Chokoladecosmos er dejlig. Den dufter og den bringer dybde i et bed. Planten er etårig her i Norden, men kan med lidt held overvintres, hvilket kan være en god idé at forsøge sig med, da den er temmelig dyr. Til gengæld gror den fint til i løbet af en sommer.


TEKST: MARIANNE, FOTO: LONE & MARIANNE

“Blomster der dufter af chokolade?”, tænkte vi, da den kom i handlen for nogle år siden her i Danmark. Kan det nu passe? Og ja, det kan det. Om den kan tage kvinders chokoladeabstinenser ved jeg ikke, men magen til farvemættethed og elegance skal man lede længe efter blandt dem, vi kalder sommerblomster – altså de etårige.

chokoladeblomst, chokoladecosmos

Chokoladecosmos, cosmos atrosanguineus, stammer fra Latinamerika og er i familie med de øvrige cosmos. Men i modsætning til dem er den vanskelig at formere, hvorfor den plejer at være temmelig dyr i handlen. De gør sig allerbedst i flok, men trives også fint i en krukke, og her kan en enkelt også blive stor og fyldig. Blot skal man bruge vandkanden ustandseligt i tørt og solrigt vejr, for de “klapper” nemt sammen ved tørke. Sørg også for løbende at knibe de visne hoveder af, så vil du have glæde af denne blomst til langt hen på efteråret.

chokoladeblomst, chokoladecosmos

Du kan ikke frøformere den, og det er mere end vanskeligt at overvintre den, selvom det lykkes for nogen – ved vi. Se eventuelt her. Men stiklingeformering burde kunne lykkes, skønt det kræver tålmodighed at passe den igennem en hel kold og mørk vinter. Alligevel skal det jo prøves, for det er simpelthen en sommerblomst, som er værd at have i flok!

chokoladeblomst, chokoladecosmos

 

Den er genial i buketter, og holder sig strunk og skøn længe. Den har en evne til at væve sig ind og ud mellem de andre blomster. Det kan imidlertid godt falde lidt svært at nænne at klippe af til buketter, da den er så vidunderlig sammen med resten af haven, da den ligesom sætter alt det andet i relief. Det er det evige problem – man elsker at plukke ind til buketter, men vånder sig nogle gange, selvom vi jo godt ved, at der kommer flere blomster ved klipning.

 

chokoladeblomst, chokoladecosmos

 

FAKTA:

NAVN: Cosmos atrosanguineus
DANSK NAVN: Chokoladecosmos/chokoladeblomst
LYSFORHOLD: Solrigt
HÅRDFØRHED: Flerårig, kan overvintre indendørs
JORDBUND: Almindelig havejord eller næringsrig pottemuld, hvis de står i krukker
VÆKST: Busket vækst med oprette blomsterstilke
STØRRELSE: 40-60 cm høj
BLOMSTRING: Fra tidlig sommer til sensommer