Bare fordi man ikke har et drivhus, skal man ikke snyde sig selv for skønne, sunde tomater i haven. Mange tomatsorter kan faktisk godt dyrkes på friland! Læs med her.


TEKST: LONE, FOTO: LONE & ALBINUS FRØ

Man kan sagtens få sunde tomater, selvom man ikke har et drivhus. Flere sorter er velegnede til at dyrke på friland – sæt fx. planterne i kummer ved en lun husmur, så varmen der akkumuleres i muren om dagen, giver planterne varme over natten.

frilandstomaterTomater skal forkultiveres indenfor i februar-marts, så du kan stadigvæk nå at så årets tomater. Hvis du vil have tomater på friland kan du så her midt i marts og så plante ud i slutningen af maj, når faren for frost er ovre. For det tåler de absolut ikke. Udsættes de for kulde risikeres det at de går helt i stå i deres vækst og ikke kommer i gang igen.

Tomatfrøene sås i små potter og stilles lunt i et lyst vindue; gerne med masser af sol. Frøene spirer indenfor 1-2 uger, og når de første rigtige bladpar er dannet, prikles der over i lidt større potter. For optimal vækst pottes der løbende om nogle gange, hvor pottestørrelsen forøges hver gang.

frilandstomaterHusk, at tomater gennem vækstsæsonen i haven har brug for gødning! Og så skal de vandes jævnligt, da de ikke må tørre ud. At tomatplanterne også skal passes og nusses gennem sæsonen er også velkendt. De såkaldte sideskud i bladhjørnerne skal fjernes løbende, og der skal bindes op, så de ikke vælter. Og så skal du lade tomaterne sidde på, til de er HELT modne. For så smager de altså bedst!
frilandstomater
Fotos fra ALBINUS FRØ

Tomatfrøene til mine seneste tomatplanter – som du ser på billederne herover – var shoppet hos Thompson & Morgan over nettet, men der er bestemt også danske leverandører, der har udbud af frilandstomater.

Vi har spurgt Tine fra Albinus Frø om hendes bedste bud på frilandstomater:

Anna Russian
en hjerteformet rød tomat

Black from Tula
en sort bøftomat

frilandstomaterVil du så selv, skal du som nævnt i gang i februar eller her marts måned med forkultivering inden døre. Men… man kan selvfølgelig også købe færdige planter i handlen – du skal bare være ude i god tid, for der er ofte ikke så mange at vælge mellem.

Vedr. opbinding at tomatplanterne i det fri – se fx artiklen om “Støtte til afgrøderne.