onsdag den 23. oktober 2013

EFTERÅRSSTEMNING PÅ THE HIGHLINE

The Highline
BYRUM 

Vi har tidligere været på vandring gennem The Highline i New York. Har du lyst til endnu en slentretur, så følg med her, hvor efteråret er nået til den skønne oase. 


TEKST & FOTO: KARINA 

Trods de sensommerlige vibrationer, hvor bare ben og ispinde toner frem på motiverne fra denne tur, så er det altså blevet efterår - i hvert fald ifølge kalenderen. Her er nogle af de stemninger vi fangede på The Highline på en solrig dag i starten af oktober. 


The HighlineThe Highline


GRÆSSERNE PÅ DET STORE LÆRRED 
Noget af det første vi bemærker på The Highline er beplantningen, hvoraf en stor del består af prydgræsser. Græsserne er plantet på forholdvis store felter, som undervejs veksles af markante staudegrupper.

Af græsser kan blandt andre nævnes: Nassella tenuissima/mexicansk fjergræs, Panicum virgatum/staudehirse, Calamagrostis brachytricha/koreansk havesandrør, Sporobolus heterolepis/præriegræs og Carex bromoides, som vi desværre ikke har kunnet finde noget dansk navn på, men på engelsk kaldes den for Brome-like sedge.

The HighlineDET HANDLER OM DETALJERNE 
Alle de smukke detaljer går vi heller ikke uopmærksomme forbi. Materialerne fra det kolde stål og den hårde granit, blødes op af vejrligt prægede elementer og af planternes meget teksturlige flader.

The Highline


TRÆER OG BUSKE I HØJDEN OG DYBDEN
På sporet vokser der - udover alle stauderne - også hjortetaktræer og magnolia, samt ahorn, birk og kornel. Disse vokser - blandt en hel masse øvrige træer og buske - i enten forhøjede eller nedsænkede kummer, som akkurat giver plads til at planternes rodsystem kan udvikle sig.

The Highline

VI SÆNKER BLIKKET 
Endnu en opdagelse går i gang, når vi nu sænker blikket mod bunddækket. Under træerne finder vi blandt andet heuchera af forskellig slags, på dansk også kaldet alunrod. Dertil et væld af bregner, som f.eks den kønne venushår som på latin lyder navnet Adiantum pedatum, samt den smukke bispehue, Epimedium grandiflorum af sorten 'Lilafee'. 


The HighlineVI LØFTER BLIKKET
Det er næsten ikke til at ta' øjnene væk fra det flotte anlæg og de smukke beplantninger, men når vi kigger op kommer en ligeså bjergtagende udsigt os til syne. Her er det den majestætisk høje Empire State Building, der troner i baggrunden.

The Highline

PÅ KØDKORRIDORENS ROBUSTE SKELET 
Det er tid til et lille hvil, så lad os stoppe lige her. Nyde The Highline, den gamle kødkorridor, der i sin tid måtte udstå vægten af frosne kalkuner, fedtmarmoreret flæsk - og hvad befolkningen på Manhattan ellers provianterede sig med, dengang aktiviteten på dette sted var en anden. Nyde The Highline, hvis skelet nu bærer vægten af en mere levende type "gods".

The Highline


Og lad os også stoppe her, hvor vi kan forsyne os med en paletta, til resten af turen. Palettas er mexicanske ispinde, som vi tidligere har bragt et par opskrifter på. Har du lyst - så følg linket.

The HighlineMens vi nyder de mexicanske ispinde kan vi jo i mellemtiden studse over disse - ja hvad - kunstpinde?

The Highline
METROPOLENS UOPSLIDELIGE PULS 
Fra kanten af den frodige passage tager vi endnu et kig ud over byen. Vi opsluges af farverige indslag og vi fornemmer trykket fra metropolens uopslidelige puls. Mens bilerne og menneskene raser af sted dernede, føles The Highline som en anderledes stille og stressfri zone.

The Highline


The Highline


Blandt mængden af publikum der bare slentrer af sted støder vi ind i par gartnere, der er med til at holde det smukke projekt intakt.

The HighlineHer ryddes op med ganske forsigtige hænder - og med vinteren for øje.

The Highline


Hvis ikke de sentblomstrende stauder giver os et praj, ville vi have svært ved at tro at det er efterår i New York. Men det er det. Det forsikrer en gruppe asters og solhatte os om, inden vi forlader det stemningsmættede univers. 

The HighlineVil du se hvordan The Highline så ud en dag midt i juli, så læs også artiklen THE HIGHLINE - EN OASE I NYC. 

3 kommentarer:

 1. Tack för att man fick följa med på den härliga turen genom New York och vad grönt och fint det är där fortfarande.
  /Malena

  SvarSlet
 2. Sikke flotte billeder. Hvem der bare kunne gå en tur derovre.

  SvarSlet
 3. Tak for den dejlige spadseretur langs The Highline, jeg drømmer om at opleve den igen i det virkelige liv.

  SvarSlet

ANNONCE