fredag den 22. januar 2016

EN HÆK AF ÆBLETRÆER

FRUGT

Det er næsten synd at have en have helt uden frugttræer. Men for mange er det alligevel en realitet. Måske er haven for lille, eller måske satses der udelukkende på prydhave. Men prøv nu lige at se her, om ikke dette kunne være en idé til at lukke frugten ind i den lille eller måske meget strømlinede have.
TEKST & FOTO: LONE
Vi er igen i udstillingshaverne Appeltern i Holland. Her har kreative havesjæle været i gang med at samle alverdens fristelser til de besøgende havegæster. Og i denne køkkenhave vises det, hvordan man kan have en fin afskærmende og lægivende beplantning ved brug af de såkaldte søjleæbletræer. Træerne står næsten lige så tæt, som var det en bøgehæk, og de er klippet, så hvert træ via denne espaliering yder sit bedste. Her i starten af juni, hvor vi er på besøg i haven, står træerne med små antydninger af æbler, men i løbet af sommeren vil hækken blive fyldt med store smukke mørkerøde æbler. Og det på ganske lidt plads. Ret genialt!


Herunder kan du se, hvor fint de står som hæk ved køkkenhaven. En beplantning som denne kræver naturligvis, at man er flittig med saksen. Men hvis du har prøvet at have espalierede træer i haven, så vil du vide, at det er en ret hyggelig beskæftigelse, når først man kommer i gang og har lært, hvordan det skal gribes an. Det er faktisk ikke svært - blot lidt tidskrævende.


Træerne her er tydeligvis godt passet, for de står med de fineste klaser af små æbler.

For at hækken skal være fin og harmonisk, er det nok værd at følge havens råd om at bruge ens  træer til hele hækken. Træet her hedder 'Sunlight' og er fra minitrees.nl.

9 kommentarer:

 1. Tak for de smukke billeder - der fik jeg lige et flashback til min farfar og farmors store have i Roskilde, hvor der også tværs gennem haven på midten var et espalier af æbletræer der delte have op i prydhave op mod huset og bagved espalieret var køkkenhaven der holdt dem forsynet med alverdens grønt hele året. Selv i en alder af 81 år skulle min farfar være selvforsynende med grønt hele året, så vi børnebørn måtte i køkkenhaven og grave/vende jord - ingen motoriserede maskiner her ;-)- Skønt minde fra en dejlig have.

  SvarSlet
 2. Tak fordi I tager dette emne op. Jeg har nu på 7 år haft frugttræer i række som vist. Jeg beskærer træerne til plukkehøjde. Tak for linket til hvor man kan købe træer.

  SvarSlet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. Ingen have er for lille til frugttræer, var min første tanke da jeg begyndte på indlægget. Og det bekræftiger du også så smukt. Jeg har selv 2 søjleæbletræer og 2 paradisæbletræer. De bringer stor glæde og jeg må undres over hvor meget så små træer kan bære af frugt.

  SvarSlet
  Svar
  1. PS. Nå ja, og englænderne kan jo også noget med helt lave espalierfrugttræer i knæhøjde. Også meget fasnirende og igen oplagt til små haver.

   Slet
  2. Jette - du har helt ret. Det er også bare så fint med de helt lave æbleespalier. Dem viste vi for lidt tid siden her: http://www.havefolket.com/2015/09/vandrette-bletrer.html.

   Slet
 5. Jeg kan ikke forestille mig en smukkere opdeling af køkkenhaven, fine billeder og sikken en fin og velholdt køkkenhave

  SvarSlet
  Svar
  1. Man skal nok tænke over hvordan hækken vender i forhold til nord/syd - så den ikke skygger. Men hvis den bare står rigtigt, så er det da bare den fineste hæk til en køkkenhave :-) Jeg er klar til at shoppe :))

   Slet

ANNONCE