de dog fortsat flot.
Prydløgene havde også sneget sig ind andre steder. Her er det et bed med blomstrende pileurt, som jeg holder utrolig meget af med sine lyserøde piberensere.
Der var også en del iris, der blomstrede i haven, mens jeg var der. Her står de langs en af skovstierne, hvor de på diskret vis er med til at give lidt variation og kontrast til det lille træ med det gulgrønne løv.
  
I haven ligger en stor sø, man kan gå hen over via en bro, der nærmest er i niveau med vandet. Herfra er der en utrolig flot udsigt op langs søens bredder.
Den lyslilla blomstersky, man kan se ved bænken i baggrunden, er i øvrigt et miks af hvide og lilla natvioler.

Langs søen var der også masser af iris, og så var der træer med løv i alle mulige farver fra grålig, gul og lysegrøn til de mørke vinrøde. Blandt træerne var der en hel del ahorn, som canadierne jo er glade for (det er et ahornblad, der pryder det canadiske flag).
Der er kun ansat ganske få gartnere til at passe haven. En meget stor del af arbejdet udføres af frivillige.
Der er en hel del rododendron i haven. Mange af dem var dog afblomstret, men nogle holdt ud endnu. Jeg kunne forestille mig, at det blot nogle uger tidligere havde været en ret kulørt oplevelse.
Her ser man et eksempel på hvor stor variation man kan skabe, næsten alene ved at kombinere planter med forskellige farver løv.
For enden af alléen med guldregn ligger en forsænket have med rosenbede indrammet af lave hække og afgrænset af et langt staudebed. Fortsætter man videre, kommer man til en labyrint af formklippede hække. Vancouver, der ligger i British Columbia, er stærkt inspireret af englænderne - også når det kommer til haver.
Jeg nød turen rundt i VanDusen Garden og sluttede af med en kop kaffe i deres helt nye bygninger under svungne tage med grønt på toppen. Bygningerne i sig selv er også ret interessante og bygget med høje krav til bæredygtighed. Hvis man har lyst til at læse mere om dem, kan man evt. følge dette link.

28 kommentarer:

 1. Hvor er du heldig at du fik denne smukke haveoplevelse. Her kunne jeg sagtens drømme mig hen. Tak for alle de smukke billeder. Imponerende flot - Du skulle være fotograf Signe.
  knus
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Eva :-)
   Jeg var også helt høj, da jeg havde været turen igennem, og jeg er rigtig glad for, at jeg fik den oplevelse med.

   Slet
 2. Det er en imponerende have Signe - dejligt at du nåede det på din tur og dejligt at du deler dine skønne billeder med os

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Annette
   jeg er også rigtig glad for, at jeg nåede at komme forbi. Og så er jeg altså rigtig glad for, at kameraet er opfundet - både så jeg kan dele min oplevelse med andre, og så jeg selv får mulighed for at genopleve den :-)

   Slet
 3. Tak for turen - hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Pia - håber du nød den :-)

   Slet
 4. Hej Signe, fantastiske billeder! Selvom den viste have er meget større end de 1000m3 jeg har, er der inspiration at hente udfra dine flotte billeder. Da jeg kom til de orange primulaer, mistede jeg fuldstændig vejret, kors hvor flotte.
  Hilsen,
  Lis E., Ølsted

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lis
   Det er en af de ting, der er så dejligt, at man også i store parker, selv på den anden side af jorden, kan finde inspiration, man kan bruge i sin egen have. Jeg går selv i overvejelser om at plante en guldregn og sætte en masse prydløg omgring den :-)
   Primula-bedet var i øvrigt endnu mere inponerende i virkeligheden, så jeg kan kun anbefale det. Sådan et bed man bare bliver i godt humør af at se på :-)

   Slet
 5. En sån trevlig trädgårdsrunda du bjuder på. Så vackert med alla de stora vuxna träden! Man ser verkligen att parken är anlagd i en engelskinfluerad stil.

  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anna
   Det var i øvrigt kendetegnet for langt, langt de fleste have i byen, at de i høj grad var inspireret af den engelse havestil - og at man generelt gik meget op i sine have. Så som have-menneske er det et ret interessant sted at besøge, omend det ligger lidt langt væk ;-)

   Slet
 6. Tusind tak for kigget. Det er da en helt fantastisk have. Du viser jo det ene overdådige billede efter det andet :-)
  Hvor er der mange skønne plantesammensætninger, sidder her og drømmer mig helt væk i billederne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Vivi
   Ja, det var en stor oplevelse, at besøge den. Og jeg sad i øvrigt også selv og blev helt drømmende, da jeg skulle finde billederne frem igen for at lave dette indlæg :-)

   Slet
 7. Signe, du har lige haft mig med i drømmeland! Vidunderlig smuk botanisk have. Der må have været fremsynede gartnere i al dens tid, for hvor er den dog flot med de gamle træer og de nye blomster-sammensætninger. Løvet kommer virkelig til sin ret. Meget, meget flotte billeder og passer enormt godt på den måde, de er sat sammen! Tak fordi du tog os med hele vejen!
  Kh Gitte ved Viborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar Gitte
   Det er jo kun dejligt at kunne dele sine oplevelser med andre :-)

   Slet
 8. Skægt, når man siger Canada, så tænker jeg på store skove og egentlig ikke på haver.
  Fabelagtige billeder, det må ha været en oplevelse af de store. Godt for os seerer at du ikke kunne vælge, så vi fik dem alle at se.

  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja, jeg var faktisk heller ikke klar over, at de gik så meget op i deres haver. Jeg havde også tænkt, at der mere var storslåede naturreservater med grislybjørne (og det var der i øvrigt også), men måske specielt i British Columbia, går man rigitg meget op i sine haver. Så det var jo bare en rigtig positiv oplevelse, når man nu er lidt have-nørdet :-)

   Slet
 9. Jeg er helt åndeløs efter første tur gennem indlægget - fantastiske billeder. Jeg skal se indlægget igen flere gange - der er så mange smukke og inspirerende detaljer. Tak fordi du deler oplevelsen med os.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Berit
   Jeg tænkte i øvrigt på dig flere gange, da jeg var der - der var jo rigtig mange iris, der blomstrede rudt omkrig i haven, som du kan se :-)

   Slet
 10. Dette er virkelig vakkert, et kunstverk. Lykke til med bloggen! Hilsen Anne

  SvarSlet
 11. Utrolig smukt - tak for rundvisningen :-]
  Man får lyst til at komme der selv.
  Venlig hilsen
  Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie :-)
   Desværre ligger det jo lidt langt væk.

   Slet
 12. Jeg tilslutter mig heppekoret. Det er så smukt og du tager nogle skønne billeder. Der er så meget inspiration at hent og jeg har kun lige scrollet ned over dine fotos. De bliver nærstuderet, når jeg trænger til en stille stund og noget smukt at se på.

  SvarSlet
 13. Nøj så mange smukke billeder du har taget, det er balsam for sjælen Signe.
  Knus

  SvarSlet
 14. Tusen takk for omvisning i denne fantastiske hagen og takk for magasinet Hagefolk. Dyktig og interessant!

  SvarSlet
 15. Selvom indlægget ikke er helt nyt MÅ jeg lige skrive (selvom det måske aldrig bliver læst). Fortryllende og fabelagtige smukke fotos, som du har begået (ja kamera alene er ikke nok - dét der kræver noget særligt!)!

  Og hvilket sted - jeg har svært ved at finde ord - tænk at du overhovedet kom hjem igem!!!

  Mange hilsner fra Katinka

  SvarSlet

ANNONCE