Dette indlæg har jeg haft planer om i nogen tid, og jeg har faktisk også lovet at skrive om emnet på min blog, fordi det er et emne, som der var stor interesse for, da jeg for nylig holdt åben have. Det handler om, hvordan jeg dyrker tomater i bede i drivhuset.


TEKST & FOTO: LISBETH, GÆSTEREDAKTION, COUNTRYLIV

Først og fremmest vil jeg ønske HAVEFOLKET rigtigt stort tillykke med treårsfødselsdagen og dernæst tusind mange tak fordi jeg i den anledning har fået lov at gæsteblogge her.

Men så melder tanken sig – hvad skal jeg skrive om? Jeg har jo mange emner på hjertet når det drejer sig om havelivet, og når jeg skriver på min egen blog sender jeg indlæg ud alt efter hvad der melder sig i mine tanker, jeg går ikke og planlægger så meget på forhånd.Dette indlæg har jeg haft planer om et stykke tid! Det handler om, hvordan jeg dyrker tomater i bed i drivhuset, og selvom det ikke helt er aktuelt lige nu, hvor planterne har været i jorden siden april og tomathøsten er i fuld gang, så kommer der jo en afslutning på sæsonen og det er på det tidspunkt, du skal forberede bedet til næste år.

Tomatdyrkning
Jeg kan ikke undvære tomater. Jeg spiser tomater hver eneste dag året rundt, men størst er fornøjelsen ved at spise mine egne solmodne tomater.
Det er efterhånden nogle år siden jeg igen gik tilbage til at dyrke tomater i jorden frem for i kapillærkasser. Jeg var i sin tid gået over til kapillærkasser fordi det var praktisk at købe nogle plantesække frem for alt bøvlet med den årlige udskiftning af tomatjorden, og ja, så kunne man jo tage i sommerhus og være sikker på at planterne ikke døde af tørst fordi de stod i vand.
Men så var det, at jeg læste Camilla Plums overbevisende nyhedsbrev om HVOR meget bedre tomaterne smager når de dyrkes i jorden, hvor rødderne kan søge dybt ned efter vand frem for den ”udvanding” der  sker når de dyrkes i så lidt jord og så meget vand som det er tilfældet med kapillærkasserne – og bum, tog jeg beslutningen og lagde om.

Tomatdyrkning
Men jord bliver udpint eller ”træt” ved dyrkning af samme kultur år efter år. Og ved tomatdyrkning har det været god skik at man udskiftede jorden, både for at forebygge overførsel af sygdomme og for at undgå jordtræthed.
Ikke desto mindre viser det sig at udskiftningen af jord kan undgås ved at grave den gamle tomatplante ned på det sted, hvor den har vokset, og lade den formulde. Dette læste jeg om i en artikel af Mette Østergaard for nogle år siden og det har jeg praktiseret siden.Siden jeg begyndte at kompostere tomatplanterne på stedet, har jeg haft væsentlig sundere planter.

SÅDAN GØR JEG
Inden frosten høster jeg de sidste tomater, pakker de umodne tomater ind i avispapir og lægger dem til modning et køligt sted. 

Tomatdyrkning

Derefter klipper eller hakker jeg planterne op i passende stykker.

Tomatdyrkning

 

Tomatdyrkning

Alle plantedele vendes ned i jorden, så de er dækket, og der vandes, så komposteringsprocessen kan begynde.

Tomatdyrkning

 

 

Når det er gjort er der som nyt i tomatbedet, og når jeg om foråret igen skal til at plante er der ingen spor af plantedelene, og det er bare at gå i gang, som jeg plejer. 

Tomatdyrkning

Om foråret køber jeg et par plantesække og blander sammen med jordens øverste lag, og så er der klar til at plante – og en ny sæson kan begynde. 

Du kan læse meget mere om Lisbeth og hendes have på bloggen ‘Countryliv’, som du finder lige herOg læs mere om årets gæsteredaktion lige her.