Stærkt inspireret af DR’s udsendelse fra Chipping Campden gik årets haverejse til Cotswold, og dermed også en søgen efter smukke, engelske hække. Og vi blev absolut ikke skuffede.


TEKST & FOTOS: LONE

Under en aftengåtur i Chipping Campden stod vi pludselig midt på vejen, hvor disse særprægede hække var det altoverskyggende i gadebilledet.Hækken menes at være over 50 år gammel og er primært blevet klippet med en helt traditionel hæksaks af husets daværende ejer. Et gensyn med Søren Ryges tur til England kan anbefales; mon ikke klippet kan findes på nettet i DR’s arkiver.

På samme vej fandt vi denne virkelig smukke hæk – meget enklere formet, smuk og harmonisk.

Længere henne af vejen kommer så hækken i den anden yderlighed. Her har buksbommens gro-retninger for alvor fået lov at bestemme. Og mon ikke der også er tilføjet lidt ekstra effekt for at opnå dette helt og aldeles særprægede resultat. Hækken her menes jf. husets ejer at være op til 250 år gammel.

Husene ligger på Sheep Street, og du kan selv tage turen virtuelt: Gå på internettet under Google Maps, søg på “Sheep Street, Chipping Campden, England”, og her kan du se navnet på huset herover: “Pike Cottage”. Prøv så at skifte til “street view” og gå mod vest. Nu kan du faktisk gå turen hen ad vejen og se de fine hække på en solrig efterårsdag.

Indre hække
Hække er ofte et brugt element i indretningen af den engelske have. Ofte er det buksbom, der bruges til kanter ved bede, lunde mv. I stedet for rette linier ses herunder et eksempel på buksbomhække, der forstærker det lange kig ved at skabe en dramatisk zig-zag effekt.

I haven ved Hidcote Manor ses et haverum omkranset af en cirkulær stedsegrøn hæk. Hækken er en kombination af taks og buksbom, der giver den varierende overflade.

Her ses en side, hvor portalen til næste haverum er formet som gavlenden af et hus.

Et andet sted i haven ved Hidcote Manor ses denne særlige formation. Igen er det taks, der er det bærende element.

Skulle du have lyst til at besøge de engelske haver og se flere fine hække, kan bl.a. haven ved Hidcote Manor varmt anbefales.Har du i mellemtiden fået lyst til at etablere en stedsegrøn hæk hjemme hos dig selv, er september måneden, der passer til det formål. Så det er bare med at komme i gang…