Hvidløg er eminent. Til alt muligt. Og særligt til at spise. Der er derfor rigtigt mange gode grunde til at sætte nogle hvidløg, og det skal gøres nu – her i efteråret. Så kan de vokse sig til og dele sig, inden du i juni/juli næste år høster de dejligste løg til resten af året.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Sæt hvidløg. Det er en afgrøde, der faktisk virkelig kan betale sig. Og så er det (i hvert fald her i huset) en delikatesse, som vi anvender i madlavning om ikke dagligt – så næsten.

Og der er faktisk ikke noget nemmere end at fylde nogle såbakker eller nogle af de sorte i plastik med hank, du købte udplantningsplanter i sidste forår. På med mulden. Og vand. Bare du sørger for, at der er min. 5 cm jord, de kan vokse i og nøjes med at lægge ét fed i hvert rum. (el. ca. 10 cm mellem hvert fed). De skal stå ude, eller i drivhus, og hvis de står under tag, så husk at tilse dem med vand i løbet af vinteren.

Dit højbed, din køkkenhave eller et hjørne af staudebedet kan naturligvis også bruges.

Mange sværger til at købe de svampebehandlede hvidløg på planteskolen eller nettet. Det er en god idé, hvis man vil afprøve forskellige sorter. Og hvis man vil være (næsten) helt sikker på at få sygdomsfri løg. Men da hvidløget i sig selv er en effektiv “Showstopper” for skadedyrene, så bliver de faktisk ikke særligt tit befængt med utøj.

Derfor er der absolut INTET til hinder for, at du bare deler et let spiret hvidløg fra supermarkedet eller grønthandleren og smider dem i jorden. Hvis du vil have et spændende løg at kigge på, som f.eks. det på fotoet, så skal du have fat i et slangehvidløg. De er rigtigt sjove at følge over jorden, selvom det jo er det, der er under, vi spiser.

Løgene skal have frost for at dele sig i fed, men jeg har opdaget, at det faktisk er nemmere at bruge hvidløg i maden, hvis de ikke har delt sig. Selve smagens kvalitet, synes ikke at ændre sig. Nå, det er jo en smagssag, hvad man vil, og hvis du sætter dem i vinterhalvåret,  allerbedst i løbet af oktober, så er du “godt i vej”.