Min lykke er gjort når det er sæson for radiser. Jeg elsker dem og kan spise dem morgen, middag og aften. Som snacks, i salat, i alle retter hvor jeg kan komme af sted med at snige dem ind.


TEKST: KARINA, FOTO: LONE & KARINA

Jeg er måske en underlig størrelse, men sådan noget som ærter, jordbær, solbær, hyld og alt hvad der hører den danske sommer til, har jeg aldrig helt prissat som andre måske gør det. For det første har jeg det lidt anstrengt med frugt – spørg mig ikke hvorfor, men spiser jeg søde ting løber det ned af ryggen på mig. For meget af den “grønne smag”, som ærter og bønner har, er heller ikke helt min kop te, men kommer det til chili, wasabi, peberrod og alt det der rykker lidt på tungen så er jeg helt i mit es. Sådan har jeg det også med radiser, den skarpe smag som river lidt i øre og pande – dén der gør lidt ondt –  men alligevel føles ualmindeligt godt.

Når de første radiser er landet i køledisken er jeg af samme årsag også den første til at forsyne madskabet med et par bundter. En køkkenhave har jeg ikke, men havde jeg, ville radiserne være min førstprioriterede afgrøde. Nok om det, for nu har jeg ikke en køkkenhave, men jeg har et køkken og der ligger de rød/grønne bundter, som over sommeren afløser hverandre.

Radiser

Og de kommer i hvad som helst  – radiserne. Hvis ikke de bare snackes kyler jeg dem i alt hvad jeg kan slippe af sted med. I kaninragout og sammen med andre langtids-gryde-retter – hvis de da ikke sættes sammen med de bagte rodfrugter vi i øjeblikket tilbereder på grillen (her kommer de på 5 minutter inden det andet er gennembagt/ stegt). I desserter – nej, det har jeg ikke prøvet, men tænker at en radisesorbet kunne være ret fræk.

I dag er det ikke så avanceret og fusionsagtigt. I dag er de nemlig blot en del af aftenens salat til maden. Se med her. Salaten er simpel – og så har den i øvrigt fået besøg af en anden storfavorit, nemlig blomkålen! Den undlader jeg at fortælle mere om her, for ellers bliver det jo til en helt roman.

Her er hvad jeg har brugt:
Et bundt radiser – ca. 10 – 15 stk.
Et halvt blomkålshoved
Et stort bundt dild
Et lille hoved hjertesalat

Til dressing:
1/2 tsk æbleeddike
Saften fra en hel citron
1/2 dl jomfruolivenolie
Salt og peber

Fremgangsmåde
Ingredienserne til dressingen røres sammen i en skål og smages til med salt og peber. Herefter sættes dressingen på køl i en halv times tid.
Radiserne skylles og skæres i kvarte både eller skiver.
Blomkål skylles og plukkes i små rosetter.
Salat skylles og rives i mundrette bidder.
Herefter vendes det hele rundt sammen med dressingen og pyntes til sidst af med finthakket dild.

Radiser

Se det var jo ganske nemt og en salat der passer til mange af sommerens grillede stege, bøffer, pølser, lår og alt det andet.