Nu har Claus Dalby udgivet den fjerde i rækken af bøger med fokus på krukker. Kan han virkelig finde stof til én bog mere om emnet? Vi har læst bogen – og ja, det kan han.


TEKST: LONE, FOTO: CLAUS DALBY

Endnu en gang præsterer Claus Dalby at udvikle sig i sin tilgang til haven, og denne gang består billedsiden nærmest af gobeliner med krukkescenerier – i nye farvetoner og med masser af løvplanter. Du får her en lille introduktion til bogen. Noget af det, vi her på redaktionen ikke kan undgå at elske ved Claus Dalbys bøger er, at han så gavmildt deler ud af alle de tricks, han har tillært sig eller samlet op på sine mange besøg i alverdens haver. Denne bog er da heller ingen undtagelse.


Indledningsvist gennemgås hans tanker omkring valg af terrakottakrukkerne, behandling af dem i forhold til frost og vinter og så selvfølgelig hele tilplantningsprocessen inkl. forkultivering af sommerblomster mv. i drivhusene.

Claus lægger store mængder af løg og knolde i krukker. Hvordan dette foregår, beskrives også i bogen, hvis du skulle have lyst til at gøre ham kunsten efter. Udplantning af sommerblomster i krukken deles også med læseren: Hvordan bygges indholdet op, hvordan sikres det, at der kan vandes rigtigt, og hvordan giver man småplanterne den bedste start i det fri.Det kan virke banalt, men den rigtige opskrift giver den ønskede succes, så det er med at holde ørene stive her, hvis man endnu ikke helt lykkes med de der sommerblomster i krukker.

En anden disciplin, som er kendetegnende for denne bog, er dyrkning af flerårige i krukker. Hvilke planter kan anbefales, og hvordan gribes det an. Herover ses fx et hav af den mørke spirea ‘Diablo’, som Claus blandt andet anvender i de orange/røde krukkesammensætninger.

Bogen snyder selvfølgelig ikke læseren for en del af de smukke krukkeopstillinger, som Claus Dalby beriger sin bydel med hvert eneste år. Opstillinger, der skiftes løbende hen over sæsonen. Herunder er det forårsopstillingen med masser af tulipaner og hornvioler iblandet limegrønne løgplanter.

Herunder en mere tone-i-tone baseret opstilling omkring den hvide villa med bordeaux/bourgogne farver sidst på foråret.

I det hvide haverum (Claus’s ‘sunken garden’) er krukkerne også massivt repræsenteret. Her med flerårige hortensia, der flankeres af store digitalis i lerkrukker med fletmønster.

Her er det fra en anden vinkel i samme haverum, mens de gule og blåviolette farver hersker.

– og her er det blandt andet den smukke blå skærmlilje, der spiller en af hovedrollerne.

Senere hen på året overtages et af haverummene af de varme nuancer. Her en fantastisk opstilling med blandt andet dahlia, salvie, kæmpeverbena, tallerkensmækker og ‘Kiss me over the garden gate’ m.fl. Inspiration til kombinationsmuligheder rummer bogen masser af.

Bogen rundes af med efterår og en lille smule vinter. Her slutter vi også vores lovprisning af bogen. Scenen er sat med grå toner ved porten. Ualmindelig smukt og stilfuldt, lige til at blive efterårsforelsket af.

Har du også erhvervet dig bogen, så lad os endelig høre dine tanker om bogen, og har du lige bestilt den, så vil vi ønske dig rigtig god fornøjelse!

TITEL: Krukker i haven
FORFATTER: Claus Dalby
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Claus Dalby
UDGIVELSE: November 2017
SIDER: 176
SPROG: Dansk
FORLAG: Forlaget Klematis