Vi elsker vores børn, og vi vil gerne passe på dem. Men nogle gange passer vi så meget på dem, at vi uforvarende kommer til at begrænse dem i deres udfoldelse – og det er faktisk ikke ret godt for dem. Hverken nu eller i deres fremtid. Her kommer en anbefaling af en hel masse sanselig og også gerne vild leg i haven.
TEKST: MARIANNE, FOTO: KARINA
Ungerne elsker dem. Det gør vi andre også – alle vores forskellige digitale gadges. Smartphone, iPad, PC, Mac og så fremdeles. Så dette skal ikke være en “fri os fra det onde”-artikel, men en “mere af det gode”-opfordring. Ud i haven med dem, ungerne. Hør her, hvorfor det er godt og hvordan du får dem derud. Eller også er det omvendt – for vi starter med det enkleste: Sansning stimulerer barnets fantasi, selvbevidsthed, selvledelse, problemløsning og humør. Desuden sover de SÅ godt, når de har været ude at lege. Og ja, du ved det jo helt sikkert godt i forvejen. Men nu siger jeg det altså alligevel. Vil du høre mere eller tjekke kilder findes de nederst i linket til en radioudsendelse på P1.
VAND, JORD, TRÆ, STEN, LYS, LUFT
Altså egentlig skal der ikke meget andet end en vandpyt til. Lidt uovervåget tid, et par gamle syltetøjsglas, en skovl, måske en gummistøvle eller to og så et varmt bad til bagefter. Uanset alder.
Eller: Et træ. Med lave grene nederst og nogle, der er lidt flade længere oppe. Måske med pærer i. Eller blommer. Eller kirsebær. Eller en lærkerede. Eller en myretue. Ikke oppe i træet, vel at mærke, men nedenunder, måske? Eller en masse småsten og tilpas afstand fra drivhus og vinduer.
Det kan også være en busk, et buskads eller måske en grøft ude ved vejen (som ikke er alt for befærdet). Den er nemlig helt genial til at lave huler i, hvis den er udtørret. Har selv prøvet det. Med granris som tag, en saftevandsdunk, nogle smuldrede kiks, et par venner og et tæppe. I sol og regn, i blæst og sne.
Jeg havde, modsat mine kusiner, som alle 4 havde langt, lyst, krøllet hår, en kort leverpostejsfarvet grydehårsfrisure. Visse forvekslede mig simpelthen med en dreng. Selv om jeg var dødeligt misundelig på kusinerne, har jeg senere tænkt: Det var da egentligt ret så smart, med alle de grantræer og andet morads, jeg har krøbet og kravlet rundt i, igennem, gemt mig i og leget i. Hvad jeg dog ikke har kunnet hængt fast i! Måske min mor faktisk kendte mig bedre, end jeg selv gjorde. Mon ikke?
NATUREN ER HYPET!
Og hvorfor siger jeg så det? Fordi det bare er rigtigt godt for børn at lege udenfor. Fordi man bliver både klog og glad af det. Fordi man udvikler en hel masse kompetencer, som næsten ikke er blevet italesat endnu, men som mange forskningsgrupper og faggrupper med særlig interesse for læring, videns- og kompetenceudvikling verden over er meget, meget interesserede i.
I efterhånden rigtigt mange nyere internationale studier og nu også forskningsresultater viser det sig, at børn, der leger ude i naturen, dels klarer sig bedre i skolen, dels er gladere, sundere og som voksne klarer jobs, som kræver en form for “hybridintelligens”. Altså en type intelligens, der rummer både det matematiske og det humanistiske. En intelligens, der både kan håndtere stringente, positivistisk orienterede og strengt retlinede fagområder, dels kan begå sig på “åbent hav, som kaospilot”. Dvs. at de også kan improvisere, kan høre deres egen indre lederstemme: Fx “dette her er måske ikke så god en idé”. De kan håndtere deres egen kreativitet, de kan “læse mellem linjerne” og forstå mønstre og tegn, de kan finde en vej ud, hvis nu de er kørt fast i noget, er faret vild – også bogstaveligt talt.
KOM SNAVSET IND!
Den menneskelige hjerne vil rigtigt gerne foretage sig det, der gør dens ejer lykkelig. Den vil også rigtigt gerne lave det samme som lige før, hvis det skabte glæde og spænding. Derfor sidder mangt et barn med spillene på iPad’en. OG: Derfor kræver det sin “mand” eller “kvinde” at få klikket det digitale eller indendørslivet bort og verfet ungerne ud i haven. Men hvis nu du lokker med “du skal prøve at blive så beskidt som overhovedet muligt, inden du kommer ind”, så frister det måske alligevel en lille smule? Og gem så al din bekymring for, om de falder ned, river sig, snubler osv. langt bort! Det er – viser forskningen – når børnene selv håndterer farer og risici, at de for alvor lærer at deale med dem som voksne.
Den type sansning, som børnene oplever, når de er udendørs er tusindfold større og mere nuanceret end når de er indenfor og trykker på taster, mus, skærm eller knapper. Og en velstimuleret sansning skaber en lykkeligere og klogere hjerne – både på kort og lang sigt. Både for børn – og for voksne, for den sags skyld. Det er nemlig aldrig for sent at begynde. Men det behøver jeg ikke sige til dig, for det ved du i forvejen, hvis du sidder med denne artikel foran dig.
Vil du høre mere om dette emne, så lyt med på P1, som genudsender diverse udsendelser om, hvordan naturen er med til at mindske stress, stimulere fysik, intelligens og kognition. De sendes og kan høres også i din hængekøje eller med en lugegaffel i hånden gennem hele sommeren.
Ja det er godt for børn at komme ud og få luft under vingerne. Både for krop og sjæl. Og det vil også være mange af de oplevelser som de tager videre med i livet. Synes simpelthen det er et skønt billede med den lille pige der skubber drengen på gokarten. Så glade de er og det gå bare der ud af, ligemeget om skoen er taget omvendt på. Kan huske hvordan jeg selv rendte med en drengeven på den måde og det var herligt 😀
Mange hilsner Vibeke
En af vores ungers yndlingsleg var at lave et kæmpe vejnet på gårdspladsen skrabet med et hakkejern. De kørte rundt med de små plastbiler og brugte diverse snegle med hus til beboere. Det hyggesnakker de stadig om nu som voksne.
Og det var utallige timers leg og tunnelgravning en grusbunke kunne bruges til. Det hændte faktisk de blev spulet af med haveslangen inden de kom ind i bad, for ikke at få for meget jord ind i badeværelset..hi hi
hilsner Gunvor