Da jeg første gang læste om “biplanter”, troede jeg, det var nogle planter, der sådan var lidt ved siden af de andre – mindre betydningsfulde. Det er lige omvendt! For vi skal gøre alt for at passe på vores bier, og her er det at biplanter altså kommer til deres ret. Vil du være med til at danne en bevægelse?


TEKST: MARIANNE, FOTO:  LONE
De dør “som fluer” – bierne. Forgiftede af pesticider og andet sprøjt, som hovedsageligt landbruget og erhvervsgartnerier hælder ud. Det hører vi om gang på gang i radio og på TV. Men er det ikke ret ligegyldigt om der er bier eller ej? Der er jo både masser af fluer og hvepse og andet skab, der summer rundt og stikker!
 
biplanter
Nej, det er over-hele-hovedet ikke ligegyldigt! For bierne er hovedsageligt dem, der bestøver alle vores planter og frugttræer og andet vegetativt. Så uden bier får vi et stort problem meget snart, hvis ikke vi gør noget drastisk. Og det er hér vi havefolk kan være med! Derfor vil vi her på HAVEFOLKET gerne slå et kraftigt slag for at du gør noget for at tiltrække bier til din lille plet på jorden. Vil du være med?
biplanter
SPRED RYGTET!
Du har med garanti en hel del af de planter vi nu vil liste op. Og det er godt! Men der skal mange – rigtigt mange – til for at det rygtes i “bikredse”, og din have skal blomstre hele året rundt, så bierne også har noget at føde deres æg med, både i de tidlige forårsmåneder og i de sene efterårsmåneder.
Hvordan bier kommunikerer indbyrdes aner jeg ikke, men vi har sat os for at fortælle langt mere om bier, om at holde bier og om at passe på vores insekter i naturen i den kommende sæson. I hvertfald er det sådan, at har du et bistade indenfor en vis radius, og har du en god del af de planter, der tiltrækker bierne, så gør du din part for at “sætte en sms-kæde i gang” i bifamilierne, og de kommer og “drikker sig en blomsterrus” til i netop din have.
biplanter
MORGENFESTIVITAS
Og findes der noget mere berusende for en haveejer end en tidlig sommermorgen, hvor alt er stille, solsorten stadig sidder og gnider søvnen ud af øjnene og du kommer gående med bare tæer gennem græsset i din have med kaffekoppen dampende i den ene hånd. Du tiltrækkes, for du hører en travl summen. Der er nemlig fest i dine valmuer! Eller i dine løgplanter, salvier, matrem, koriander, lammeøre, stolte kavalerer, tidsler, mandstro, purpursolhatte….
biplanterBIPLANTER
Prydløg, allium
Anisisop, agastache
Fingerbøl, digitalis
Kongelys, verbascum
Lammeøre, stachys byzantina
Oregano, origanum
Purløg, allium schoenoprasum
Purpursolhat, echinacea
Salvie (alle), salvia
Stolt kavaler, cosmos bipinnatus
Solsikke, helianthus
Tagetes, tagetes
Kløver, trifolium
Akeleje, aquilegia
Krokus, crocus
Vintergæk, galanthus
Æble, malus
Kirsebær, prunus
Mirabel, prunus cerasifera
Cikorie, cichorium
Erantis, eranthis
Hjulkrone, borago
Baldrian, valeriana
Kalkkarse, arabis
Julerose, helleborus
Kattehale, lythrum
Verbena, verbena
Mælkebøtte, taraxacum
Sankthansurt, sedum
Timian, thymus
Du kan se mange flere planter i “Planteleksikon for biavlere” her. De fleste er fra den vilde natur, men det er jo også ved at være in igen at tage planter fra grøftekanterne med ind i bedene. Både de spiselige og til prydhavens bede.
Så velkommen i klubben af haveejere, der gerne vil sikre bestøvning, samt sikre alle naturens plantearter for fremtiden!