søndag den 18. november 2012

KOGLEFODER TIL FUGLENE

TEMA: DYR I HAVEN

Selvfølgelig kan man købe mejsebolde, eller sække i koloenorm-klassen. Eller du kan købe en pose med blandet fuglefrø og strø ud i fuglefoderhusets bund. Men du kan også lave fuglefoderet selv. Velkommen til et kogleorgie.

TEKST & FOTO: MARIANNEAllerførst skal du i skoven og hente grankogler. Mange - for hvis du glemmer at sige det til din mand eller sambo, så ryger de bare i brændeovnen som optænding. Sådan som det skete her i huset. Det er de også gode til, men det var ikke det, der var meningen. 

Hvis du finder grankogler ude, så er de sandsynligvis lukkede på grund af fugt. Det gør kogler, lukker sig sammen. Det er forståeligt, det gør vi andre også! Læg dem ind i varmen - de tørrer og folder sig ud igen på et par dage inde. De kan hjælpes på vej nær en brændeovn, men pas på at de ikke brænder. For det bliver noget værre rod!
DU SKAL BRUGE:
 • 1-2 poser fuglefrø
 • 1-2 pakker palmin (palmefedt, men svinefedt kan også bruges)
 • En stribe papbægre
OG FINDE FREM:
 • En gryde
 • Et forklæde
 • En saks
 • En bunke papirklips
 • Jutesnor
 • En hårnål
 • En skarp urtekniv
 • En avis
 • En bakke
 • Køkkenrulle
 • Kogler - fyrrekogler er bedst
 • Havregryn
 • Opvaskemiddel


Dernæst binder du snor i koglerne. Det er nemlig ulækkert at gøre bagefter. Bind enten fra toppen - ja, eller fra bunden, hvorefter de vipper og hænger lidt skævt, men det er bare sødt.

På med forklædet. Det her ka´ godt stænke eller sjaske lidt. Og fedt på tøjet? Nej tak! Uanset alt det der knaldbang-pletfjerningsmiddel.


I gryden med palminen, smelt den langsomt og tag den af varmen, når den er helt smeltet - den må kun syde en anelse. Så op i gryden med alt fuglefrøet. Hæld efter med havregryn, det kan være finvalsede eller grovvalsede. Det er lige fedt - om jeg så må sige. Formålet er, at grynene suger fedtet og fuglene er helt vilde med det. Hæld gerne mere på end du tror. Du må ikke kunne se flydende fedt i gryden! Efter jeg tog dette foto hældte jeg mere i.


Så dypper du kogler i fedtet. Det er vigtigt, at de er tørre, så de er helt udfoldede. Løber du tør for kogler, er det smart at have nogle papkrus i baghånden. Her er det, du får brug for den skarpe kniv til at skære et lille hul i bunden af glasset, hvorefter du trækker et stk. afklippet jutesnor på og trækker igennem. For at snoren bliver, hvor den skal, binder du en papirklips i enden af snoren inden i kruset. Så bliver den der.

Og så er det bare derudaf. I ro og mag. Der er absolut intet hastværk, med mindre andre skal bruge køkkenet. Snor i krus, klips i. Grav fuglefoder op i kruset. Stil til tørre. (Det er her køkkenrullen gør sit!). Foderet er ca. et døgn om at tørre ordentligt op og det går hurtigst, hvis du stiller hele gøjemøget på en avis på en bakke udenfor i en køligere temperatur.

Hvad skal du så bruge opvaskemidlet til? Ja, det finder du ud af, når det klør, eller posten kommer og ringer på med et eller andet, der skal underskrives. Eller mobilen ringer. For det fedter gør det!
Dagen efter klipper du forsigtigt krusene af fedtet og hænger dem op i snorene. De kan også opbevares i papkrusene til senere - bare de står køligt. Og de kan bruges til værtindegaver, det skaber jubel! Koglerne er lige til at hænge op ude i havens træer - gerne lige foran dine vinduer, for da bliver både du og fuglene så glade!

4 kommentarer:

 1. Herligt indlæg Marianne, tak for det.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
 2. Fantastisk god ide og dekorativ.

  SvarSlet
 3. Dejligt indlæg, elsker ar fodre fugle. Når det er rigtig vinter laver jeg hver uge en stor portion fuglefoder af 500g smeltet margarine og en hel pose havregryn. Jeg skovler det bare op i foderhuset mens det endnu er varmt, det køler hurtigt af. Sådan en portion æder de på en uge, samt flere kilo solsikkefrø, hampfrø og nødder og færdigkøbte mejsekugler. Jeg har også en automat med byg, med det er der ikke så stor afsætning på, det er ellers en skam, for det avler min mand på markerne og siloerne er fulde.Det er lidt dyrt med foder i så store mængder, men til gengæld en stor glæde med mange forskellige fugle i haven.

  SvarSlet
 4. Nu ved jeg hvad jeg skal lave imorgen - fuglemad! God læsning, fantastisk simpel opskrift - tak for det :o)

  SvarSlet

ANNONCE