fredag den 3. april 2015

POLLENSÆSONEN ER SKUDT I GANG

HAVELIV 

Her i foråret kan du på dine daglige ture på fortove, i parker eller i haven få øje på de karrygule rakler fra hasselbusken. Det er tegnet på at pollensæsonen er gået i gang. Vi anbefaler ikke sav eller rustne søm til at ombringe dine allergifremkaldende planter, men giver i stedet for nogle tips.

TEKST & FOTO: MARIANNE


Det er ikke mange, der er allergiske overfor pollen fra hasseltræet, men nogen er, og det kan være en hård belastning for helbredet og til irritation for dem, der er angrebet. I vores have stod et kæmpestort birketræ, som vi lod ombringe, da vi flyttede ind, fordi min datter, Katrine, er multiallergiker. Det var godt for meget, skønt jeg elsker birketræer. Dels fik forhaven langt nemmere adgang til vand og den blomstrede gevaldigt op. Dels fik den mere lys og endelig - og det var jo den egentlige årsag: Min datter blev ikke generet af den.Andre haveplanter, ud over birk og hassel, der kan give allergi er: El, elm, bynke og naturligvis græs af enhver art. Bynke kan luges bort og græsset kan holdes lavt, så det ikke sætter frø. Prydgræsser er derfor et dårligt valg, hvis man har en græspollenallergiker i familien. Ligefrem at fælde elm eller el, må man selv afgøre.

Indrømmet, jeg er vild med hassel. Ikke blot pga. nødderne, men også fordi den bare er så smuk i mørkningen sådan en martsdag. Og så kan dens grene bruges til alverdens formål i min have. Vi valgte derfor at lade vores store hasseltræ stå. Det gode ved hassel - ud over at familien altså er velforsynet med nødder og kan nyde de livlige egern i haven - er, at dens pollengivende rakler blomstrer i februar, hvor det regner en hel del. Den vejrtype, der er bedst for en allergiker er nemlig regnfuldt, stille vejr. Perioder med fuld sol efterfulgt af blæst er noget af det værste, for så spredes pollen rundt over alt. Også ind af vinduer og døre, som skal holdes lukkede. Af samme grund hængte vi ikke hendes vasketøj ud for at tørre. Græsset udenfor den ramtes værelse, skal klippes ofte. Men helst ikke af den ramte, som vi anbefaler fritaget. Man kan nemlig være så generet af pollenallergi, at selv en daglig allergipille året rundt ikke rækker.

Vil du følge med i dagens pollental for de enkelte planter, så finder du dem på Astma- og allergiforbundets hjemmeside. Der findes (naturligvis) også en app til samme formål.


Læs mere:

BIRK
I 70'erne var birketræer det store hit i de danske parcelhushaver.
Siden blev de for store og mange blev fældet. Nu er de smukke træer på vej ind i haverne igen.

værnetræ
VÆRNETRÆET - EN VEN AF FOLKET 
Et værnetræ er ifølge overleveringen et træ, der beskytter dit hjem, din gård, dér hvor du bor. Men hvilke værnetræer er gode at vælge, og hvad gør du, når et gammelt et af slagsen bliver sygt og skal erstattes? Hør her hvordan, samt om historierne bag værnetræer.

Hasselnødder
HASSEL - DEN NYTTIGE NØD
Hassel er så nyttig. Den er både til gavn for havens dyr og for havens folk. Og når du lægger dine havehandsker fra dig og går ind til køkkenbordet, så er mulighederne endnu flere! Her giver vi nogle idéer til, hvordan du kan anvende den nyttige hasselnød.

2 kommentarer:

  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  2. Det er en træls periode set fra en pollenallergikers vinkel, som vi går ind i. Birkepollensæsonen er lidt sent på den i år, men jeg har mine bange anelser om, at det pludselig eksploderer, når forårsvarmen kommer. Jeg er selv allergiker overfor birke- og bynkepollen og af samme grund har vi fældet et stort flot birketræ i haven. Det har hjulpet på min allergi, at vi ikke har et birketræ direkte udenfor døren - specielt i vindstille vejr, meeeen birketræer findes i mange (nabo-)haver og birkepollen kan føres med vinden over mange hundrede kilometer.

    Jeg har det, som mange andre, at piller skal kun tages hvis det er strengt nødvendigt. Men egen læge og en bekendt på en allergiklinik anbefaler at tage antihistaminer, så i år gider jeg ikke løbende næse og følelsen af influenza i den allerbedste forårstid - antihistaminerne ligger klar til den uundgåelige birkepollensæson.

    Iøvrigt kan jeg kun anbefale app'en fra Astma og allergiforbundets hjemmeside. Den bruger jeg selv til at vurdere hvordan det vil se ud med allergien fra dag til dag.

    SvarSlet

ANNONCE