En parasol kan være vederkvægende på varme, solrige sommerdage, både for mad og mennesker. Den fås også i en levende udgave, og giver et helt specielt lys, der er – ja, uforligneligt!


TEKST & FOTO: MARIANNE

Der er mange, mange forskellige parasoller i handlen, men du kan også vælge at købe en, der er levende, og som hele sæsonen giver flimrende skygge over frokostbordet. Her har vi ladet os inspirere af en terrasse i Dyrehaven nord for København, nemlig Rådvad Vandrehjem, som i øvrigt er et helt vidunderligt sted for naturmennesker, der skal overnatte i Københavnsområdet. Der er smukt, det er ikke ret dyrt, og der går kronhjorte og andet vildt dyreliv lige uden for vinduerne.

Man ser det tit i de sydlandske byer, og hvorfor ikke også gøre det på en dansk terrasse? Din levende parasol kan jo udgøres af alle mulige slags træer, og du kan købe dem i stor størrelse fra starten, så du ikke skal gå og vente nogle år først. Derefter kan du enten espaliere dem eller hænge sten på de 2-3 årige grene, så de vokser vandret. Der er også den mulighed at stamme dem op, som det er gjort her med tjørn, og ellers kan man spænde grenene i vandret med en snor og en pløk, ganske som om det var et telt. Efter et år eller to, vil grenene så vokse vandret. Træet skal holdes med beskæresaksen, men det er altså nemmere end man tror.

At kunne sidde der med noget køligt i glassene og en skøn ret samt godt selskab foran sig, og så ind imellem at kunne dvæle ved at kigge lige op i trækronerne med himlen langt oppe ovenfor på den anden side, det gør godt, gør det. Alt bliver simpelthen smukt!

Læs også:

TO GODE BØGER OM TRÆER OG BUSKE
De er måske lidt til den nørdede side, de to bøger jeg her har taget ned fra hylderne, men er ikke desto mindre passende til denne måneds tema.


MELLEM HIMMEL OG JORD
Det siges, at “der er mere mellem himmel og jord”, og det tror jeg på. Med rødderne begravet dybt i jordklodens muldlag, og armene rakt langt, langt op i himmelrummet, er træer noget af det allermest magiske, underfulde og bæredygtige der findes.

 

VÆRNETRÆET – EN VEN AF FOLKET
Et værnetræ er ifølge overleveringen et træ, der beskytter dit hjem, din gård, dér hvor du bor. Men hvilke værnetræer er gode at vælge, og hvad gør du, når et gammelt et af slagsen bliver sygt og skal erstattes? Hør her hvordan, samt om historierne bag værnetræer.