lørdag den 27. oktober 2012

BRUG AF PLANTEHOTELLER

I HAVEN

Om jeg fatter det! At ikke enhver planteskole med bare et lille bitte indblik i den moderne (travle) haveejers behov for opbevaring - særligt i vintermånederne - har en service  til opbevaring af frostfølsomme planter.

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONE
Ja, du troede måske et kort sekund, at det var opbevaring af den travle haveejer, men jeg mener det virkelig!

Vi er efterhånden rigtigt mange, der har diverse træer og planter fra middelhavsegnene og de tropiske egne af verden. Og som bor i velisolerede huse, der bare ikke har et køligt gæsteværelse eller kælderrum.

Jeg nævner i flæng: Citrus, dvs. citron, appelsin og alle de afarter indenfor den gruppe, oliven, laurbær, alle salvierne, rosmarin, plumbargo, chili, agave. Ja, og så er der alle de der knolde, der også er samlet til hobe; oxalis, gladiolus, georginer, agapanthus.

Det er så småt på vej, det med plantehotellerne, for efterspørgslen stiger år for år, og jeg er stensikker på at det i de næste par år vil blive en meget eftertragtet ydelse. Flere steder på Sjælland var der meldt fuldt booket og udsolgt allerede midt i august.

Og det er jo (endnu) ikke os alle, der har fået lavet den udestue eller hyggelige orangeri. Og så er der det med CO2-samvittigheden og det med at orke at bobleplastisolere drivhuset - hvis vi altså har et.

Hvad gør du så, hvis du skal klare den selv?
 • Nævner det igen og igen for din planteskole og dit havecenter. 
 • Læser artiklen vinteropbevaring af frostfølsomme træer samt opbevaring af dahlia og andre frostfølsomme løg og knolde.
 • Allierer dig med en veninde eller andre (måske i din havekreds) med en god, frostfri opbevaring med lys i. Hvis hun altså har lidt plads til overs.
Er der nogen af jer, der har erfaringer med brug af plantehoteller, så hører vi rigtigt gerne fra jer! 

2 kommentarer:

 1. Nogle plantecentre opbevarer faktisk vinterfølsomme planter, hvis man beder pænt om det, og selv om de ikke annoncerer med det. Det er i hvert fald min erfaring her i Odsherred.
  Det er ganske vist mange år siden, jeg har benyttet mig af tilbuddet, for nu har jeg orangeri. Men snart bliver det måske aktuelt igen, for det er svært at begrænse sig, når svigtende helbred ikke længere tillader havearbejde i større stil, og kærligheden derfor kastes på krukkevækster, og når man ikke kan lade være med at tage inspiration og somme tider stiklinger med hjem fra rejser sydpå. I øjeblikket går jeg op passer omhyggeligt på nogle stiklinger af abrikosfarvede Hibiscus, som har slået rod, efter at jeg i foråret havde dem med hjem fra min datters have i det sydlige Florida. Det kritiske punkt bliver imidlertid nok til foråret, til april, hvor indendørs småplanter har det med pludselig at gå ud!
  Happy Indoor Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder da glimrende, at mankan få et hjørne på en planteskole i Odsherred! Måske kan man det flere steder i landet?
   Det er ikke alle steder, der er plads, ved jeg. Men en start er måske at spørge, der hvor man handler. Så får de et indblik i efterspørgslen.

   Indor gardening? Ja, det er skønt. Jeg mosler nu stadig rundt hele efteråret og vinteren ude - lige ind til jeg ikke kan komme i jorden. :)

   Slet

ANNONCE