Da jeg første gang læste om “biplanter”, troede jeg, det var nogle planter, der sådan var lidt ved siden af de andre – mindre betydningsfulde. Det er lige omvendt! For vi skal gøre alt for at passe på vores bier, og her er det at biplanter altså kommer til deres ret. Vil du være med til at danne en bevægelse?
TEKST: MARIANNE, FOTO: LONE
De dør “som fluer” – bierne. Forgiftede af pesticider og andet sprøjt, som hovedsageligt landbruget og erhvervsgartnerier hælder ud. Det hører vi om gang på gang i radio og på TV. Men er det ikke ret ligegyldigt om der er bier eller ej? Der er jo både masser af fluer og hvepse og andet skab, der summer rundt og stikker!
Nej, det er over-hele-hovedet ikke ligegyldigt! For bierne er hovedsageligt dem, der bestøver alle vores planter og frugttræer og andet vegetativt. Så uden bier får vi et stort problem meget snart, hvis ikke vi gør noget drastisk. Og det er hér vi havefolk kan være med! Derfor vil vi her på HAVEFOLKET gerne slå et kraftigt slag for at du gør noget for at tiltrække bier til din lille plet på jorden. Vil du være med?
SPRED RYGTET!
Du har med garanti en hel del af de planter vi nu vil liste op. Og det er godt! Men der skal mange – rigtigt mange – til for at det rygtes i “bikredse”, og din have skal blomstre hele året rundt, så bierne også har noget at føde deres æg med, både i de tidlige forårsmåneder og i de sene efterårsmåneder.
Hvordan bier kommunikerer indbyrdes aner jeg ikke, men vi har sat os for at fortælle langt mere om bier, om at holde bier og om at passe på vores insekter i naturen i den kommende sæson. I hvertfald er det sådan, at har du et bistade indenfor en vis radius, og har du en god del af de planter, der tiltrækker bierne, så gør du din part for at “sætte en sms-kæde i gang” i bifamilierne, og de kommer og “drikker sig en blomsterrus” til i netop din have.
MORGENFESTIVITAS
Og findes der noget mere berusende for en haveejer end en tidlig sommermorgen, hvor alt er stille, solsorten stadig sidder og gnider søvnen ud af øjnene og du kommer gående med bare tæer gennem græsset i din have med kaffekoppen dampende i den ene hånd. Du tiltrækkes, for du hører en travl summen. Der er nemlig fest i dine valmuer! Eller i dine løgplanter, salvier, matrem, koriander, lammeøre, stolte kavalerer, tidsler, mandstro, purpursolhatte….
Prydløg, allium
Anisisop, agastache
Fingerbøl, digitalis
Kongelys, verbascum
Lammeøre, stachys byzantina
Oregano, origanum
Purløg, allium schoenoprasum
Purpursolhat, echinacea
Salvie (alle), salvia
Stolt kavaler, cosmos bipinnatus
Solsikke, helianthus
Tagetes, tagetes
Kløver, trifolium
Akeleje, aquilegia
Krokus, crocus
Vintergæk, galanthus
Æble, malus
Kirsebær, prunus
Mirabel, prunus cerasifera
Cikorie, cichorium
Erantis, eranthis
Hjulkrone, borago
Baldrian, valeriana
Kalkkarse, arabis
Julerose, helleborus
Kattehale, lythrum
Verbena, verbena
Mælkebøtte, taraxacum
Sankthansurt, sedum
Timian, thymus
Du kan se mange flere planter i “Planteleksikon for biavlere” her. De fleste er fra den vilde natur, men det er jo også ved at være in igen at tage planter fra grøftekanterne med ind i bedene. Både de spiselige og til prydhavens bede.
Så velkommen i klubben af haveejere, der gerne vil sikre bestøvning, samt sikre alle naturens plantearter for fremtiden!
God idé med denne artikel. Jeg har mange biplanter og kigger hele tiden efter flere. Læderkrone er i øvrigt også en god biplante.
Kh Lisbeth
Læderkrone? Det var faktisk en plante, jeg overhelehovedet ikke kendte Før nu! Så tak, søde Lisbeth!
Selv tak du har nok googlet den, den hedder Ptelia. Min haveveninde Ida havde et mægtigt stor træ, når hun stod under det var der en summen af bier over hende. Nu har hun klippet toppen af, men den kommer igen.
Hej Havefolk
Godt i tar dette op!
Vi har vel alle bemærket styrtdykningen i antallet af honningbier.
Af kemigigantens Bayers årsregnskab fremgår det at deres største indtægtskilde på "systemiske" giftstoffer er fra salg til private. Hovsa, tror ikke vi alle lige får læst brugsanvisningen.
Lige en tilføjelse til plantelisten: Asters – der er ikke meget andet der klarer den så godt når efteråret kommer.
en dejlig dag herfra
JA og endnu flere (dejlige dage) fremover – også for bierne! Asters? Natürlich! Tak!
Dejligt indlæg, og jeg kunne ikke være mere enig.
Jeg har efterhånden rigtig mange biplanter, og der skal nok komme flere til.
Hjulkrone skal jeg have, men de fleste af de andre har jeg. Vi har heldigvis i mit nærområde en del der har bistader, og det er en daglig glæde af betragte dem svirre rundt i planterne.
Er i den grad med 😀
Hjerteligst
Ved det, Dorte! OG tak fordi du deler på FB. 🙂 Så kommer der sikekrt endnu flere med i bi-klubben!
Enig enig og helt enig. Jeg har mange af de nævnte biplanter, og sørger for at samlingen udviges ved en hver lejlighed. Og det summer lystigt om dem alle.
Faktisk prøver jeg at lokke gemalen til at vi skal holde et bistade på et tidspunkt.
Meen det er nødvendigvis ikke altid landbruget der synderen, det triste er at visse haveejere osse sprøjter alt for grundigt. Heldigvis er det forhåbentlig de færreste nu om stunder, men det tager tid før fortidens fejl er blevet rettet op.
hilsner Gunvor
Du har desværre ret – Gunvor – der er stadig mange haveejere, der sprøjter alt, alt for meget og går rundt og tror, at det ingen effekt har. Også selvom det efterhånden er helt "gammeldaws" ikke at tænke ud over sin egen næsetip.
Jeg selv pønser p at bistade, kan se, at der er andre på min villavej, der har. Men jeg skal lige være sikker på, at kunne blive "oplært" i det, for jeg er – hånden på hjertet – ikke rigtigt tryg ved at stå for det hele selv. Må i gang med at researche.
Sådan! – Heldigvis kan jeg se, at jeg har de fleste af de nævnte planter. MEn altså ikke rigtig nogen honningbier 🙁
Jeg har lavet et lille indlæg om sommerfugle. der jo er ved at lide samme skæbne. Se her..http://grosrosenhave.blogspot.dk/search/label/Dyr%20i%20haven%20vildnatur
Mange hilsner
Gro
Hvor morsomt, Gro. Jeg har selv en sommerfugle-artikel på vej.
Jeg håber da for dig, at det rygtes i bifamilierne, at du har menukortet klar!
Jeg har en (efterhånden KÆMPE) katteurt – Six Hills Giant og planterne med deres lange blomsterranker SUMMER af liv. Bier, humlebier, sommerfugle og natsværmere. Vi kan lige kigge ud på den fra Orangeriet og nyder travlheden.
Den kan også anbefales som bi-plante.
Sum sum fra Hyldeblomst og Hortensia :0)
Tzak-Zum-Zum – Dén skal da med på listen! Må være herligt at kunne sidde og nyde andres travlhed. Det er lidt som om man selv nyder freden ekstra. Og når det så er bier & Co. så er det ekstra nydelse!
Jeg har hele sommeren et leben af rang i haven, af summende bier og alle mulige (og umulige….) andre insekter der i den grad har mulighed for at vælge netop deres yndlingsplante at smovse i. Jeg ved at der er bistader i nærheden og er sikker på at der ville kunne dokumenteres en fast rute mellem bistader og min have……….Selv mit nektarintræ i drivhuset som blomstrer meget tidligt – og i år mens sne og frost stadig dominerede – finder de. Og lige nu er det i sær æblemynten der summer helt vildt af liv. Generelt er det tydeligt at krydderurterne er de foretrukne når der er mulighed for at vælge og dem er jeg også vild med, så det er et fint match. Men en enkelt meget vigtig plante har I helt glemt – lavendel! I den periode hvor lavendlen er på sit højeste kan jeg nærmest ikke komme ind til mine roser som er omkranset af lavendler, for der summer der konstant 100 vis af bier rundt i dem. Jeg har nok 50 meter lavendelhæk og det kan høres at her er der fest!
En rigtig god og tidlig biplante er i øvrigt pil – her er der også fest i det tidlige forår når den blomstrer, så den vil jeg også anbefale.
Jeg synes det er et rigtig vigtigt emne I her tager op – vi skal passe på hinanden og naturen – og ved at passe på det sidste passer vi også automatisk på hinanden. Jeg nyder virkelig at gå rundt blandt summende bier i haven og tænke på at det er takket være dem at jeg nu kan frådse i frugt fra havens mange buske og træer. Og de er jo fredelige væsner som man nærmest kan nusse på ryggen uden de gør noget.
JA, der er da "Roskildefestival" i din have, Trine! HVor er det godt, du tager træerne med. Jeg kommer da også i tanker om linden. Når den blomstrer er der dels et sandt leben, dels den mest vidunderlige duft!
Pil og lind, katteurt, hjulkrone, asters, læderkrone… de føjes til listen…. men måske kan den blive endnu længere?
Skøn artikel! Bærmispel er et stort hit blandt "mine" bier i foråret og om efteråret og langt hen på vinteren bliver den flittigt besøgt af solsorte, sjaggere og drosler, så den må bestemt komme med på listen.
Jeg hepper i den grad også med her – og tænker at storkenæb måske bør nævnes, måske er det ikke alle, men vi har i hvert fald en nogle, der bliver flittigt besøgt 🙂
Tak for en meget inspirerende artikel. Det er jo nu mange af os planlægger næste års planter, så det kommer lige på det rette tidspunkt. Jeg vil tage det med i mine overvejelser. Jeg får helt lyst til at lokke en biavler til at sætte et par bistader op i min havekoloni. Tilsammen må vores havder da kunne danne grundlag for et par bi-samfund. Der er altid noget, som blomstrer hos os.
Hej! Også herfra et stort BI-fald til en spændende artikel, og rigtig fint med en inspirationsliste! Jeg har meldt mig ind i "bevægelsen" og synes jeg i år har bemærket mange flere ber end tidligere. Hos mig har voksurt og zennia været meget omsværmet.
Hilsner fra Blomsterlyst
Hvor er jeg glad for I igen og igen gør opmærksom på bierne. I disse dage er Kæmpe Springbalsamin et stort hit hos bierne her i haven. Derudover kan jeg næsten sætte et flueben ved alle blomsterne på listen.
En god ide er at lave et skema over hvilke planter der blomstrer i ens have, fra forår, tidlig sommer, høj sommer, sen sommer og efterår. Der skal gerne være bi-planter i blomst hele sæsonen. En god efterårs plante er Vedbend (hvis man kan få fat på stiklinger af en gammel plante som blomstrer, ellers må man vente ca 15 år inden den blomstrer!), også er snebær også god. Hvad angår pesticider så skal man HELT undlade at bruge dem, specielt insecticider, fks insektpinde (provado) de indeholder et stærkt middel som dræber bier. Har desværre fundet ud af at mange blomsterløg er behandlet med pesticider, og som er i det pollen og nektar bierne henter….. så vælg gerne økologiske løg.