Hvis du har gang i produktionen står potterne ofte tæt, og det kan give mugangreb, der kan få humøret til at dale hos ethvert havemenneske. Lav en spray.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Der er flere ting, der kan få humøret til at dale hos en optimistisk gartner, der netop har sået: Stængelsyge og mug. Stængelsygen kan man undgå ved at bruge vandingsmåtter, vande fra neden og lægge grus eller andet, der lufter i toppen af potten. Men mug? 

Her må vi ud i køkkenregionerne og lede i sylteafdelingen, hvor atamonen står hengemt fra den tid, hvor min syltning ikke var så økologisk bevidst, som den er nu.

Den fortynder du 1: 10 med almindeligt kommunevand fra hanen og hælder på en sprayflaske. Jeg har en, der er dedikeret til det, da jeg jævnligt sprayer en let dusch hen over mine såninger. Det bliver ca. en gang ugentligt – så snart de er sået og i hele vækstsæsonen, indtil de skal udplantes på blivestedet.

Siden har jeg – bank under bordet – aldrig haft mug.

Mange har siden stillet mig 2 spørgsmål: 

1) Tager planterne overhovedet skade af et mugangreb?
2) Er det økologisk forsvarligt?

Til 1: Jeg ved det vitterligt ikke. Havefolkets fritidssåning er jo ikke på den måde undersøgt videnskabeligt – de gode råd opstår via vidensdeling. Men min intuition siger mig, at de små pus ikke har godt af at kæmpe unødigt i den første spæde tid. Hvad siger din erfaring dig?

Til 2: Hmmmm. Ja, det ved jeg sådan set heller ikke. Men de mængder, som jeg sprayer mine planter med er usigeligt små. Desuden – så sprayer jeg ved nærmere eftertanke ikke spiselige spirer. Hvad tænker du her?