torsdag den 26. september 2013

OPIUMVALMUER

PLANTEPORTRÆT

Opiumvalmue er en skøn gæst i den tidlige sommer. Efter blomstringen efterlades smukke frøkapsler, og dermed sikres overlevelsen de næste mange år.

TEKST & FOTO: LONEDet er så let med opiumvalmuen. Falder du for en farve i en have et sted, må du blot bede om lov til at plukke et par frøstande, og efter tørring og såning næste forår - direkte i bedet - er du sikret denne skønne plante i din have. 

Når man taler om at have bede, der holder figuren hele året og ikke kræver den store indsats, så er opiumvalmue ikke én af deltagerne. Ikke at det er svært at så den, men hvis du gerne vil holde dine bede friske og sunde hele sommeren, kommer du ikke udenom at skulle fjerne hele planter af opiumvalmuen, for bladene gulner efter blomstring og er absolut ikke pyntelige. Husk blot at lade nogle stykker stå.

Når det er sagt, så kan jeg ikke komme i tanke om flere ulemper ved denne smukke etårige.
SÅ DEM I DET TIDLIGE FORÅR

De små valmuefrø blandes i marts med en portion plantejord i en spand, og så går du ganske enkelt ud til de bede, hvor du ønsker valmuerne og spreder dem ud over jorden.Når man selv vælger at så, og gør det ved at blande med jord eller lidt sand, som forklaret herover, bliver frøene spredt godt, og planterne får så fin afstand, at de kan vokse sig flotte og store. Når de så begynder at dukke op senere på sæsonen, kan du evt. lige holde lidt øje - står de for tæt, skal der tyndes ud. Ellers får de ganske enkelt ikke den ønskede størrelse. Gør du ikke noget, vil de der står for tæt blot blive alt for små, og så husker du at sprede frøene lidt mere næste år.

Opiumvalmue blomstrer henover maj-juni måned, og de er utroligt smukke. Den enkelte blomst holder ikke så længe, men afløses af store og grafisk flotte frøkapslerJeg samler hvert år ca. 10 af de største frøkapsler ind, og så er der både til min egen såning i foråret og til venner der gerne vil have frø.

SÅ EVT. FLERE GANGE
Ønsker du at fordele blomstringen over en længere periode, kan der sås over flere gange, fx. både marts, april og maj. Får planterne blot lov til at selvså sig eller sås der i efteråret, kan der være tendens til lidt kraftigere planter.

DEN SKØNNESTE GRØFTEKANTSTEMNING
Et af de steder jeg selv første gang faldt for den smukke valmue var i den engelske have Great Dixter, hvor farveforskrækkelse er en mangelvare. Og synet er intet mindre end betagende i juni måned.FAKTA

NAVNPapaver somniferum
DANSK NAVNOpiumvalmue
LYSFORHOLDTrives i sol
HÅRDFØRHED: Etårig 
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKSTHøje planter med ranke stængler og med et flot støvetgrønt løv
STØRRELSE: Op til 80 cm
BLOMSTRING: Forsommer/efterår, afhængigt af såtidspunkt
ANVENDELSE: Er velegnet i både prydbede og den vilde eng. Skal den bruges til afskæring er rådet at plukke tidlig morgen, mens der endnu blot er en knop, og så hurtigt dyppe enden i meget varmt vand, før den sættes i vasen. Det hjælper planten til at kunne optage vandet, da mælkesaften fra stænglen derved er opløst.

3 kommentarer:

 1. Jeg har sået mine med det samme, men har stadig et reservelager, hvis de nu ikke kommer op, eller til venner og bekendte.

  SvarSlet
 2. Er det ikke også disse frø man kender som birkes? Dvs. de kan spises :) Så er det jo bare med at få høstet en masse frøkapsler!

  SvarSlet
 3. Hej Anne
  Undskyld det sene svar, jeg håber at du ser det alligevel.
  Jo det er helt rigtigt at frøene er dem vi kender som birkes og at det også er dem vi spiser.
  Du kan læse mere om birkes og andre skønne krydderier i artiklen; "Krydderier på tilværelsen", som vi har bragt i sidste uge.

  SvarSlet

ANNONCE