Jeg har alle dage været vild med beskæring af træer og buske i haven. Jeg tænker det er lysten til at skabe og formgive, der også har fundet sin vej til denne passion. Det er måske ikke fordi jeg er helt vild efter at stå i 3 graders kulde og formgive mine lindetræer – for det kan med fordel gøres om vinteren – men jeg er vild med resultatet.


UGENS LEDER: LONE

Og der er ingen tvivl om, at jeg her i min lille have har forsøgt mig ud i alverdens beskæringer. Nogle gange får jeg nærmest uanede kræfter, fordi det bare skal gøres i en fart, inden der kommer en husbond ud af hoveddøren og vifter med armene, mens han spørger efter, hvad jeg dog i alverden har gang i. Eller børn, der nærmest laver barrikader ved kirsebærtræerne i børnehaven, fordi jeg ikke må “ødelægge deres skov”!

Andre træer har jeg helt for mig selv – fx lindetræerne i vores indkørsel (6 stk.), hvoraf vi har flyttet på to af dem under ombygningen af vores hus i 2007. Derfor har de brug for lidt hjælp på vejen til at blive ensartede i formerne igen. Ligeledes tror jeg, at jeg har opbakning i min hårdhændede beskæring af platantræerne, der ellers skygger for al himmel fra min nabos køkkenvindue. Og i den del af haven er drømmen jo netop de smukke kandelaberformer, som man ser i mange større haver – ja, i en lidt mere uregelmæssig form ganske vist, så de ikke falder helt ved siden af her i min parcelhushave.

Men hvad gør man, når man altså gerne vil i gang med at beskære?

Ja, min anbefaling er klar. Køb dig en bog om emnet, læs den grundigt, sæt dig ind i hvordan og ikke mindst hvornår, og gå så i gang med at eksperimentere. Man risikerer ind i mellem at få lavet noget rigtigt skidt, men det kan der som reglen rettes op på igen året efter – ellers må man i få grænsetilfælde tage konsekvensen og fælde! Hvor der handles, der spildes der! Og tro mig; som i så mange andre discipliner i denne verden: Øvelse gør mester.

Selvom man kommer bedst og mest grundigt ind i emnet ved at granske en god beskæringsbog, så er det også muligt at beskære uden den store ledvogtereksamen og vi vil gerne hjælpe dig lidt på vej, hvis du har blod på tanden og tripper for at komme i gang. Derfor kan du allerede i dag læse Lisbeths kyndige forklaring omkring beskæring af havens træer, buske og slyngplanter. Vi bringer også en kort gennemgang af fordele og ulemper ved sommer- og vinterbeskæring, og endelig vil vi give et eksempel på beskæring ved at vise dig, hvad beskæring har gjort for kugleakacien i min egen have. Træer, der var blevet vind og skæve af blæst og kulde, men nu er på rette kurs igen.

Til sidst vil vi lige minde dig om, at du godt kan nå at stemme i konkurrencen MIN FRØSUCCES. Du finder finalisterne her, og afstemningen foregår som altid i højre side af skærmbilledet. Deadline er på onsdag den 13.2. klokken 20.

Rigtig god fornøjelse!

Ugens artikler om BESKÆRING:

MINIGUIDE TIL BESKÆRING 

Lisbeth fra bloggen Countryliv giver gartnertricks.

 

SOMMER- ELLER VINTERBESKÆRING
Karina gennemgår kort nogle af fordelene og ulemperne, og krydrer med gode links.

BESKÆRING AF KUGLEAKACIE
Lone beretter om beskæring af kugleakacie i villahaven.

Læs eller genlæs:

LÆKKERT GREJ

Beskær, når kniven er skarp! Sådan lyder et gammelt gartnerråd. Men hvilken kniv?


GENVEJ TIL DE FORMKLIPPEDE

Er du vild med formklippede hække og figurer i din have? Så kan du skyde en genvej, der er dyr, men meget smuk!

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.