Man har næsten altid ét eller andet, man gerne vil dele eller flytte eller lige har købt eller sået – men som ikke har en rigtig plads endnu. Det kan der rådes bod på. Lav dig en staudebørnehave!


TEKST & FOTO: MARIANNE

Ja, det er sådan noget, der er kommet til mig langt henne i min
havekarriere – en “staudebørnehave”. Eller “bedet, hvor de planter, jeg
kan lide, måske lige har købt, sået eller byttet mig til – står. Men som
jeg endnu ikke rigtig ved, hvor skal være”. Kender du sådan et bed?

Det er ret godt at have! Hvis du ikke lige har “fri jord” eller et bed til
at plante dem i, så kan de jo også stå i krukker eller potter. Bare husk
at stille dem sådan at det regner på dem, når vejret vil det. Og med
ordentligt dræn. De rådner nemt med underskåle.
De kloge siger, at det er bedst at grave dem ned i et bed med potter og det hele. Og det er også helt sikkert at de står mindre udsat for frost og råd, hvis de har jord omkring sig, men hvis man heller ikke lige har pladsen (eller orker) så kan du evt. gøre som jeg:

Jeg har et højbed, som nu er tømt for årets høst. Der samler jeg alle potterne, stiller dem side-by-side, dækker dem med efterårets blade og græsset fra den sidste slåning, lægger fiberdug over og glæder mig til næste år.

Hvis du hellere vil have dem i drivhus, skal du huske to ting: Let udluftning hele tiden for at undgå fugt, mug og utøj, og så at tilse dem med vandkanden i løbet af vinteren.