Til overgangen mellem blå og bordeaux i bedet finder du denne forårsstaude, der varierer over en stor del af farvecirklen fra første udspring til afblomstring.


TEKST & FOTO: LONE

Vårfladbælg, lathyrus vernusVårfladbælg byder på masser af farver midt i forårssæsonen. Planten er et springvand af friskgrønne blade, og blomsterne – de er noget for sig. Svingende i farve fra cyklamen og lilla til blå/rød. Samme nuanceskifte som du måske kender det fra lungeurten.

Planten vokser i den danske natur, men det er måske ikke så ofte man støder på den. Tag den derfor i stedet ind i haven, hvor den især i skovbunden vil blive en af dine nye favoritter.

VÅRFLADBÆLG 

Lathyrus vernus

Vårfladbælg er en del af ærteblomstfamilien og relationen fornægter sig ikke. Den sender tankerne både omkring ærter, lupiner og gyvel, men den er også ganske helt sin egen.

Vårfladbælg udvikler sig hurtigt, hvis den har fine forhold – og det betyder næringsrig og fugtighedsbevarende jord. Den er utrolig smuk og forstår i den grad at påkalde sig opmærksomhed – både på grund af den smukke, grønne bladfarve, men i særdeleshed også på grund af blomsterklaserne med 3-6 blomster i hver.

Vårfladbælg, lathyrus vernus

Planten passer perfekt i skovhaven, da den udvikler sig finest, hvis den får lidt skygge. Men den kan nu også fint lykkes i fuld sol.

Vårfladbælg, lathyrus vernusHar du allerede planten i haven og ønsker dig flere, så kan du formere ved deling eller du kan tage frø. Sidstnævnte har jeg endnu ikke prøvet, men har du erfaring med det hører vi det meget gerne.Hvor den trives godt, kan man også finde selvsåere i bedene. Har du ikke selv plads til de små afkommere, kan du måske glæde en haveven med en foræring af den smukke plante.

Vårfladbælg, lathyrus vernusFAKTA
NAVN: Lathyrus vernus
DANSK NAVN: Vårfladbælg
LYSFORHOLD: Sol eller halvskygge, trives bedst i halvskygge
HÅRDFØRHED: Fuldt hårdfør
JORDBUND: Almindelig havejord, helst næringsrig og fugtighedsbevarende
VÆKST: Oprette stængler med ovale, tilspidsede blade
STØRRELSE: 20-40 cm
BLOMSTRING: April
Læs her om flere planter, der blomstrer i april/maj måned: