torsdag den 18. oktober 2012

FORÅR I GRÅSTEN SLOTSHAVE

PRYDBEDET

Gartnerne i de danske slotshaver ved hvad de gør, når de forbereder næste års blomstring. I Gråsten Slotshave lægges løgene i store imponerende grupper.

FOTO & TEKST: LONEJeg havde, et forår, den fornøjelse at gæste Gråsten Slotshave i april måned, og mange ikke-have-interesserede (inkl. det meste af min familie), ville nok tænke, at det var lidt for tidligt at gå på havebesøg i april , men vi var to der drog af sted, og det var en smuk tur.


Herover persisk fritillaria - fritillaria persica 'Adiyaman' - i vovet kombination med gule tulipaner. Denne har slægtsskab med de mere kendte fritillaria: Vibeæg og kejserkrone.

Tv. narcissen, narcissus 'Manly'.

Herunder et view over et af de imponerende, store staudebede med påskeliljer, tulipaner og de omtalte persiske fritillaria.


Stor, smuk krukke med tulipaner og stedmoder i orange farver.

Herunder et andet staudebed, i den muromkransede have, med smukke gule og orange farver. Farverne er forstærket af de blå forglemmigej.

Tv. en tulipanblanding, Verver 'Royal Anniversary"'.
Herunder bede med tulipaner i smukke røde og rosa farver, der falder smukt i med staudernes røde forårsløv.


En af de ting jeg har taget med mig fra denne have er, at udover at tulipanerne skal passe til de øvrige blomsterfarver, der er i haven på blomstringstidspunktet, så er det også en god idé at tænke på løvfarverne på de nærmeste stauder. Og så er effekten af mange ens tulipaner på ét sted da også ganske imponerende.

10 kommentarer:

 1. Ja smukt er det, og vi begynder at glæde os til foråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig, skønt! Har du lagt nogen løg i år, Lisbeth?

   Slet
 2. tulipaner er fantastiske. Jeg sidder her i efterårsmørket og får forårsfornemmelser i utide. Tak for turen

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, det er dejligt at glæde sig!

   Slet
 3. Skønt med en lille appetiser på hvad vi har i vente om "nogle" måneder. Jeg får dog helt dårlig samvittighed - da jeg endnu ikke har fået lagt årets indkøbte løg........må jeg be´ om tørvejr ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Orrrrk, Dorte, der er god tid. Jeg lagde løg helt hen i november sidste år og de kom - på nær de hvide påskeliljer - alle fint. Så slå koldt vand i blodet (og varm kaffe i halsen).

   Slet
 4. Flot ser det ud med de mange ensartet løg sammen, en lille "teknisk" kommentar er at fritillaria persica normalt ikke blomstrer det første år efter plantning.

  SvarSlet
 5. Tak, Jan, jeg er enig med dig - det er meget flot med de store flader ensartede beplantninger.

  Mine Fritilatria Persica blomstrede allerede foråret efter plantningen, men de står også meget tørt (læs: drænet) og godt.

  SvarSlet
 6. Tack för de underbara bilderna från ett av Danmarks slott. Dit måste jag åka nästa år 2013, på våren! Jag tänkte också arrangera en trädgårdsresa/haveresa till Danmark från Sverige (antingen från Göteborg eller från Malmö). Behöver lite mer tips på fina besöksträdgårdar, gärna privata. Min blogg heter Den passionerade trädgårdsturisten, http://tradgardsturisten.blogspot.com, och min hemsida med mina haveresjer i Europa och Sverige, heter Trädgårdsturisten.se.

  Välkommen att titta in hos mig .

  Allt gott, Ann

  SvarSlet
 7. och tack för att ni har startat en BLOGGTIDNING./Ann

  SvarSlet

ANNONCE