En godsbane i det centrale Manhattan blev nedlagt tilbage i 1980, og er nu – godt 30 år senere – et inspirerende, nytænkt og rekreativt område, som byens borgere har taget til sig som deres eget haverum. Her snakkes, spises, festes, slappes af, underholdes og sågar soppes der!


TEKST & FOTO: LONE

Rundt omkring i USA overdrages tidligere hårdt trafikerede færdselsårer i de store byer til nye grønne, rekreative områder til glæde for alle byens borgere. På Manhattan er en tidligere højbane, hvor sidste tog passerede i 1980, omdannet til en grøn oase, der snor sig over de befærdede gader i New York City. Første sektion åbnede i juni 2009, og her i 2013, hvor flere områder er kommet til, står projektet som både smukt, indtagende og imponerende med gennemtænkte områder til rekreation med caféer, områder med liggestole, bænke, amfiplatform mv.

En dag midt i juli tog vi gåturen på en del af linien fra syd til nord, og du er hermed inviteret med på et kig over skulderen.


“VON FURSTENBERG SUNDECH & WATER FEATURE”
Mellem 14. og 15. Street starter denne passage, der byder på afslapning og nedkøling på en varm sommerdag, hvor termometret nærmer sig de 100 grader Fahrenheit.


Og både solvognene – der er bygget op over de gamle skinner – samt den nærvedliggende plads med rislende vand er flittigt brugt.

Vanddesignet her er udført i lækre materialer i en kombination af granit, træ og metaller, og selvom vi er midt i en storby som NYC er her pænt og indbydende.



CHELSEA MARKET PASSAGE

Med en fortid som infrastruktur for godstransport fører skinnerne just igennem flere af bygningerne på strækningen. Her er én af disse passager omdannet til hyggelige spiseområder.

10TH AVENUE SQUARE
Ikke så langt herfra finder vi 10th Avenue Square. Et område med dasevenlighed og udsigtsmuligheder. Herunder et plateau med udsigt ud over byen – som var det en drive in biograf!

Alt selvfølgelig udført i lækre materialer!


















GRASSLAND
En af de strækninger der med hensyn til beplantinger imponerer allermest på denne dag midt i juli, er Chelsea Grassland.

Piet Oudolfs skønne plantekombinationer, med reference til den amerikanske prærie, overdøver helt den bagvedliggende storby.

Her ses planter som:

  • Andropogon gerardii ‘Big Bluestem’
  • Ascelpias tuberosa ‘Butterfly Milkweed’
  • Eryngium yuccifolium ‘Rattlesnake Master’
  • Helenium x ‘Coppelia’
  • Liatris spicata ‘Spiked Gayfeather’
  • Pycnanthemum muticum ‘Bigleaf Mountain Mint’
  • Rudbeckia subtomentosa ‘Sweet Black-eyed Susan’
  • Vernonia glauca ‘Broadleaf Ironweed’
  • Silphium terebinthinaceum ‘Prairie Dock’


Du kan finde alle plantenavnene på “The Highlines” hjemmeside – se nederst i artiklen.

Den gule rudbeckia ses i rigtig mange af de amerikanske haver i denne del af landet, og ligeledes i den vilde natur. Her er den bl.a. i samspil med de lysviolette hjortetrøst og pragtskær – en skøn kombination!

Kontrasten mellem den vilde natur og storbyen i baggrunden er ganske fascinerende.
Og så føres vi ind i et skovagtigt område, hvor stauderne er afløst af græsser, bambus, træer og diverse buske – her ses fx birk og fyrretræer. Herunder starten på overgangen til det nye område.

THE 23RD STREET LAWN
En ny kontrast – her ankommet til The 23rd Street Lawn. Planteoverfloden afløses af en stor veltrimmet græsplæne suppleret med siddepladser til de passerende.

EN OASE
Man kan kun være dybt imponeret over et fantastisk velgennemført projekt som dette. Det formår i den grad at trække borgere og turister væk fra den trafikerede by og ind i en oase af design og natur. Når man spadserer en tur på “The Highline”, er man slet ikke i tvivl om, at dette forholdsvis nye område er et kæmpe aktiv for byen, og at et så smukt projekt  i sandhed er et eksempel til efterfølgelse i mange andre storbyer, der har hårdt brug for oaser.
Vi slutter gåturen på linjen af med disse fotos fra endnu et område med beplantninger inspireret af landets egen vilde natur. Her er de holdt i grønne, hvide og gyldne nuancer. Tanken er fyldt op, og vi vandrer videre i New Yorks gader parate til nye eventyr.

 

Læs mere om The Highline på hjemmesiden www.thehighline.org, hvor man finder kort over hele strækningen samt plantelister for passagerne (led under hovedpunktet “Design”).