Til overgangen mellem blå og bordeaux i bedet finder du denne forårsstaude, der varierer over en stor del af farvecirklen fra første udspring til afblomstring.
TEKST & FOTO: LONE
Vårfladbælg byder på masser af farver midt i forårssæsonen. Planten er et springvand af friskgrønne blade, og blomsterne – de er noget for sig. Svingende i farve fra cyklamen og lilla til blå/rød. Samme nuanceskifte som du måske kender det fra lungeurten.
Planten vokser i den danske natur, men det er måske ikke så ofte man støder på den. Tag den derfor i stedet ind i haven, hvor den især i skovbunden vil blive en af dine nye favoritter.
VÅRFLADBÆLG
Lathyrus vernus
Vårfladbælg er en del af ærteblomstfamilien og relationen fornægter sig ikke. Den sender tankerne både omkring ærter, lupiner og gyvel, men den er også ganske helt sin egen.
Vårfladbælg udvikler sig hurtigt, hvis den har fine forhold – og det betyder næringsrig og fugtighedsbevarende jord. Den er utrolig smuk og forstår i den grad at påkalde sig opmærksomhed – både på grund af den smukke, grønne bladfarve, men i særdeleshed også på grund af blomsterklaserne med 3-6 blomster i hver.
Planten passer perfekt i skovhaven, da den udvikler sig finest, hvis den får lidt skygge. Men den kan nu også fint lykkes i fuld sol.
Har du allerede planten i haven og ønsker dig flere, så kan du formere ved deling eller du kan tage frø. Sidstnævnte har jeg endnu ikke prøvet, men har du erfaring med det hører vi det meget gerne.Hvor den trives godt, kan man også finde selvsåere i bedene. Har du ikke selv plads til de små afkommere, kan du måske glæde en haveven med en foræring af den smukke plante.
NAVN: Lathyrus vernus
DANSK NAVN: Vårfladbælg
LYSFORHOLD: Sol eller halvskygge, trives bedst i halvskygge
HÅRDFØRHED: Fuldt hårdfør
JORDBUND: Almindelig havejord, helst næringsrig og fugtighedsbevarende
VÆKST: Oprette stængler med ovale, tilspidsede blade
STØRRELSE: 20-40 cm
BLOMSTRING: April
Læs her om flere planter, der blomstrer i april/maj måned:
Jow jow den kan skam formeres med frø, ikke i store mængder men nogle stykker hvert år kan findes omkring planten hvis man ikke er for ivrig med hakkejern eller kultivator. Jeg har da efterhånden flere rundt omkring, og har osse kunnet forære flere væk. Men det med at høste frøene og selv så har aldrig lykkes,, den vil selv. Så det får den lov til. Som et kuriosum har den selv lavet en lyserød blomstrende,, den er dog ikke nær så frodig og vital som sine normalfarvet søskende, men sød er den da,. Dens frøbørn er blevet normalfarvet, i hvertfald første generation, nu får vi at se den videre udvikling. De er jo lidt længe om at blive rigtig store når de starter fra frølinger,, de skal gerne have et par år før de syner rigtig af noget eller osse er det bare mig der er grådig, hi hi
god haveweekend derude
Gunvor
Jeg har også et par stykker og det er lige nu de blomstrer og er smukke. Den ene har jeg plantet, men den anden som står 4-5 meter derfra må være kommet af sig selv.
Hvor mærkeligt. Jeg har netop i dag fundet et lille eksemplar af denne plante i mit hvide bed, hvor den absolut intet har at gøre. Jeg har ikke selv købt eller på anden måde indført den i min have, så jeg undrer mig over, hvor den mon kommer fra. Mon jeg kan flytte den?
Den findes også i en variation med smallere blade, Lathyrus vernus ssp. flaccidus, meget elegant med trådtynde blade.
Fantastisk fotos!
Har selv tre forskellige slag – de er meget smukke.
Kh. Marlene
Tak 🙂
Men, ja, som du skriver – de er altså også super smukke. Også når man kommer tæt på 🙂
Jo, men fotos ud over det sædvanlige – beklager slåfejlene i min kommentar – fik ikke lige læst igennem 🙂
Kh. Marlene