Nu er det tid til at forbedre jorden derude, og det kan godt blive en bekostelig affære, hvis du ikke enten komposterer selv, eller kører “på kommunen” og henter noget af alt det færdigt komposterede haveaffald, der kan afhentes gratis.


TEKST OG FOTO: MARIANNE

Du kan selvfølgelig klippe alt dit gren- og græsaffald i småstykker og fordele det i havens bede. Derved sker der en langsom omdannelse til en endnu bedre jord. Det er det, regnorme er sat i verden for at ordne. Men ved du godt, at du i langt de fleste kommuner gratis kan afhente jord? Altså komposteret haveaffald, klar til brug? Og det ene (overfladekompostering) udelukker absolut ikke det andet.

Tjek din kommunes hjemmeside, og se, om din kommune har den service. Ofte har de faktisk også gratis kompostorme, og det er slet ikke så ringe endda!

Der hersker mange myter om, hvorvidt komposten fra kommunen er anvendelig. Nogle siger, at ukrudtsfrøene spirer lystigt. Det kommer så vidt vides an på, om kommunen varmebehandler komposten, sådan at ukrudtsfrøene dør. Andre fortæller, at haven pludselig er blevet invaderet af dræbersnegle, efter at den er blevet beriget med jord fra kommunen. I dag hørte jeg imidlertid, at dræbersneglene forbliver under overfladekomposteringen, hvis den blot er tyk nok, og derved sparer dine planter.

Så altså. Kommunekompost, er det anbefalelsesværdigt eller ej? Og hvad er mon dine erfaringer med overfladekompostering?