En have helt uden krukker er ved at høre til sjældenhederne her i Danmark – og det forstår man jo så godt. Krukker er med til at sprede hygge og liv, og mulighederne er mange.


TEKST & FOTO: KARINA

Jeg ville aldrig undvære mine krukker i haven, og næsten hvert år kommer der nye til. En gang imellem fordi jeg finder nogle planter i plantecenteret, men ikke har pladsen i bedene, og en gang imellem bare fordi jeg har lyst til fornyelse.

Normalt lægger jeg ikke de store planer for krukkerne/arrangementerne på forhånd. Det sker bare hen over sommeren. Dog har jeg alligevel en lille idé om, hvor krukkerne skal stå, ligesom jeg allerede om vinteren har fundet et par mulige kandidater til sommerens flor. Hvor jeg finder inspiration, er forskelligt. Nogle idéer kommer helt af sig selv, og nogle udvikles efter et inspirerende havebesøg.

Én af de danske haver, jeg især er betaget af, er Haven i Hune, hvor krukkearrangementerne aldrig skuffer. Denne smukke opstilling er jeg personlig ret vild med, selvom min egen stil måske er mere strømlinet.

Ligesådan har jeg det, når jeg ser på krukkerne her. Et par krukker og et par “kålhoveder” – simpelt men uhyre dekorativt.

En anden dekorativ plante er husløg, som jo i øvrigt er super nem, idet den kræver minimalt med vand – en god krukkeplante til den travle krukkeindehaver.

Primula er der også mange, der efterhånden er faldet for, og flere og flere sorter kommer til.

Jeg har allerede et par idéer til, hvad krukkerne skal fyldes med i år. Et par græsser er for mig helt uundværlige, og skal jeg gøre en bestemt beboer herhjemme begejstret, kunne jeg vælge at tilplante et par krukker med kattegræs som her. På den anden side vil det måske være bedre at gå efter noget, som vores kat ikke anser som sit eget private tag selv-bord.
De planter, som i hvert fald kommer til at stå fremme, er min lille samling agapanthus, måske også et par nye hosta og forskellige salviearter.


Og hvad med dig? Hvilke planter kan du bare ikke undvære i dine krukker, og har du allerede nu en idé om, hvilke nye, der bare må komme til i år?