onsdag den 25. februar 2015

JEG SAMLER PÅ PERGOLAER

TEMA: HØJDER I HAVEN

Det startede med en enkelt i 2007. Året efter kom så én til og derefter én til og én til og én til. Jeg elsker pergolaer, og jeg har mange af dem - min lille have taget i betragtning. Alle er de forskellige. Se bare med her. 


TEKST OG FOTO: KARINA Det er næsten blevet en tradition at hive pælebordet frem, når foråret er skudt i gang. Nu skal der bores huller i jorden, nu skal saven og vaterpasset frem fra sit vinterly. Pæle og lægter hentes hjem på ladcyklen sammen med nye forsyninger af sort træbeskyttelse, skruer og vinkelbeslag. Hele processen op til er fantastisk, og de små grå sættes på arbejde ligesom hænder, ryg og lår. Efter den første pergola kom til i haven, blev det lettere og lettere at bygge den næste og den næste, og nu kan vi det næsten med bind for øjnene. Næsten! I alt har vi lavet 8 pergolaer og på tegnebrættet ligger den 9. Kom med indenfor, vi begynder i forhaven. 


pergola


PERGOLA 1 - VED HAVELÅGEN I FORHAVEN
Den første pergola vi møder, er dén vi går igennem, når havelågen åbnes fra vejen. Pergolaen leder mod hoveddøren og mod havens højre og venstre afdeling via et korslagt stisystem. Lægterne foroven er samlet parvis så konstruktionen både virker luftig og i harmoni med de lette jernpaneler i lågen.

pergola

Formaterne på vores pergolaer er alle lidt forskellige, ligesom målene på pæle og lægter. Pergolaen her er omkring 4 meter lang, 1,20 m bred og 2,40 m høj. Til denne måler pælene 10 x 10 cm og lægterne 4 x 6 cm. 

pergola

PERGOLA 2 - I DEN CENTRALE DEL AF FORHAVEN
Via stisystemet, som starter ved pergola 1, ledes du mod midten af forhaven, hvor pergola 2 holder til. Til venstre for pergolaen har vi monteret et listeværk for at tydeliggøre rumskiftet. Da pergolaen her har en meget central placering måtte den gerne være en kende mere markant i sin tilstedeværelse. Foroven er lægterne lukket inde bag en ramme af brædder for at opnå et mere "kubisk" udtryk (bedst ses det på billede 3 i kollagen foroven).


Under den centrale pergola har vi placeret en havebænk, der byder på mange gode kig. Blandt andet til to af havens største bede, til flisepladsen med det lille springvandsbassin og mod en lille del af haverummet øst for huset. Pergola 2 måler omkring 2 x 2 meter og er 2,40 meter høj. Den er sat med høvlede stolper i 10 x 10 cm. Lægterne foroven måler 4 x 6 cm.

pergolaPERGOLA 3 - VED REDSKABSSKURET 
Fra forhaven ses pergola 3, som er forbundet til redskabsskuret. Redskabsskurets ene sidevæg er placeret mod forhaven i nord og gavlen mod terrassehaven i øst. Østhaven ligger 50 cm under terrænet i forhaven og derfor synes redskabsskuret også mere voldsomt fra denne position. Opgaven var at finde en form for mellemstadie, der synsmæssigt kunne udligne gavlens højde. Dette blev løst med en mindre pergola i en enkel konstruktion, der ikke gør det store væsen af sig.

listehegnPergolaen ved redskabsskurets gavlside, her set fra terrassen mod øst. Pergola 3 står på to stolper på 9 x 9 cm og er fastgjort til skuret med lægter og vinkelbeslag. Lægterne måler 4 x 6 cm.

pergola, listehegn


PERGOLA 4 OG 5 - VED TERRASSEHAVEN
Ved det der nu er vores træterrasse har vi haft to pergolaer stående. Den første, som også var den første, der blev bygget i haven, var dårligt proportioneret og meget interimistisk udført. Denne blev et par år efter lavet om og fik sidevægge af tværgående lameller og et halvtdækket tag - også med tætsiddende lameller. Pergola 5 er den I ser i kollagen foroven, og egentlig var vi ret glade for konstruktionen, men pladsmangel gjorde, at den måtte nedlægges til fordel for den nye terrasse, som ses herunder.

listehegnFra den nedlagte pergola genbrugte vi de to listefacader, som blev trukket længere tilbage i haven for at give plads. Et par træer blev i samme ombæring flyttet, og det, der før var to rødbladede spidsløn, som stod på hver sin side af bøgekuberne, blev nu til to Gingko biloba. Terrasseprojektet kan du i øvrigt se mere til ved at klikke på linket i bunden af artiklen.

pergola

PERGOLA 6 OG 7 - I BAGHAVEN
Fra terassen går vi langs havestuen og om i baghaven. Her er pergolaerne højere end i resten af haven. Baghaven er sit helt eget unikke haverum og grundet den mere tilbagetrukne placering har vi også haft gang i de lidt større armbevægelser. De omkringliggende bygninger skæmmer særligt meget i denne del af haven og en form for kamuflering har været nødvendig. Det har resulteret i to sammensmeltede pergolaer, som i alt er 3,60 m højePergolaerne er både forankret i jorden og gjort fast til hegnet, hvor lufthullet mellem dét og den øverste del af pergolaen er lukket af med listeværk.

listehegn


PERGOLA 8 - VED UDEBADET
Bliver vi i baghaven og vender os om ser vi udebadet. Det er kommet til som noget af det sidste i foråret 2013. I virkeligheden kan vi ikke helt endnu kalde pergola 8 for en pergola, da den fortsat kun står med sidebeklædning og er uden tag. Det står stadig i overvejelsen og det skal lukkes til deroppe. Udebadet kan du læse mere om ved at klikke her. 


PERGOLA 9 - I STØBESKEEN
Nu skulle nogle måske mene, at jeg har pergolaer nok i min lille have (i hvert fald kender jeg én på matriklen der har det sådan). Ikke desto mindre ligger der en ekstra lille sag på tegnebrættet. Eller det vil sige det gør der til dels, for dele af konstruktionen blev allerede sidste sommer monteret. Passagen mellem terrassen og baghaven er nemlig næste punkt på dagsordenen. Listeværket mellem hegn og pergolaerne i baghaven har vi nemlig fortsat hen over hegnet mod terrassen. Symmetrisk fra havestuen og over mod hegnet har jeg monteret en liste, hvor også listeværket stopper. På billederne herover kan I se, hvordan det så ud før og efter listeværket blev monteret. Til foråret skal jeg have gjort projektet færdigt, og tænker at lukke af foroven med lister i samme afstand som i siden.


At gå fra det ene haverum til det næste via en så tæt konstruktion kan kun bidrage til mere mystik og derved gøre oplevelsen rigere. Når jeg er kommet ned fra stigen og har sluppet skruemaskinen, må vi se om jeg får ret i min påstand. Og efter det kan jeg begynde at overveje om den 10., som jeg lavede en grovskitse til forrige vinter er en god eller skidt idé. (Tænker bare at 10 er sådan et dejligt og nemt tal.)


Læs også: 

GREJ TIL HAVEKONSTRUKTIONERNE
Egentlig skal der ikke så meget grej til, når man bygger konstruktioner, som fx pergolaer, rumdelere og hegn i haven. Læs med her, hvor vi fortæller, hvad du skal bruge.
TERRASSEN BLEV STRAMMET OP
Den trætte, gamle terrasse kom på tegnebrættet og blev til tre små haverum i klassiske og enkle materialer.EN FAMILIETERRASSE
Området var trængt og der var ikke plads til mange armbevægelser. Se hvordan vores lille terrasse bliver forvandlet til et familievenligt uderum.17 kommentarer:

 1. Du har det med pergolaer, som jeg har det rhodoer, da jeg nåede 200 var det et fint rundt tal, men stoppede jeg der? Nej det gjorde jeg ikke, for der er altid plads til en til :)
  Du har godt nok mange pergolaer, men du er god til at placere dem, det ser godt ud. En flot have på en lille grund.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er jo helt som den lækre æske med chokolade - man KAN bare ikke stoppe.
   200 er altså også et flot talt Lisbeth - og hvis ikke - så 250 eller 300 ;-)

   Slet
 2. Så flott du har det i din hage, det virker som ett svalt og deilig sted på varme sommerdager.
  Du har jo så mange fine planter også, pelargonia har jeg fått dilla på også og jeg blir bare mer imponert over den planten jo mer jeg vet om den.
  I vinter har jeg sådd flere slag og er veldig spent på om de vil blomstre for meg i sommer.

  Flott innlegg oh nydelige bilder, ha en strålende vår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg aldrig tænkt på Marit, det lyder smukt og skal da prøves engang :-)

   Slet
 3. Det ser godt nok flot ud med alle dine pergolaer...tak for god inspiration :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Skulle det være en anden gang Linda.
   Tak :-)

   Slet
 4. Pergolaer kan man heller ikke få for mange af - og slet ikke hvis man holder af hulefornemmelsen :-) Det ser flot ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej slet slet ikke Lisbeth. Jeg har det bedst i let skygge så pergolaer og træer er et must for mig :-)

   Slet
 5. Pergola nr. 1 er udført. Pergola nr. 2 venter...
  Jeg er meget glad for min pergola, og er også blevet afhængig. Det er en hurtig måde at lave rum i haven på, så til alle jer der ikke har en - overvej det. Karina, det er en dejlig have du har. Tak for kikket endnu engang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo dét Maria :-)
   Jeg har set dine pergolaer og de er så lækre!

   - Og jo man bliver jo lidt afhængig efter at bygge flere, men det er jo kun fordi at man oplever hvor stor en værdi de har i haven.

   Slet
 6. Jeg får altid lyst til at få nogle pergolaer, når jeg ser, hvor lækkert det ser ud i din have!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. du ringer bare hvis du vil låne mit pælebord Pia :-)

   Slet
 7. Virkelig fint arbejde, så æstetisk og lækkert. De mange små rum gør vel haven dejligt intim, forestiller jeg mig. Kan godt forstå, at du bliver ved, det er nærmest en ny stil, du viser :-) Pergola-haven, rum til intimitet og stor plantediversitet

  SvarSlet
 8. SKAL altså have sat gang i mit eget pergola-projekt! Det kan da for pokker ikke gå helt galt...

  SvarSlet
 9. Fine stilrene lækre....tak for inspiration.

  SvarSlet
 10. Når man ved, at din og din mands "ledige" dvs. indretningsbare have er på ca. 200 m2, så er det helt forrygende, hvad I to har fået ud af det. Håber I bliver gamle der. Tør ikke tænke på, hvor forrygende den vil blive med patina.

  SvarSlet
 11. Hvor er det nogle flotte pergolaer. Vi skal selv til at bygge en til april, men vi kan ikke finde træet til de vandrette lister som du har. Kan du oplyse om, hvilken trætype samt størrelse du har brugt, så vil vi blive meget glade.

  SvarSlet

ANNONCE