Frøene er ankommet med posten. De ligger på bordet og kalder på dig, og nu er det bare “næste skridt” der mangler. Følg her en såguide, som virker for os.
TEKST: MARIANNE, FOTO: LONE
Og hvis du har besluttet dig for at kaste dig over staudesåning, så er februar glimrende, da det er en periode med udendørstemperaturer, der svinger op og ned omkring nul. Er det frø af sommerblomster, så vent til marts, da de ellers kan risikere at gå til.
Inden du går i gang er det en god idé at tage alt det frem, du har brug for. Har du det, så tager det et kvarters tid at så og det er ikke spor besværligt.
Du skal bruge:
- Såbakker
- Underbakker
- Hundetæppe
- Så- og priklemuld
- Trug/spand til mulden
- Priklepind
- Skilte
- Permanent pen
- Frø
BAKKERNE
Bakkerne her er genbrug. De har fået en hurtig skoldning, så de ikke danner grobund for mug.
Her har vi har prikket en masse huller i bunden med en kødnål, så overskudsvand kan trænge ud og de kan suge vand ind. Du kan også “duppe” dem med en loddekolbe, hvis du tilfældigvis har sådan én.
FORING AF ZINKBAKKE MED HUNDETÆPPE
Zinkbakken er god, fordi den holder på tingene. Og så er den pæn.
Det kan også være en helt almindelig serveringsbakke eller en af de sorte plastbakker til at stille støvler på. De koster omkring 20 kr. i supermarkederne.
PAS DET TIL
Klip hundetæppet til så det passer ned i bakken – og læg det dobbelt. Det er købt for 40 kr. i JYSK. Tæppet gør at du ikke behøver at kigge til dine såbakker så tit. Det er en sårbar periode for planterne, lige når de spirer, og der må de ikke tørre ud. Det sikres ved at de kan suge væde fra bunden. Når du vander er det også nemmere – vand direkte på tæppet, så undgår du lettere stængelsyge.
SÅ- OG PRIKLEMULD
Hæld din så- og priklemuld op i et trug eller en spand og vend det med mere og mere vand, til det er godt fugtet, men ikke gennemvådt. Det er praktisk at have det i et trug, så du ikke hele tiden skal hælde jord ud af den store pose.
BAKKERNE FYLDES
Fyld bakkerne med jord og tryk let til, så jordoverfladen er plan. Det øger chancen for at frøene spirer samtidig.
Du kan evt. blande jorden med lidt “perlite” eller “vermiculite” fra planteskolen, – det giver luft i jorden. Nogle bruger også grus eller grit, men ingen af delene er strengt nødvendigt.
FRØENE
Så er det frem med frøene – her er de fra Suffolk Herbs og Albinus. Hvis du skal så meget er det en god idé at have dine navneskilte parat, og løbende skrive navn på de enkelte såbakker efter hver eneste såning. Man tror man kan huske det, men der er altid svipsere, hvis du ikke er påpasselig lige i denne fase.
SÅNING
De store frø fordeles først på overfladen og dykkes så ned med en priklepind, strikkepind, spidsen af en blyant eller lign.
Du kan dække frøene med et tyndt lag tørt såmuld og evt. give dem en dusch med en vandforstøver.
SKILTNING
Hold styr på skiltningen og sørg for at skrive med vandfast tusch. Dem til CD’ere er udmærkede. Almindelige tuschpenne, kuglepen eller blyant er “no-go”. Det er drønærgerligt og irriterende at gå og pleje frølinger, man ikke aner hvad er. Billedet af blomsterfloret på den indre skærm og forventningens glæde driver meget af værket.
KLAR TIL ET LIV I DET FRI
Næsten! Bakkerne skal nemlig stå lidt beskyttet. Det kan være under en bænk eller et halvtag i din have eller på din altan. Du kan evt. lade dem stå i din stue i en lille uge, inden du stiller dem ud i kulden. På den måde får frøene suget væde til sig og kan begynde spiringsprocessen.
MISTBÆNKEN
Sådan en mistbænk er nu smart at have. Den er en slags minidrivhus, og selvom det er en såkaldt “koldbænk” kan den godt opnå fine varmegrader, når forårssolen står på. Der kan faktisk blive så varmt, at du skal huske at lufte ud i dagtimerne. Her kan såbakkerne og de små spirer stå beskyttet mod blæst og evt. nattefrost.
VANDING
Tæppet vandes, så det bliver godt fugtet – dog ikke med fritstående vand. Lad det evt. stå og suge godt i en halv times tid, inden du stiller bakkerne på.
GODNAT & SOV GODT!
Så er såbakkerne blevet “puttet” og de kan nu ligge og “slumre” udenfor i nogle måneder, inden forårsvarmen får det til at pible op.
Du kan jo evt. forberede nogle vuggeviser eller forårssange, som du kan gå og synge, men du kan også bare sidde med frøposerne i hånden og glæde dig dagligt. Begge dele siges at være så sundt!
HVOR TIT SKAL DU GÅ OG KIGGE TIL DEM?
Hmm, det afhænger af om du har sat dem under glas eller ej. Under glas er der jo skabt et mikroklima, som bringer temperaturerne op på varme og solrige dage, og til og med holder på varmen. Derfor er det også nødvendigt at kigge til dem relativt jævnligt – afhængigt af vejret og afhængigt af, hvornår du har sået; mellem dagligt og ugentligt. Hvis det er nytilsåede bakker kan du tage det roligt, for de spirer jo ikke lige med det samme. Faktisk er tålmodighed en del af gamet.
Hvis du har stillet såbakkerne under en bænk eller andre steder med mere luftcirkulation, kan du såmænd godt “glemme alt om dem” indtil du kommer forbi med en renset redekasse eller en trillebørfuld afklippede stauder om en måneds tid – hvis du altså kan holde dig fra dem i al den tid. Den boblende jubel der sættes i bevægelse i dit indre, når du får øje på de første spirer, der står i mulden med bøjede nakker, er ganske enkelt ubeskrivelig.
God fornøjelse!
En virkelig god instruktion. Tak.
Jeg har stillet en del bakker ud i mit uopvarmede drivhus – er det ikke udmærket ?
Mvh. Henry
Kære Sanne og kære Henry
Tak!
Drivhus, mistbænk, under en bænk eller f.eks. under den der ramme med hønsenet, som du sigter ukrudsrødder og jord fra hinanden med – alt er muligt.
Det gælder om at efterligne naturen og så ellers sikre to ting – vanding uden drukning; at de ikke drukner af alt for meget regn, men alligevel får væde. Og beskyttelse; at de står beskyttet for nysgerrige fugle og udtørrende barfrost/blæst.
God fornøjelse!
Kommer i tanker om en genial løsning med bedrolers. Vil laver indlæg om det snarest. Ellers se lige Hanne i Havens artikel fra sidste år.
SÅDAN KAN DU SÅ MASSER AF FRØ UDEN DRIVHUS: http://hanneihaven.blogspot.dk/2012/01/sadan-kan-du-sa-en-masse-fr-uden.html
Forresten. Når jeg ser ud daler sneen stadig ned. Læg bare ne håndfuld sne på dine såningenr fra tid til anden. Det "vander" naturligt.
Tak for undervisning Marianne, du ER god 🙂
Knus
Lisbeth
Smart med det hundetæppe, det gør det jo meget nemmere at vande …jeg må fluks i Jysk og købe sådan et! Jeg bruger også sneen til vanding, for nu er der ikke mere naturligt vand at tage af fra mine tønder!
Kære Marianne
Det er en fin vejledning – så er der ingen undskyldning, det er bare igang når lysten melder sig;)
Ååååå javisst är det härligt att fä börja nu 🙂
å missa nu inte……
S
A
T
U
R
D
A
Y
S
H
O
W
O
F
F
det är kul att vara med 🙂
VÄLKOMMEN
Håkan ( The Roseman)
Så er det bare at smøge ærmene op, virkelig god instruktion! Jeg såede allerede mine første staudefrø i oktober, efter de fif jeg har kunne finde rundt på bloggen. Det er første gang, så jeg er lidt spændt på hvor meget jeg for held med. Men drømmene er i behold, og ellers må det jo blive en ommer! God weekend fra Blomsterlyst