I mange år har jeg kun sanket kogler om sommeren. Der var de smukke tørre og udfoldede. Men selvom de er lukket helt sammen og våde, kan du sagtens samle alligevel. Lær her, hvordan du tørrer dem.


TEKST: MARIANNE, FOTO: LONE

De ser jo også kære ud, når de er helt lukkede, men efter min mening er det kun de store pinjekogler, der gør det. Almindelige fyrrekogler er ikke ret smukke i lukket tilstand. I hvert fald ikke, når man ser dem fra oven af. (Fra bunden er det en anden sag – det kan du se en anden gang). Men står du nu og her og skal bruge smukke åbne kogler, så skal de tørre. Tager du dem bare ind i stuens varme, kan det godt komme til at tage for lang tid. De kan komme til at mugne og det er hverken smukt eller lugter særligt godt. I stedet for kan du lyntørre dem – i en jernkurv over din brændeovn. Kig til dem jævnligt og tag dem af, når de har åbnet sig.

Du kan også bruge din almindelige ovn. Åben vinduet, sæt din emhætte til. Sæt varmen på omkring 50 grader gerne varmluft. Kig til dem. Når de er fuldt åbne, er de tørre og kan tages ud og bruges. Det hverken sviner eller er uhygiejnisk.

Hvor længe de skal have er afhængigt af, hvor våde/fugtige de er og af din ovns kapacitet. Hold derfor øje med dem. Du kan evt. give dem lidt mere varme og så køre med åben ovndør. Det bruger lidt mere energi, men sikrer en god gennemluftning.