Området var trængt og der var ikke plads til mange armbevægelser. Se hvordan vores lille terrasse bliver forvandlet til et familievenligt uderum.


TEKST & FOTO: KARINA

Terrassen som før var stenbelagt og dækket af en pergola med vin, var nu faktisk ganske fin som den var, så det var ikke helt let, da vi skulle pille det hele fra hinanden. Men problemet var først og fremmest, at vi havde været for nærige, da vi i sin tid tildelte den gamle terrasse sine kvadratmetre. Derudover havde vi også bygget en pergola over den, som alt i alt fik os til at føle os lidt trykket både fra siderne og fra oven. Vi går i tænkeboks hen over vinteren og alle ønsker bliver vendt og drejet. Mandens ønske er mere plads omkring grillen, og den yngstes er et par kvadratmeter at tumle rundt på. Nu er haven jo ikke stor, men det lykkes alligevel at få tegnet noget holdbart. Tegneriet foregår over vinteren, og så snart det bliver forår går byggeriet i gang.

indret terrassen

Allerførst får væggene sig en ekstra tur med den sorte maling.

indret terrassen
Dernæst skal rumdelerne, bøgehækkene og to Ginkgo biloba flyttes. Det hele bliver flyttet længere op mod dagligstuens store vinduer. Gevinsten ved flytningen af de forskellige planter og elementer er jo først og fremmest, at pladsen til terrassen bliver udvidet, men det betyder faktisk også, at vi kan følge bøgehækkene fra huset.
indret terrassen

Da alle flueben på listen over forberedelserne er sat, går vi i gang med at lægge terrassen. Det tager en lille uges tid at lægge brædderne, og snart er den klar til at blive indtaget. Brædderne er af lærketræ, og de skal stå ubehandlede, så de med tiden får et sølvgråt skær.

indret terrassen
FARVERNE
Farverne er holdt i sort og grå med et lille pift orange fra et sæt caféstole, som tages i brug, når der er mange gæster om bordet. Den sorte farve, som vi bruger i alle havens rum, skaber både kontrast og fremhæver farverne fra planter.
 
PLANTER
  • Træer og hække: Formklippede Ginkgo biloba og derudover to kirsebærtræer, som står på deres gamle placering. De to træer står med stammen voksende op af huller, som vi har skåret ud i selve terrassegulvet. Ved overgangen fra terrassen og til næste haverum, står de to bøgehække, som er klippet i kuber.
  • Stauder i plantekummerne under træerne: Broget rørhvene og kæmpeverbena.
  • Krukker: Opstammede kirsebærlaurbær, almindelig laurbær, citrusplanter, artiskok, raketblomst og skærmliljer.
  • Krukker med urter og andet spiseligt indhold: Jordbær, mynte, purløg, karse, brøndkarse, portulak og persille.
MØBLER OG INDRETNING
Da vi førhen snublede rundt i krukker og habengut, er vi enige om, at indretningen ikke må tage overhånd. Ud over havemøbler står en gruppe kvadratiske plantekummer med krydderurter og dertil citrustræerne, som kommer ud i sommersæsonen. De kvadratiske kummer er sorte, mens andre er i grå fibercement. Bordet er godt 2 meter i længden, og det giver plads til 8 stole – og flere ved enden, når der er besøgende. Et par loungestole bliver der også plads til. De bruges dagligt, og er placeret sådan, at både morgensol og aftensol kan nydes.
indret terrassen

Ellers er gulvarealet holdt så “duttefrit” som det ellers er muligt. Pladsen er mere fleksibel og muligheden for leg er nu til stede.

indret terrassen
Og så er der grillområdet. Så snart det grove arbejde og indretningen er på plads, får grillen lov til at blive indviet på folkelig manér. Grillpladsen fungerer og udelivet nydes under åben himmel – der er plads til armbevægelser.
indret terrassen

Mens maden hygger sig på grillen holder den mindste sig beskæftiget ved tavlen, som vi har haft i et par år, og som selvfølgelig får lov til at blive.

indret terrassen
Det kræver lidt arbejde, både med selve udførelsen og timerne ved skitseblokken, men det har været det hele værd. Se bare hvor der hygges.

indret terrassen

Alle er glade, store som små – også bøgehækken, som klarede flytningen, og i skrivende stund er ved at springe ud.