Niveauforskelle i haven kan give nogle specielle oplevelser og muligheder for overraskelser. Jeg besøger mange haver med både store og små højdeforskelle. Det skaber både en grad af dramatik og et spændingselement, da det giver en ekstra dimension til designet i modsætning til en helt jævn grund.


TEKST & FOTO: TOR HADDELAND

 

Mit udgangspunkt i en have med niveauspring vil først og fremmest være, hvordan vi kan få noget godt ud af de højder, som naturligt er på grunden. Det kan være en udsigt, som skal udnyttes, måske kan højderne være med til at skabe læ, og det kan helt konkret være en amfiterrasse op til husets dør ud til haven. Ofte bidrager højdeforskelle på en grund til at skabe rum og passager i haven.

Rum opstår helt naturligt, hvis der f.eks. er en trappe, og således opstår der et rum både over og under niveauspringet. I en jævn have ville der skulle tages mere kunstige greb for at danne to rum med enten beplantning eller vægge.

Når der er højder, bliver designet knap så konstrueret og mere ægte.

Ofte kan der skabes rum, som føles rare og trygge at være i, fordi der er en skrænt bag ved én, eller terrænet stiger. Og der kan nogle gange skabes spændende rum, fordi man rent faktisk kan falde ned.

Billederne her nedenfor er  gode eksempler på begge dele.

I haven med træterrassen med udsigt til havet går der en dyb skrænt ned. Værnet sikrer, at man ikke falder ned, selvom man sidder helt tæt på, og faktisk fungerer skrænten her også som læ-giver, når man sidder ned. Rejser du dig op fra stolen, mærker du vinden i ansigtet.

Sommetider kan der være udfordringer, som at en skrånende skrænt optager for meget plads. Selvfølgelig afhængig af skræntens placering på grunden kan man ofte udnytte en skrænt, så man dels går ind i skrænten, og dels bygger sig ud af skrænten. Det kan f.eks. være en terrasse, som man bygger ind.

Denne byhave med de store taks er et eksempel på, hvordan den ovale terrasse skærer sig ind i en skrænt. Der opstår på den måde et helt naturligt rum lige midt i haven med græsplæne omkring. Desuden sidder man afskærmet for indsyn. Man sidder i læ, og set fra huset løfter terrassen med loungemøblet sig ud af skrænten på den flotteste måde med de ellipseformede trin i cortenstål.

Nogle gange kan det være nødvendigt at forcere lidt højdeforskel i en have. Det kan enten være af praktiske og funktionelle årsager, eller det kan være rent æstetisk. Billedet herunder er et eksempel på, hvordan små niveauspring blev skabt for både at skabe mere intimitet og for at lave et mere spændende forløb omkring huset. Den nedsænkede terrasse med loungen fungerer som et rum for sig, og det samme gør træterrassen med spisezone, som blot ligger to trin højere.

Denne træterrasse med en gangbro som bindeled mellem husets to terrasser har et jævnt skrånende terræn, som giver en særlig dybde i haven og igen et spændende forløb omkring huset, da man må bevæge sig op og ned for at komme hele vejen rundt om huset.

Dette arkitekttegnede hus er placeret i et stort dige, som ret usædvanligt giver bakker til begge sider. Amfi-trinene er her et oplagt aktiv, som kan bygges ind i niveauer, og som skaber et rum på træterrassen, der har direkte indgang til husets stue, og nedenfor amfi-trinene en terrasse med lounge og med havet som baggrund. To rum, som hænger sammen i sin helhed, men samtidig er adskilte af amfi- trinene.

Læs andre artikler fra Tor Haddeland. Find dem her.

Du kan læse meget mere om havearkitekt Tor Haddeland og Designhavers projekter
på hjemmesiden designhaver.dk og instagramprofilen @designhaver.