Tag med på havevandring i et smukt haverum med masser af sjæl ved den gamle hovedbygning hos Nymans i West Sussex, England.


TEKST & FOTO: LONE
Ved Nymans gæster vi en skøn have fra det 20. århundrede. Haven omkranser en romantisk bebyggelse i det bakkede og skovklædte landskab. Den er placeret med skøn udsigt til området High Weald og rummer en serie af eksperimentelle designs Som i flere andre af de engelske haver i National Trusts varetægt, er det her let at miste tidsfornemmelsen og bare nyde glæderne ved skønne haveanlæg. Bebyggelsen, der ligger midt i det store anlæg, blev omdannet til et gotisk palæ i
1920’erne, men nedbrændte ulykkeligvis kort efter, og i dag ser man ruinerne der står tilbage.  Den resterende del af bebyggelsen, der i dag er beboelig, skulle rumme skønne rum der er værd at gæste, men under vores besøg har vi kun ét for øje – og det er at se den skønne have.
Reportagen her omhandler den lille del af haven, der ligger helt op til den
intakte bebyggelse – nemlig et gårdrum, der er omkranset af mur hele
vejen rundt.

Muren er smukt flankeret af slyngroser og blomstrende kaprifolier i en skøn og vovet kombination af orange og rosa.

Vi går rundt langs muren og finder indgangen til gårdrummet. En gammel trædør med fine udskæringer viser vej.

Og så træder vi ind i et fredfyldt gårdrum med få virkemidler. Rummet er opdelt i fin symmetri gengivet omkring den diagonale akse, og er understreget af opstammede og formklippede laurbær, lange højbede med massevis af lavendler, og i centrum en smuk urne fyldt med bakkestjerne.

Lavendlerne i højbedene er ‘Hidcote Blue’, der er repræsenteret rigtig mange steder i denne del af England. Vi er nemlig ikke langt fra Hidcote Manor, som planten er navngivet efter.

Et af gårdrummets hjørnesten er et smukt gammelt dueslag.

Fotoet herover i midten herover viser den skønne udsigt fra dueslaget mod
andre dele af haven og længst ude – det smukke, engelske landskab. Fra
dueslaget er der ligeledes en fin udsigt ud over gårdrummet.

Nede igen finder vi, i et af forrummene til bebyggelsen, en smuk, koglelignende lampe designet af Tom Follen. Lampens former er inspireret af elementet i haverummets centrum – den fine urne.

Herover ses urnen og de fine bakkestjerner, der i England er så ofte brugt.

Gårdrummet oser af fred og ro og heldigvis er her bænke, så man kan sidde stille og nyde den skønne atmosfære. Men velvidende at der er mange flere skønne haverum at gæste i denne have, forlader vi snart det smukke gårdrum og bevæger os videre ud i haven.