Padderokker, er det ikke nogen “Fanden har skabt”? Og brændenælder? Ja, de føles sådan. Men brug dem i stedet for at smide dem ud. De er gode mod både svampesygdomme og lus. Desuden er der næring i dem.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Vi er mange, tror jeg, der går rundt og bander stille over de små “grantræer” i form af agerpadderokken, der titter op af jorden gang på gang. Vi hiver dem op, og en uge efter er de der igen. Det er fordi de har alenlange rødder dybt nede i jorden, og derfor kan det faktisk ikke betale sig at forsøge at udrydde dem.

Padderokker

Brug dem i stedet for. Det vil du have stor gavn af i en økologisk have, hvor sprøjtegifte er bandlyst.

Hav tre spande stående:

  • 1 til padderokke
  • 1 til brændenælder
  • 1 til diverse ukrudt

Hæld vand på.

 
PADDEROKKETE MOD SVAMPESYGDOMME & MELDUG
Lad ca. 1 kilo padderokker og ca. 10 l  vand stå i et døgn. Kog det derefter i en halv times tid. Si teen og afkøl den. Fortynd 1:5 og hæld på en sprøjte. Kieselsyren i planterne vil så forebygge mod svamp og styrke plantens cellemembraner. Du kan også sprøjte på jorden lige omkring planterne. Gentag efter 14 dage sæsonen igennem.

BRÆNDENÆLDETE MOD BLADLUS
Lad ca. 1 kg brændenælder ligge i ca. 10 l vand i 12 timers tid i skyggen. Det må ikke gære, hvilket det gør nemmest og hurtigst i solen. Si det og brug det straks. Kan hældes i en sprøjte eller en håndsprayflaske, og så kan du gå rundt og giv dine planter et dusch. Har du afklip af lavendel, kan du lægge det med i.

BRÆNDENÆLDEGØDNING
Har du glemt dit brændenældevand eller er det begyndt at gære, vil du opdage det, fordi dunsten er temmelig ram (for nu ikke at sige modbydelig). Men efter en uges tid vil du kunne si det og fortynde 1:10 og hælde det i en vandkande. (Dvs. 1 del nældevand og 10 dele vand). Derefter gøder du dine planter. Både grøntsager og prydhaven vil nyde godt af det.

LET GØDNING
Frøbærende ukrudt og ukrudtsrødder er ikke gode at smide på kompostbunken, da de enten kan vokse videre eller smide frø og selvså sig. Smid det i stedet for i en spand vand og lad det stå i en uges tid. Hæld vandet fra rødderne, som nu kan komme på komposten, og anvend vandet som gødning. Fortyndes 1:2 eller 1:4.

KøkkenhaveDer er en række andre planter, der kan anvendes mod utøj og som gødning. 
Dem vender vi tilbage til i løbet af sæsonen.