Den gule solhat vinder mere og mere indpas i store haveanlæg – og ikke uden grund. Den er ganske enkelt en fantastisk sensommerstaude.


TEKST & FOTO: LONE

StrålesolhatHvert år, når sommerferien er ved sin afslutning, går jeg og spejder efter den gule solhat. Planterne har jeg fået foræret, og ofte er det netop de planter, man bliver allermest glad for – sådan er det i hvert fald tit her hos mig.

Da jeg fik den gule strålesolhat, var gult absolut ikke et hit i Danmarks haver, men jeg faldt som sagt pladask for den, og den er stadigvæk en af mine yndlingsplanter.

STÅLESOLHAT
Rudbeckia fulgida var. ‘Deamii’

Solhatten lyser op og spreder glæde i de sidste havemåneder. Både på grund af den livsbekræftende farve, men absolut også med de fint bagoverbøjede blade – en blomsterform, der minder om et barns blomstertegning.

Strålesolhatten er en staude, og den kommer oprindelig fra Nordamerika. Besøger man den del af verden, vil man se store områder begroet med den smukke gule staude – fx i grøfter langs vejene. Planten er god til at håndtere tørke, og så er den en gave til bier, svirrefluer og sommerfugle.

StrålesolhatFor at yde sit bedste, skal stauden stå i fuld sol og gerne i veldrænet jord. Ved første udspring er centeret grønt, men modnes langsomt og går over i den mørkebrune.StrålesolhatNår vinteren tager fat, er kronbladene synet ind til nærmest ingenting, og de smukke, brune knapper står tilbage.

Strålesolhat
Strålesolhat er netop en af de stauder, der bringer værdi til vinterens have pga. det fine efterspil i de kolde måneder.

FAKTA

NAVNRudbeckia fulgida ‘Deamii’
DANSK NAVN: Strålesolhat
LYSFORHOLD: Fuld sol
HÅRDFØRHED: Tåler ikke megen vind
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord, veldrænet
VÆKST: Staude
STØRRELSE: Højde ca. 60 cm
BLOMSTRING: August-september
ANVENDELSE: Velegnet i bede

Du kan se mere til strålesolhat i disse artikler:

Haven i farver

RØD-GUL-GRØN
Efter så mange år med fokus på tone-i-tone bede er de kontrastfyldte bede igen inde i varmen. Og har du ikke et allerede, må du ikke snyde dig selv for dette farveparadis.

THE HIGHLINE – EN OASE I NYC 
En godsbane i det centrale Manhattan blev nedlagt tilbage i 1980, og er nu – godt 30 år senere – et inspirerende, nytænkt og rekreativt område, som byens borgere har taget til sig som deres eget haverum. Her snakkes, spises, festes, slappes af, underholdes og sågar soppes der!

FAVORITTERNE I MIN SENSOMMERHAVE 
I mange år kæmpede jeg en kamp for at holde “liv i haven” i efteråret. Ganske enkelt fordi jeg ikke havde blomstring i sensommerhaven. Det har jeg siden rådet bod på. Se mine sensommerfavoritter her.