Længe før jeg selv blev blogger var jeg “blind passager” på et par af de danske haveblogs. En blog der imponerede mig i særdeleshed var Lones Havedagbogen, for der kunne man da tale om en have og – ikke mindst – en dame med stil.


TEKST & FOTO: KARINA
Allerede ved indkørslen er stilen lagt, og det første man møder er en række skønne, formklippede lindetræer. Alene disse vidner om at man har noget godt i vente. Og endelig, når man når op til haven og det skønne hus, hvor en mindst lige så skøn familie går dig i møde, er det man tænker: “Nu får jeg en moderne familiehave at se”. Og det gør man. En velproportioneret, veltilrettelagt og nøje udtænkt have, som rummer alskens aktiviteter, men så sandelig også pirrer alle sanser.

Bedet her er det første man ser, når man kommer til haven. De sorte blomsterknopper i baggrunden er fra nogle valmuer, som fik fjernet sine kronblade da jeg besøgte haven. Farven passede ikke ind! Lone ved hvad hun vil ha’ og hvad hun ikke vil ha’ – ja, mon ikke det egentlig er nøglen til en så veltilrettelagt have? På billedet ses i øvrigt også: Knopurt, allium, iris og slangeurt.

 
Faktisk skulle der gå nogen tid, men da jeg endelig fik mulighed for at se Lones have i virkeligheden, var min begejstring på ingen måde til at slukke. Ja, faktisk faldt jeg blot endnu engang på halen over Lones gennemtænkte og gennemførte havestil, hvilket også gav mig anledning til at tænke, at denne have ikke alene er smuk, men også indrettet på sympatisk vis med plads til familien – hele familien. Børnehaven med gyngestativ og en lille kirsebærlund. Den skønne morgenterrasse eller aftenterrassen med de mest fantastiske omgivelser man kan forestille sig. For ikke at glemme køkkenhaven, som har en særlig plads i Lones havehjerte.

KØKKENHAVEN
Køkkenhaven er Lones frirum, hvor urter, salater og grøntsager bliver plejet og passet med kyndig hånd.I de sortmalede højbede stortrives alle vækster, som høstes til familiens gryder og salatskåle.

I midten af køkkenhaven optages den lille siddeplads af planter. Der er altid gang i haven og ikke mindst i havens ejer.

 
 
 


I køkkenhaven står også en del krukker, som optages af forskellige krydderurter. Mynten på billedet her er blot et eksempel på nogle af de vækster som stortrives.
 

Køkkenhavens skønne, patinerede krukker er alle i terracotta, og er med til at give haven sjæl.

 
 
 
 
 

I mistbænken lever basilikum et godt og beskyttet liv – indtil den dag de bliver spist.

 

Salater og forneden purløg i blomst.

 
 
 
MORGENTERRASSEN
Ved morgenterrassen kan familien nyde dagens første solstråler omgivet af lækre krukker med citrus og opstammede kirsebærlaurbær. Den klematis, som klatrer i den efterhånden gamle kugleakacie, er en foræring fra Lones mor, som i øvrigt deler samme passion for haver.
Det er i øvrigt også ved morgenterrassen at Lone netop er blevet færdig med sit måneskinsbed, som ved mit besøg allerede så lovende ud.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Smukke plantekummer med opstammede kirsebærlaurbær i sirlig række.

DE SKØNNE DETALJER 
Skønt Lone ikke er til stillebens og for megen dimseri, er haven fyldt med skønne detaljer.
Hos nogle af familiens bekendte stod trillebøren forneden til udsmidning. Nu står den hjemme i Lones have og falder smukt ind i omgivelserne.
Fuglene skal der også være plads til, og heller ikke her går Lone på kompromis med stilen.
En skøn kombination af hornvioler og blåaks.
BØRNENE
Børnene, som efterhånden er blevet store, er der siden de var små, blevet tænkt på.
Lige bag køkkenhaven har pigerne fået deres egen have, som du kan læse mere om i artiklen En bålhave til teenageren. I teenageafdelingen bliver der lavet mad på bål, og i plantekummerne har pigerne frit spil til plante- og farveindhold.
Gyngestativet er de efterhånden vokset fra, men det står der endnu i den lille lund af kirsebærtræer, som Lone er blevet beordret til at holde beskærersaksen fra.

BEDENE
Bedene i haven er også til at falde i svime over. Særligt er jeg vild med Lones staudekombination i det blå bed, som blandt andet rummer hvide pæoner, digitalis, natviol, storkenæb, nøgleklokke, akelejer, knopurt, staudesalvie, lodden løvefod, blå iris og geranium.Det blå bed kan du i øvrigt læse mere om i artiklen De skønne blå 

Det lange bed blev anlagt for et par år siden, og er også fyldt med skønne sager.
 

Til venstre ses f.eks allium ‘Christophii’, som Lone forelskede sig i på en havetur til England.

 

Derudover består bedet af duftsnebolle, rørhvene, natvioler, knopurt, iris, solhat, gaura, kæmpeverbena, gladiolus, hjortetrøst, kattehale og høstanemone.
Så smukt kan det gøres. 
En sympatisk og æstetisk have, der rummer hele familien, og en havedame der gør det samme. Du kan se meget mere til Lones have på bloggen Havedagbogen, hvor der er masser af inspiration at hente, hvad enten det er til køkkenhaven, børnehaven eller til staudebedet.