Birgit Aarsleff Sommer, der har tegnestuen Grønne Rum, kalder sig selv for havedesigner, og det er der en grund til. Hvorfor hun har valgt at leve som selvstændig med haven som speciale, kan du læse mere om herunder.


TEKST: HAVEFOLKET & BIRGIT SOMMER, FOTO: BIRGIT
Hvor gammel er din tegnestue, og hvordan er det startet for dig?
Jeg startede min tegnestue, Grønne Rum, i 2012. Inden da havde jeg haft små havedesignopgaver, da jeg arbejdede for en anlægsgartner. Den glæde, jeg oplevede hos folk, når de kunne se, hvilken forskel projektet havde skabt, smittede så meget af på mig. Derfor besluttede jeg mig for at lære mere om design af haverum. Tilbage i 1996 blev jeg færdig som grafisk designer og arbejdede med det trykte medie samt lidt udstillingsdesign i mange år for Dansk Design Center. Branchen blev siden hen presset økonomisk, og det gav mig lyst til at gå andre veje.Min store passion for haven koblet med min grafiske baggrund var et rigtig godt udgangspunkt. Da vi som familie var udstationeret og bosat to år i London fra 2008-10, havde jeg mulighed for dér at studere havedesign på KLC School of Design i Chelsea.
Når man arbejder med haverummet, er der mange faktorer, der spiller ind, for at det hele går op i en højere enhed. Det er som et stort puslespil med en masse brikker, der skal passe sammen. Lyset, der er til rådighed, jordens sammensætning, form og farve og årstidernes skiften. Det er en sjov udfordring at løse.Jeg arbejder meget med formerne, bladformer og plantens form, og sammensætter beplantningen, så der opstår nogle fine kontraster. Farverne er også vigtige for at skabe et harmonisk udtryk samt højde og drøjde på elementerne, der skal passe til rummets størrelse. I en lille have skal alt vælges med omhu, for at det ikke bliver rodet at se på.

Hvilken type opgaver har du flest af?

Jeg arbejder stort set kun med private haver. En del, hvor hele haven tages i betragtning, og et nyt design skal forbedre indretningen. Tit har folk købt nyt hus og oplever efter nogen tid, at haven overhovedet ikke passer til deres behov. Det kan også være forhaven, der skal shines op og gøres mere indbydende.

Nogle kunde har bare brug for inspiration til fx at finde planter til et enkelt bed. Et ønske, der går igen i stort set alle opgaver, er, at der skal være noget smukt at se på hele året.

Ofte hører jeg kunderne give udtryk for, hvor glade de er for at få hjælp af en faglig person, der har overblikket og kan placere planterne rigtigt. Det er virkelig let at brænde en masse penge af på planteskolen, hvis man går rundt og køber en af hver af de planter, man godt kan lide. Det er svært at få det til at se harmonisk ud hjemme i haven.

Desuden handler det ofte om at få nogle andre øjne på. At se mulighederne. Det er lettere for mig, når jeg ser haven første gang, end for kunden, der måske har haft haven i mange år og savner inspiration til at skabe noget nyt og spændende.

Har du særlige mærkesager, som du kæmper for i projekterne?
Jeg vil altid argumentere for at lave så grøn en løsning som muligt. Planter skaber liv, er smukke at se på og skifter udtryk alt efter årstiden. Jeg prøver så vidt muligt at begrænse store arealer med fliser, da regnvandet ikke kan sive ned og ender i kloakken som spildevand.

Et emne, der ligger mit hjerte nært, er at arbejde for øget biodiversitet. At vælge blomster, der tiltrækker bestøvende insekter, og gøre haven til et rart sted at være også for smådyr. Derfor er jeg også meget inspireret af Lise Gartmann, der har skrevet en spændende bog om at bringe flere vilde blomster ind i haven. Den vil jeg fortælle om i en af de kommende artikler her på HAVEFOLKET.

Er der nogle emner, som du tænker, dine kunder med fordel kunne overveje, før du kontaktes?
Det er en god idé at lave en liste over ting, der fungerer i haven, og ting, der ikke gør. Er de tilfredse med beplantningen, større buske og træer? Er der uønsket indkig fra naboer eller en mindre køn udsigt, der ønskes skjult? Er der noget smukt at se på hele året rundt? Hvordan er gangmønsteret? Mangler der stier til at gå tørskoet rundt? Er der steder til at sidde og nyde solen? Hvor meget tid vil de bruge på arbejdsopgaver kontra afslapning? Har de andre ønsker som belysning, vand i haven, legeområde til børn eller børnebørn?

Der er uanede muligheder. Det vigtigste er at gøre sig klart, hvilke behov og ønsker de har, så haven kommer til at passe til dem. Det vil skabe den største glæde.

Du kan læse mere om Birgit og hendes arbejde med private haver i en række artikler, som vi bringer her på HAVEFOLKET i de kommende uger. Har du spørgsmål til Birgit og hendes tilgang til havedesign, kan du skrive til hende i kommentarerne herunder.
 
 
GRØNNE RUM

v. Birgit Aarsleff Sommer

Hobrovej 12, 3000 Helsingør
Tlf 26 80 85 50
www.gronnerum.dk
www.facebook.com/GronneRum