Vil du have et intensivt, romantisk indslag på dit rækværk eller i et gammelt æbletræ? Så vælg klematis Montana Rubens  – den er trofast og charmerende.


TEKST & FOTO: MARIANNEH

vad er mere indtagende end en klematis’ viltre måde at sno sig, klatre, kravle og så samtidig smile muntert ud til hele verden? Jo, det skulle nok være til at finde i planteriget, for der er jo et væld af vidunderlige vækster. Men klematis Montana Rubens er rigtig bedårende, og derfor helt oplagt at vælge. Den er romantisk på en frisk måde, den er tidlig, den er nem og den blomstrer i en måneds tid.

Da den hører til klematis gruppe 1 (det er de tidlige), betyder det, at den ikke skal klippes ned hvert efterår. Beskæring er kun nødvendig, når den begynder at blive alt for stor, og er plankeværket stort og knapt så pænt, så går der en rum tid, før man tyr til det.

Klematis er fantastisk i buketter, hvis man kan nænne at klippe af den. I vækstperioden kan du imidlertid sagtens gøre det, for den skyder bare videre og bliver derved også forynget lidt. Det ser smukt ud, når der er ranker i en buket – og Montana Rubens har så tilstrækkeligt stive grene, at den holder faconen, selvom det er relativt lange grene, man anvender.

I den helbredende have står der to af slagsen. Den ene står bagest i nordhaven, så den får sol og vokser i skovfogedæbletræet. Den har grønlige blade. Den anden står mod syd på forterrassen op ad stakittet. Dens blade er dybt mørkegrønne med en snert af “sort” i. Begge bærer navnet Montana Rubens, men de falder altså lidt forskelligt ud. Hvis du nu sidder og har en forklaring på det, så hører vi den rigtigt gerne.

Klematis er jo fra naturens hånd en skovplante. Den skal derfor have sine nederste “ben” stående i skygge og “hovedet” i sol. Den kan også godt lide humusrig muldjord, der er fugtighedsbevarende. I tørre forsomre bliver den på sydterrassen derfor vandet.

 

FAKTA
NAVNClematis ‘Montana Rubens’
DANSK NAVN: Klematis
LYSFORHOLD: Sol, halvskygge
HÅRDFØR: Staude
JORDBUND: Næringsrig, fugtig jord
VÆKST: Klatrende
STØRRELSE: Normalt 2-5 meter. Op til 10-15 meter under gunstige forhold.
BLOMSTRING: Maj-juni.
ANVENDELSE: På rækværker, stakitter, i træer, op ad huse.