Tag med havearkitekt Karen Dahl til en have, hun har tegnet ved Søvang i Roskilde. Vi har givet ordet videre til Karen, læs her, hvad hun skriver.  


TEKST & FOTO: KAREN DAHL

Enfamilieshus fra ca. 1955, mor, far med to hjemmeboende børn, der er mellem 14 og 17 år. Familien har boet i huset i ca. 15 år. Interessen for haven har nok stået lidt i skyggen af arbejde, børn og istandsættelse af hus ligesom hos mange andre familier. Nu var tiden til at forskønne udearealerne, som blev inddelt i forhave og baghave. Jeg udarbejdede forslag til både for- og baghave, men det var baghaven, der have størst prioritet. Størrelsen på baghaven er 500 m2.

Huset er hævet med høj kælder, så der er et større spring ned til haven. Det fik på et tidspunkt en tilbygning ud mod havesiden. Inde fra havestuen er der store vinduer ud mod haven. Bagerst i haven er der en opadgående skråning til nogle etageejendomme, hvilket er lidt kedeligt at se på. Ca. midt i haven var der placeret et skur, som jeg syntes stod lidt alene i haven. Der var også en noget kedelig terrasse. I haven stod et enkelt ældre frugttræ, som blev bevaret.

Der skulle ske noget på den store plæne, så det blev spændende at se ud i haven og følge med i årstiderne. Terrasseområdet skulle gøres hyggeligt at sidde på, og græsarealet måtte gerne blive meget mindre. Og endelig skulle  skråningen i baghaven blive mindre synlig. Der skulle også være en smule køkkenhave. Haven skulle være hyggelig og ikke al for vanskelig at vedligeholde. Det sidste er jo et helt almindeligt krav fra kundernes side og ikke spor svært at opfylde. Det er blot et spørgsmål om plantevalg og form på havedesignet

Plantetemaet for den nye have blev skovagtig, med det mener jeg planter som rododendron, mindre træer som paradisæbler og koreakornel, mellemstore buske som skønne hortensiaer og dejlige frodige stauder som fx storkenæb, løvefod, høstanemoner, pæoner, kertepileurt mm. Desuden selvfølgelig også div. forårsløg.

 

Den nye have bestod af et frodigt areal med skovagtig beplantning i den første 2/3 del af haven op til huset, og den sidste 1/3 af haven op mod skråningen blev græsplæne. Imellem bedene blev der anlagt et smukt slynget forløb af stier med slotsgrus, så det samlede udtryk blev hyggeligt og uformelt.

 

I denne have blev en tegning med planteliste sendt til en anlægsgartner, der gav en pris og efterfølgende omlagde terrassen, anlagde stier og bede inkl. plantning.

Billederne er taget ca. en uge, efter de sidste planter blev sat i jorden.

Karen Dahl

Havensarkitekter.dk
Havens Arkitekter
Lille Valbyvej 1b
4000 Roskilde

Vil du læse mere om Karen Dahl, så klik på linket, og læs vores præsentation her på HAVEFOLKET