Har du en mistbænk, så har du muligheden for at snigløbe foråret lidt. Hør her om dyrkning i mistbænk, både varm og kold. Og find så frøposerne frem.
TEKST & FOTO: MARIANNE
“Mist” er jo det tyske ord for møg, og når det lægges i en beskyttet bunke i et hul i jorden sammen med halm, udvikler det varme som led i komposteringen. Det er den, der udnyttes i et slags lavt minidrivhus placeret ovenover. Og det er her, du kan så eller sætte dine planter i ydermånederne. En mistbænk kan både være kold og varm. Her er det lige den varme, vi tager udgangspunkt i, princippet med den kolde er det samme, bare uden “mist”.
Der findes en række frø, der spirer ved kolde temperaturer, både spinat, koriander, rucola og hvidløg m.fl., og hvis foråret er mildt, kan du også tyvstarte sommerblomsterne og sætte kartofler, jordbær, krydderurter mv. derud. Blot du lægger måtter over ved truende nattefrost.
HVORFOR MISTBÆNK?
Der er mange gode grunde til at dyrke dine planter i en varmbænk:
1. Du får langt tidligere afgrøder, både til udplantning og høst.
2. Det er bæredygtigt og CO2-venligt.
3. Det er nemt.
4. Det lugter af “ude på landet” á la Bonderøven fra TV.
5. Du får nysgerrige blikke og måske også spørgsmål fra naboerne.
6. Du kan bruge gødningen i bedene bagefter.
7. De er charmerende at se på, især dem af ældre dato.
8. De kan også bruges til vinteropbevaring af middelhavsurter.
9. De er oplagte at så stauder i.
… og den 10. grund: Det er trendy at udnytte tidligere tiders viden om dyrkning indenfor det økologiske og bæredygtige landbrug. Så vid, at du nu er lige så smart som romerne i det første århundrede efter Kristus og herefter maurernes, munkenes og renæssancens flittige gartnere – ja, helt frem til tiden lige efter Anden Verdenskrig. Så gik det ligesom over med at bruge dem, og strømforbruget steg i gartnerierne. Nogle hobbygartnere holder stadig ved, men du skal vide: Det holder altså!
KOLD ELLER VARM
Du kan såmænd også godt gøre det i en koldbænk. Dermed må du undvære den varme, som heste- eller komøg udvikler. Og selvfølgelig også odøren. Hvem vil ikke gerne have en velduftende have? Men man kan også vende den om: Hvem vil ikke gerne være bæredygtig og udnytte solens varmende stråler?
En koldbænk bruges på samme måde som et minidrivhus. Det kan være en god idé at placere den på sten, for de opsamler også solens varme og afgiver den langsomt hen over aften og nat.
Men hvis du vil have dig en varmbænk, så er det af sted efter noget møg på en rideskole eller hos en landmand. Sørg for at have en sæk med, og hvis du vil have mit råd, så put to sække indeni hinanden, snør godt til og kør med åbne vinduer – så dufter bilen ikke sært bagefter.
BYG VARMBÆNKEN OP SÅDAN
Start med at grave et firkantet hul i de mål, mistbænken har. Det skal være ca. 80-100 cm dybt. I bunden lægger du fiberdug, herefter et tyndt lag jord, der bare lige dækker dugen. Derefter fordeler du en lille bunke halm oven på jordlaget. På med alt møget i ca. i en halv meters højde og slut af med 20-40 cm jord igen til at plante i.
Efter et par dage begynder varmeudviklingen, og du kan nu så eller udplante. Som tidligere nævnt kan det være vækster, du ellers ville have sået ude om en måned eller halvanden til to. Det kommer op tidligere end du regner med. Husk at komme jævnligt på besøg med vandkanden.
PLACERING
Det er hensigtsmæssigt at placere den et solrigt sted, og hvis bænken har en hældning, skal den vende mod solen, dvs. mod syd. Det er ikke afgørende at den har hældning, virkningen er der alligevel, du fremmer bare processsen. Nogle havefolk bruger drivhuspasta til at hvidte mistbænkens vinduer med, for at de små nye blade ikke skal svides af den skarpe sol, men du kan også bruge mel opløst i vand og en malerrulle. Husk at male indvendigt, da det ellers skyller af i regnvejr.
I ydermånederne februar-maj og oktober-december, for ikke at sige hen over jul og nytår, kan du dække bænken til med aviser, halmmåtter eller et gammelt tæppe for at undgå frost i bænken. Husk at stauder fint tåler frost.
Man kan jo købe en færdig mistbænk i plast, træ eller i en kombination. Men man kan også lave dem selv. Dels kan de støbes i beton, dels kan du snedkerere dem i træ. Det kan være en god idé at lave dem skrånende i den ene side som på fotoet, og så placere den lave ende mod solen, så væksterne får mest ud af den skrå vinkel fra solen i ydermånederne.
En mistbænk er som regel ca. 1×2 meter, ca. 80 cm høj i den højeste ende og ca. 60 cm i den laveste. Og så er der fri leg med hensyn til at snedkerere.
FIND I SKURET ELLER KØB:
- Nogle terrassebrædder eller andre brædder på ca. 120 mm x 2000 mm.
- Et sæt gamle vinduer. De skal alle lukkes til.
- Afstandspinde eller en aflang klods til at bruge som udluftning.
- Hængsler, som skrues på i den høje ende.
- Skruer
Jeg vil i år for første gang afprøve både koldbænk og varmbænk. Hvis du selv har erfaringer med enten varm- eller koldbænk, så fortæl endelig om det. Vi samler jo på havefolkets viden!
Nu har jeg i mange år "fløjtet" for en mistbænk herhjemme!!! Det ville være en god udnyttelse af hønsemøjet. Men endnu er den her ikke ,ak ja. Jeg fløjter videre, og mumler noget om gode artikler på Havefolket. En dag må det da lykkes. Ellers må trusler om ingen strømpestopning, og vandogbrød til aftensmad på banen. hæhæ. Meen indrømmet der skal jo osse være plads det rigtige sted.
Min gamle læremester i gartneri, havde netop varmemistbænke, alletiders,, og job nr to, et frøforædlingsgartneri havde osse, men det var vist koldbænke. De blev brugt flittigt især til tidlige udplantningsplanter både grøntsager og blomster.
Superfif med den dug i bunden, det havde jeg ikke lige tænkt på.
forårshilsner Gunvor
Tak for god info 🙂