tirsdag den 12. november 2013

MONTANA RUBENS - KLEMATIS MED ROMANTIK

PLANTEPORTRÆT

Vil du have et intensivt, romantisk indslag på dit rækværk eller i et gammelt æbletræ? Så vælg klematis Montana Rubens  - den er trofast og charmerende.

TEKST & FOTO: MARIANNEHvad er mere indtagende end en klematis' viltre måde at sno sig, klatre, kravle og så samtidig smile muntert ud til hele verden? Jo, det skulle nok være til at finde i planteriget, for der er jo et væld af vidunderlige vækster. Men klematis Montana Rubens er rigtig bedårende, og derfor helt oplagt at vælge. Den er romantisk på en frisk måde, den er tidlig, den er nem og den blomstrer i en måneds tid.
Da den hører til klematis gruppe 1 (det er de tidlige), betyder det, at den ikke skal klippes ned hvert efterår. Beskæring er kun nødvendig, når den begynder at blive alt for stor, og er plankeværket stort og knapt så pænt, så går der en rum tid, før man tyr til det.
Klematis er fantastisk i buketter, hvis man kan nænne at klippe af den. I vækstperioden kan du imidlertid sagtens gøre det, for den skyder bare videre og bliver derved også forynget lidt. Det ser smukt ud, når der er ranker i en buket - og Montana Rubens har så tilstrækkeligt stive grene, at den holder faconen, selvom det er relativt lange grene, man anvender.

I den helbredende have står der to af slagsen. Den ene står bagest i nordhaven, så den får sol og vokser i skovfogedæbletræet. Den har grønlige blade. Den anden står mod syd på forterrassen op ad stakittet. Dens blade er dybt mørkegrønne med en snert af "sort" i. Begge bærer navnet Montana Rubens, men de falder altså lidt forskelligt ud. Hvis du nu sidder og har en forklaring på det, så hører vi den rigtigt gerne.
Klematis er jo fra naturens hånd en skovplante. Den skal derfor have sine nederste "ben" stående i skygge og "hovedet" i sol. Den kan også godt lide humusrig muldjord, der er fugtighedsbevarende. I tørre forsomre bliver den på sydterrassen derfor vandet.FAKTA


NAVNClematis 'Montana Rubens'
DANSK NAVN: Klematis
LYSFORHOLD: Sol, halvskygge
HÅRDFØR: Staude
JORDBUND: Næringsrig, fugtig jord
VÆKST: Klatrende
STØRRELSE: Normalt 2-5 meter. Op til 10-15 meter under gunstige forhold.
BLOMSTRING: Maj-juni. 
ANVENDELSE: På rækværker, stakitter, i træer, op ad huse. 

8 kommentarer:

 1. Det er en fantastisk plante - min har på få år dækket hele mit brændeskur, og havde forresten en efterblomstring her i sep. - okt. Dog med langt færrer blomster end i foråret. Jeg elsker blomsternes duft af mørk chokolade :)

  SvarSlet
 2. Ej hvor sjovt! Vi har også 2 af de skønne planter - og netop en med grønne blade og en med ..ja, næsten grønlilla blade. Den mørke fulgte med huset, så jeg kan desværre ikke hjælpe med opklaringen på det mysterium.

  SvarSlet
 3. Hej,
  Mine Montana rubens er også forskellige i løv farven. Den grønne står op af huset ved et nedløbsrør på nordøst siden. Den mørke står midt i et bed sydvest. Jeg har tænkt på om det kunne være jordbundsforholdene sammen med solmængden. Men det ligner ikke samme plante. Mine er købt og plantet på samme tid. Tænk troede det kun var hos mig:)

  SvarSlet
 4. Hej Marianne
  Måske er de forskellige Montana typer, man kan jo ikke altid stole på navnene på planteskiltene.

  Clematis gruppe 3 skal i øvrigt ikke klippes i efteråret, men februar/marts har jeg læst, se her hvad clematis guruen Flemming Hansen skriver.
  Når man med tiden har anskaffet sig en lille samling af forskellige clematis, kan man gøre det til en
  god tradition, at man hvert år på en stille og solrig vinter- eller forårsdag i februar eller marts ifører
  sig varmt tøj og bevæbner sig med en skarp beskæresaks og derefter begiver sig ud i haven for at
  beskære alle gruppe 3-clematis. Og husk: helt ned - hvert år!
  Jeg gætter på, at du vidste det og at det var en skrivefejl.
  Kram

  SvarSlet
 5. Hej Marianne
  Nu glæder jeg mig da ekstra meget, til at den rubens har plantet i år, indtager vores gamle æbletræet. Den skal holde rosenholm rose, som gror der i forvejen med selskab;)

  SvarSlet
 6. Jeg har den hvide Montana Grandiflora op af et stativ ved min terrasse - den er vel i nær familie med denne Rubens ?
  Den arter sig i hvert tilfælde på helt samme frodige måde. Jeg tog stiklinger af den i år og de slog meget nemt rod.
  Så nu i efteråret blev stiklingerne plantet ved et gammelt træ, som de forhåbentlig vil slynge sig op i.

  SvarSlet
 7. Beautiful photos of the clematis!
  Greetings, RW & SK

  SvarSlet
 8. Jeg planteð en Montana Rubens for to år siden. Den har endnu ikke båret blomster. Den er vildt stor men ingen blomster. Den står op af en skyggevæg men får aftensol. Hvorfor blomstrer den ikke?

  SvarSlet

ANNONCE