At dele sin have med børn er noget af det mest livsbekræftende. Uanset om det er ens egne poder, søsterens små piger, naboens drenge eller børnebørnene, der dukker op i weekenderne, hvis man har den slags.


Men at dele sin have med børn gør også, at der skal være plads til dem. Der skal være plads i haven (og i havehjertet) til deres udfoldelser og lege, som kan være alt fra at grave med gravemaskine i mudderhul til boldspil og trampoliner. I denne måned ser vi på ideer og tips til at skabe rum for børn i haven. For det kan frembringe ønsker om nye legeuniverser. Og lidt kundskab skal også med ud i haven – for nogle planter kan spises, andre kan bestemt ikke.

Her på redaktionen bliver vi ind imellem lidt udstyrsfikserede. Det vil vi med det samme indrømme ganske blankt, men det skyldes, at der er så mange måder at bruge haven på og hvorfor så ikke finde de gode løsninger, når nu man nu alligevel er i gang med at bruge tid og penge på nye tiltag. Det kan faktisk være ret svært at finde frem til de bedste ting (der ikke altid behøver at være de dyreste), så vi håber her på at kunne hjælpe unge familier eller nybagte bedsteforældre lidt på vej til godt shopperi. Vi har derfor fundet en samling af lækre legeting frem til leg i haven. Ting, der er af god kvalitet og holder mere end en enkelt sommer. Og som desuden også ser kønne ud, mens de er der.

Men det hele skal ikke handle om shopping. Lenes skriver fx om sine private erfaringer med boldspil i haven, og Marianne fortæller om, hvordan børn har den mest fantastiske leg ud af fx simple ingredienser som jord og vand – mudder! Jeg selv lægger op til en lille snak om det at have kaniner i haven. Hånden på hjertet, så har mine to piger i mange år plaget om både kaniner og marsvin, men jeg har pure afvist. Fugle har vi til gengæld haft: Undulater. Og dem har vi haft stor fornøjelse af. Også udenfor. Hver sommer er de flyttet ud i et bur på terrassen og her har de nydt udelivet. Vi har tilmed hørt, hvordan de har kommunikeret med havens øvrige fugle. Super hyggeligt var det, indtil den dag hvor naboen kom ind og bad mig om at tage fuglene indenfor, fordi han var ved at blive vanvittig af at høre på al den pippen. Ja – sådan er vi jo så forskellige. Nogle er mere rummelige end andre, og det var nok ikke kun vores fugle, der udfordrede denne nabo samme dag. Livet er jo bestemt fyldt med udfordringer og så kan lyden af to glade undulater være dråben.

Andre har det lige sådan med lyden af børn i haven. Nuvel – skrigende børn kan ind imellem godt kamme over, og jeg har da også selv været efter mine, da de var små, hvis jeg syntes, at lyden var ved at tage overhånd. Men lyden af leg, latter, sang mv. fra børn, der hygger sig i haven, er de gode havelyde. Den slags der fortæller, at børnene har det godt, og at de måske endda har en fantastisk tid i et univers, som jeg selv har været med til at skabe. Det kan man da kun blive glad i låget af. Livsbekræftende som bare pokker.

Så, alt i alt er vores mission med månedens tema at give nogle ideer til, hvordan man lokker børnene ud i haven. For ja, nogle børn går derud helt af sig selv (de bor der nærmest en hel sommer), og selvsamme børn er eminente til at finde på masser af lege. Andre skal have et puf, en hjælpende hånd til at komme i gang. Og der kan det indimellem hjælpe på fantasien, at de fx får deres helt eget lille hus i haven, hvor de kan efterligne familielivet indendøre. Derfor stiller vi i denne måned også skarpt på nogle forskellige bud på legehuse og -tårne til havens yngste.

Vi håber, at du har lyst til at læse med. Og lad os endelig få dine erfaringer, hvis du har lyst til at dele.

Rigtig god fornøjelse i haven!

 

Du kan læse artikler om børnenes have lige her.