Ny bog med fokus på både udbytte og æstetik i køkkenhaven. Dette er bogen for æstetikere og livsnydere, der ikke vil nøjes med lige grøntsagsrækker, men insisterer på at livet skal være smukt – også i køkkenhaven.


TEKST: LONE, FOTO: ULF JEPPESEN – VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGET KLEMATIS
Birgit Helbo

Vi anmelder her den nye inspirationsbog fra Birgit Helbo. Bogen er skrevet til alle os, der brænder for både nytte og nydelse i køkkenhaven. Kig med og få den første flig af inspiration – men køb endelig bogen selv og nyd de mange nyttige informationer, suppleret med lækre billeder fra Europas smukke køkkenhaver.

Birgit Helbo har tabt sit hjerte til nyttehavens mange muligheder, og det har hun nu været så sympatisk at dele med alle os andre med samme passion. Jeg fik bogen på et lidt fortravlet tidspunkt, men gik straks i gang, og den har fulgt mig i mange korte, ledige stunder. Selv under mine vandinger i køkkenhaven inden mørkets frembrud, hvor jeg har vandret rundt med Birgits bog i den ene hånd og vandslangen i den anden.

Birgit tager os med igennem hele sin egen optakt til skabelsen af en potager. Vi får som indledning baggrunden for hendes egen havepassion, og herunder havens betydning i barndommen, efterfulgt af den filosofiske tanke om, at vi nok er mange haveelskere, der med vores skabelse af en have på det ubevidste plan søger “at genskabe barnets tabte verden, fri for bekymringer og spekulationer.”

KØKKENHAVENS HISTORIE
I bogens begyndelse finder man også en fin indføring i historien bag køkkenhavens udvikling, med baggrund i Mellemøstens køkkenhaver. Jeg kunne sagtens have læst mere om det emne, men Birgit har også været så venlig at oplyse en del kilder til hendes fortælling, så der er rig mulighed for at læse videre andetsteds.

køkkenhave
BARNSLEY HOUSE

Og så bliver vi ellers taget med på tur i nogle af Europas imponerende køkkenhaver. Vi er med i franske Villandry, der er verdenskendt for sin fantastiske køkkenhave, og efterfølgende på besøg i Rosemary Vereys design ved engelske Barnsley House i Gloucesterhire (tidligere bopæl for Rosemary Verey) og the Old Rectory i Southborough.

Vi tager ligeledes med en tur til den store, danske køkkenhave ved Fredensborg Slot, og sidst – men ikke mindst – til Egeskov Slot, der er nabo til Birgit Helbos egen have.

OM HELBOS HAVE
De allerbedste afsnit – efter min mening – i dette værk om køkkenhaven, er Birgits fortællinger om sin egen have. Hun giver læseren en interessant indføring i alle tankerne omkring det at have en potager, ledsaget af massevis af nyttige tips og smukke fotos fra haven.

køkkenhaveVi kan læse om alle tankerne omkring designet, om hvordan hækkene kom før alt andet for netop at skabe læ til afgrøderne, om havens plan, om stierne og inddeling af bedene og opbygning af samme. Der er endda fotos af tilblivelsen af alle bedenes rammer!

Og smukt ser det ud med det sirlige mønster af flerkantede bede, stramme stisystemer og velvalgt placering af det lille drivhus i havens ene hjørne.

køkkenhave

Drivhuset forsyner den store have med planter og fungerer ligeledes som nyttedrivhus med tomater, basilikum og meget mere. Og selvfølgelig får vi også tips til hvordan koriander og tagetes holder de hvide fluer væk fra agurker og tomater.

Også hele køkkenhavens plantespekter gennemgås i bogen – om frugttræer, bær og buske. Og så selvfølgelig grøntsagerne, krydderurterne, stauderne og de et- og toårige. Alt det, der tilsammen danner en smuk og velfungerende potager!

køkkenhave

 

Også den tidlige vinterhave er smukt afbilledet. Her fremgår det for alvor, hvordan det stramme design og den velvalgte symmetri holder haven smuk – selv i forfaldet.
køkkenhave

DEN STORE PLANLÆGNING
En af udfordringerne ved en potager er, at alt plantes tæt og ikke altid blot efter regler omkring sædskifte. I en køkkenhave som Birgits skal urter, blomster, buske mv. planlægges og koordineres. Både med hensyn til, hvad der trives sammen – hjælpeplanter og gode naboer – men også farver, former og størrelser skal afstemmes og ligeledes tidspunkt for høst og gensåninger.

køkkenhave

 

Birgit planlægger, følger og gør status over sin køkkenhave via sin havedagbog, hvori de planlagte afgrøder noteres, og billeder og tekst fra alle frøkatalogerne sættes ind i årets start, så alt huskes.

ALT DET PRAKTISKE
Selv alle de praktiske gøremål i køkkenhaven er belyst i bogen. Gøremål der trods alt er en konsekvens af at have en køkkenhave, herunder vanding, lugning, udtynding, gødning, opbinding, jagt på snegle samt høsten, naturligvis – ligeledes om komposteringen og opbevaring af vinterforrådet. Og hvis du næsten blev forpustet af den opremsning, skal jeg glæde dig med, at bogens beskrivelse er ledsaget af skønne billeder af alle de afgrøder, der gør, at køkkenhavens praktiske gøremål ikke er en sur pligt, men også hyggestunder der giver energi og glæde.

FLERE EKSEMPLER
Som opfølgning på den meget udførlige gennemgang af Birgits egen have og gøremål, følger i bogen fortællinger om smukke eksempler på danske og hollandske køkkenhaver, som man straks får lyst til at tage ud og besøge. Her er både haver, der er tilgængelige for alle via åben have, samt helt private haver, som fx. Erik Heides have på Mors som vist herunder.

køkkenhave
ERIK HEIDES HAVE, MORS

Også køkkenhave (og thehave!) ved Falsled Kro på Fyn får et visit.

køkkenhave
FALSLED KRO

Meget inspirerende er også et besøg i den hollandske planteskole, De Boschhoeve, der har en farverig potager, og – som Birgit selv – har fundet stor inspiration i Rosemary Vereys potager ved Barnsley House.

køkkenhave
DE BOSCHHOEVE

TIPS TIL AT KOMME I GANG
Og ja, når man nu næsten er til vejs ende i “Til nytte og nydelse” sidder man tilbage med en voldsom lyst til at skabe et frodigt paradis hos sig selv, og det har forfatteren ganske givet forudset, hvorfor bogen rundes af med tips til start af egen potager! Du finder råd til placering i forhold til sol, læ med videre og input til bedenes geometri; flere tips til planter og plantekombinationer og meget mere. Så har man lysten til at komme i gang, er der ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i det. Med Birgits bog i hånden er man godt vejledt!

“Til nytte og nydelse” er en god bog om køkkenhaven med masser af inspiration og brugbare informationer – både for dig der aldrig har haft køkkenhave før, og dig der allerede har rig erfaring med samme. Jeg selv har nydt Birgits fortælling og ikke mindst de mange skønne billeder af smukke potager’er fra hele Europa!

TITEL: TIL NYTTE OG NYDELSE
FORFATTER: Birgit Helbo
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Ulf Jeppesen
UDGIVELSE: 2013
SIDER: 240
SPROG: Dansk
FORLAG: Klematis