Trangen til at pynte op kan godt komme over én, når der er fridage på vej og gæsterne er på trapperne. Vi laver kranse af birkeris – og viser her hvordan.
TEKST: MARIANNE OG LENE, FOTO: LENE
Har du en hængebirk, du kan klippe af, eller kan du på anden måde kan få fat i de dejlige, bløde birkeris, er de skønne at bruge til dekorationer. Vi har lavet kranse, der kan bruges til lidt af hvert. Du kan f.eks. også hænge kæmpekransen på hoveddøren som en hyggelig velkomst til påskedagene.
Når du skal lave kransen er det nemmest at bruge et par “rundter” kraftig ståltråd for at stive den af. Så har du mulighed for at stikke den tykke ende af birkerisen ind imellem ståltråden, så den sidder bedre fast.
Herefter vikler du bare birkeris omkring ringen, og fortsætter sådan indtil kransen har fået den ønskede tykkelse.
BIRKEREDE MED ÆG
Hvis du laver kransen mindre kan du bruge den som en rede til påskeæg. Fremgangsmåden er den samme, men du kan lave den lidt løsere, hvis du vil have et “overhængende” look. Sandstensvasen er foret med sammenkrøllet avispapir for at danne en “bund” for mosset. Læg forsigtigt pudemos eller almindelig skovmos i midten af kransen, så det danner “seng” for æggene. De er hårdkogte, og det gør at de dels har en vis tyngde og ikke ligger og triller rundt, og dels at de ikke bliver dårlige. Kransen er også sød at lægge midt på et fladt fad eller på et lagkagefad, så det kan bruges på bordet som en lav dekoration.
SÅDAN LAVER DU ÆGGENE
Disse æg har jeg lavet hvert år i mange år, og de er ikke en ny “opfindelse” – tværtimod, men jeg synes stadigvæk de er så smukke med deres marmoreringer. Her ser du hvordan de laves.
Æggene vaskes helt rene hvis du – som jeg – har købt dem ved stalddøren. Læg dem på et stykke stanniol og pak dem ind med løgskaller omkring. Du kan både vælge skaller fra almindelige zittauerløg eller fra rødløg.
Pakkerne lægges i vand og koges en halv time eller mere. Lad dem afkøle i vandet og pak dem så forsigtigt ud.
Du kan evt. smøre æggene med lidt almindelig madolie – så bliver de flot blanke.
Så smukt altsammen, I er så kreative:-)
Jeg går og funderer over om jeg kan tillade mig at hente nogle birkeris fra et fældet træ som ligger i en indkørsel op ad vejen……
Hej Lisbeth,
Hvis du spørger pænt er jeg sikker på at de gerne vil af med dem.
Altså hvor I kan, I to krea-quinder 🙂
Det ser bare så godt ud, og jeg kunne da godt finde på at lede efter nogle birkeris til et par kranse, når nu vi ikke kan komme ud og grave i jorden foreløbig. Og hvor er æggene kønne.
Hej Hanne,
Ja, jeg er også vild med disse æg – og det er jo skønt at de er nemme at lave.
Skøøøøøøøøøøøønt at I vil lave et tema om påskerier. Jeg elsker påskepynt og finder det smukkere og meget mere oplivende end julepynt. Påsken er en pragtfuld højtid, der falder på en vidunderlig årstid…..normalerweise!:o)Disse skønne birkereder med løgskalsæg er et fast indslag i vores påske og jeg kigger også altid MEGET langt efter de uimodståelige grene fra hængebirk på denne årstid. Man kan lave alle mulige skønne deko`er af dem.
Sikke en smuk sandstenspokal påskereden er placeret i:o) :o) (Lad den endelig forblive indendøre, da den er lidt (meget) til den sarte side). Det ser brandgodt ud:o) En herlig påskeopstilling på billede nummer 2.
Glæder mig til at følge med i jeres påske-artikler.
De kærligste hilsner og tanker fra en påskehøne i snevejr
Hej Jytte,
Ja, det var et kup vi gjorde med de pokaler :). De kan bruges til meget godt.
Hvis vi nu lige skal være botanisk korrekte (og det skal vi vel?), så er det altså grene fra en dunbirk og ikke en hængebirk. En hængebirk er et lille undseeligt træ, sjældent højere end to meter, mens dunbirken (som jeg er så lykkelig at ha' et par velvoksne eksemplarer af) bliver 20-30 meter højt.
En rigtig sød variation af kransen, kan man lave ved at samle grenenderne i midten af bunden og derefter flette dem ud i en krans, så sættes den i vand og i løbet af kort tid vil den udfolde sine yndige lysegrønne blade.
Hej Birgitte,
Da jeg fik grenene fra naboens nyligt fældede birketræ, overvejede jeg slet ikke at det kunne være andet end en hængebirk! Jeg har lige googlet ordet hængebirk, og kan se at selv fagfolk kalder dem det samme.
Jeg har læst mig til at der også er et træ, der hedder vortebirk, og både vortebirk og dunbirk bliver meget høje træer, OG så fandt jeg også en "ægte" hængebirk, der – som du skriver ikke bliver så stor.
Tak fordi du gjorde os opmærksom på det.
Det lyder som en rigtig god ide at man kan lave en krans, der kan sættes i vand. Det må jeg prøve til næste år, hvis jeg igen kan få fat i friske grene. De jeg har tilbage er nok for tørre nu!
Vi har en stor birk i forhaven, (det må så være en dunbirk, for den er høj) så jeg laver altid reder af alle de grene, der bliver blæst ned i løbet af vinteren.
Det er et dejligt materiale at arbejde i. Smart at bruge et materiale, som bare ligger klar til at blive samlet op.
Nu får vi nok en masse smukke reder at se på bloggene, efter denne gode inspiration!