HAVEFOLKET har stillet fem hurtige spørgsmål til Katarina fra bloggen “Katarinas trädgård”. Læs her hvad hun svarede.


INTRO: HAVEFOLKET, TEKST OG FOTO: KATARINA KAJO JOHANSON

Hvordan er din have blevet til – har du mon lavet en plan først, eller har du udviklet den løbende?
Haven har utvecklas löpande, det ena har gett det andra, vi har aldrig haft någon plan. De gamla fruktträden, som fanns här när vi flyttade in, har fått styra planeringen, dvs hur vi har anlagt gångar, sittplatser och rabatters placering. Kontakten mellan inne och ute har hela tiden varit viktig, att ha något fint, och gärna grönt, att titta ut på när man är inne.

Katarinas trädgård


I hvilke situationer oplever du størst glæde i din have?
Nästan varje gång jag är ute i trädgården. Jag har en ganska liten trädgård och hinner lätt med att sköta den så det känns aldrig jobbigt eller stressigt. Jag har sällan bestämt vad jag ska göra när jag går ut, utan jag gör det jag får lust med just då.

Eller:

  • När den första vintergäcken (erantis) slår ut som en sol i januari, för då börjar våren! Inbillar jag mig i alla fall.
  • Det första kaffet på trappan på våren, när solen värmer i ansiktet.
  • Doften av honungsrosen som möter mig när jag svänger in med cykeln på garageinfarten i slutet av juni.
  • När jag gräver ur komposterna, tänk att det kan bli så fin jord av klipp, ogräsrens och matavfall.
Katarinas trädgård

Hvad er din største inspirationskilde?
Andras trädgårdar. Jag har läst många böcker och tidningar genom åren och där sett bilder på trädgårdar eller trädgårdsstilar som jag gillar. Att besöka trädgårdar är också väldigt inspirerande. Ulla Molin och hennes trädgård i Höganäs har inspirerat mig mycket, både boken ”Leva med trädgård” och besöken i trädgården.

Katarinas trädgård

Hvilken havebog ligger på dit bord i øjeblikket?
Louisa Jones bok om Nicole de Vésians trädgård La Louvet i Provence. Den trädgården skulle jag gärna vilja besöka.

Katarinas trädgård

 

Har du nye haveprojekter i støbeskeen, og hvis – hvilke?
Ta bort carporten och istället bygga ett orangeri att övervintra växter i. Att ha ett ljust och frostfritt utrymme på vintern är guld värt. Ett sätt att överleva vintern. Förhoppningsvis blir det även plats för en vattenspegel och några klot à la Nicole de Vésian.

Katarinas trädgård

 

Katarinas trädgård

 

Du kan besøge Katarina’s skønne blog lige her.