Du kender hende sikkert allerede? Karina er nemlig et af de havepassionerede mennesker, der ikke er bange for at stikke næsen frem i tide og utide og smide et velmenende boost på instagram fx kl. seks om morgenen, når hun nu er oppe og i gang med en ny spændende dag. Og hun smitter!


TEKST: HAVEFOLKET, FOTO: LONE & KARINA KAAS

Af samme grund har vi inviteret Karina til at skrive med her på HAVEFOLKET i 2018. Lidt fordelt hen over årstiderne vil du kunne støde på hendes artikler her på sitet, hvor hun vil dele ud af sin egen private passion for haven og udelivet.

Karina Kaas Steensen er årgang 1971, hun er gift på 17. år med Henrik, og sammen har de to børn: Mathias på 15 år og Caroline på 12 år. Og – ikke at forglemme – så har de også husets tredjemest forkælede medlem: Molly, en seks år gammel howavart (tysk gårdhund). Familien bor i Hedensted Skov ca. midt mellem Horsens og Vejle – tæt på byliv, men alligevel lige midt i naturen. Hedensted Skov er nemlig placeret lige oven på Hedensteds vandreserver, og området er derfor såkaldt rekreativt område, delvist fredet og i landzone lige op til byen.

Grunden er på 1250 kvadratmeter, hvoraf de ca. 1000 udgør forhave og baghave. Det er en af de allermindste grunde i området, så naboerne har flere hektarer at bolte sig på. Ligeledes er familien så priviligerede, at de har et skønt lille træhus på Sydfyn, der ligger 80 meter fra Det sydfynske Øhav på en grund, der også er omkring 1000 kvadratmeter.

Passion og begejstring for uderummet
Karina har en glæde, fascination og begejstring for naturen (eller uderummet, som Karina ofte kalder det), som hun har haft med fra sin farmor og farfars fantastiske have med gamle frugttræer, ribsbuske og en dejlig overdækket terrasse. Et rum, hvor der altid var plads til én til og altid noget at dele ud af. Der var også skovture for hele familen, hvor de sankede træ i området Stanghede lige sydvest for Viborg, hvor hun er født. Duften af lyng, varm skovbund, lyden af øksen mod træ og farmorens fantastiske picnickurv er den dag idag lyslevende og dejlige minder fra livet derude.

Konstant forandring
Karinas eget uderum i skoven ved Hedensted har forandret sig med tiden. Før de fik børn, blev der sået og forspiret i hver en vindueskarm. De havde ikke de store midler, men alligevel en evne til at få noget ud af alting. De havde en kæmpe urtehave, for det hørte sig jo ligesom til dengang – her ude i skoven.

Karina elskede processen med at få noget til at spire og skabe noget nyt på den – for at sige det mildt – meget forsømte grund, som de overtog i 1998. Men skal hun være helt ærlig, så blev resultatet i sidste ende aldrig særlig fantastisk. Og det var faktisk heller ikke så vigtigt dengang.

I dag er deres have her i skoven indrettet med fokus på rum eller måske rettere på terrasser. De har ikke mindre end seks af slagsen. Karinas mand er fantastisk dygtig til at arbejde i træ, så deres terrasser i lærketræ nyder de hver dag året rundt. Om vinteren visuelt inde fra husets, da de alle er oplyste og på den måde fungerer som et funktionelt møbel, selv de ikke fysisk er i brug.
Karina er ikke så god til beton, så det har de ikke rigtig noget af. Derimod har de lavet et par terrasser i chaussésten, hvor de valgte at få en dygtig anlægsgartner til at udføre projektet. Og det har de ikke fortrudt.

Naboen har hestefold lige op til grunden. Lige pt er der ikke heste i den, men det betyder så blot, at rådyr, fasaner og kaniner igen har indtaget lysningen, hvor folden ligger. Ja, faktisk er de nu så vant til mennesker, at Karina ofte starter med at sige godmorgen til et rådyr, når hun ruller gardinet i soveværelset op om morgenen, og de gider ikke engang flytte sig, selvom Molly med tydelig og højlydt gøen fortæller, at “her bor jeg altså”.

Karina har i mange år haft en stor kærlighed til de historiske roser, så dem har de en del af i haven. Et par staudebede inklusive masser af forårsløg har de også stor glæde af, Men ellers består deres uderum primært af terrasser med krukker, interiør og møbler – og ikke mindst LYS. De overdækkede terrasser er mere eller mindre indrettet som stuer – blot outdoor, og Karina elsker at indrette dem igen og igen i takt med, at hun får nye ideer, som skal afprøves.

Den udendørs opholdsstue
Faktisk er det sådan, at fra april til ultimo september bruger familien stort set ikke stuen indenfor – ej heller fjernsynet. Så snart det er muligt, står samtlige terrassedøre åbne, og ude flyder sammen med inde. Der tankes simpelthen ny energi og slappes totalt af med lyden af skovens “musik”. Der er næsten altid tændt en fakkel eller et bål om aftenen – også på hverdage. “Bare det at sidde der og kigge ind i flammerne, mens aftenmørket langsomt tager over, er alt det fjernsyn, vi behøver,” siger Karina. Det er et fantastisk frirum med ro og kontrast til en til tider travl og hektisk hverdag.

 

De sidste par år er Karina blevet kraftigt inspireret af sit hastigt voksende inspirerende havefolksnetværk både i ind- og udland. Så flere og flere nye stauder, græsser og løg sniger sig på mystisk vis ind, og hun fornemmer, hvordan uderummet i skoven endnu engang er på vej mod en ny fase med masser af skønt og grønt liv.

Et ‘game change’
For snart seks år siden valgte Karina at lægge sit arbejdsliv radikalt om. Hun fik en chance – eller rettere sagt modet til selv at skabe sit drømmejob.

Hun tillod sig at drømme stort og vildt: “At turde miste fodfæstet fra en tilværelse med god fast løn og pension. Tænk nu, hvis jeg helt selv kunne vælge på alverdens hylder, hvad skulle min hverdag, mit arbejdsliv så bestå af?”

“At turde miste fodfæstet fra en tilværelse med god fast løn og pension. Tænk nu, hvis jeg helt selv kunne vælge på alverdens hylder, hvad skulle min hverdag, mit arbejdsliv så bestå af?”

Og Karina var ikke et sekund i tvivl om, at det skulle bestå af blandt andet følgende :

  • Naturens basale værdier som jord, ild, vand og lys
  • Mindre, men bedre. Karina var/er så træt af skrammel: “Ingen af os har jo i virkeligheden brug for flere ting og slet ikke ting som blot ender på forbrændingen efter kort tid.”
  • At arbejde i lys/ovenlys.
  • At arbejde sammen med mennesker, for hvem ordentlighed er vigtig. Mennesker, for hvem glæden ved at bidrage i et team og den synergi og de resultater, der kan skabes, når forskellige kompetencer og stor passion mødes, er en stor motivation i sig selv.
  • Et stort ønske om at kunne inspirere andre til at leve mere af livet udenfor.
  • Produkter, hvor design, funktionalitet og kvalitet går op i en højere enhed.
  • Frihed til hver eneste dag selv at kunne vælge, hvor hun fysisk skal arbejde/være og med hvad.

 

Kaas Outdoor Living
Idag driver Karina på sjette år selvstændig agenturvirksomhed, hvor hun har valgt at fokusere 100% på interiør og møbler til uderum. Og hun har ikke et sekund fortrudt sit valg, også selvom det til tider bestemt er udfordrende. Men hellere sidde som 80-årig i sin gyngestol på terrassen og sige: “ØV, det lykkedes ikke,” end at sige: “Ej, jeg havde muligheden, men jeg lod chancen passere.”

Alle produkter bliver testet af Karina personligt i skovens uderum, og kun de bedste af de bedste produkter får lov at komme videre ud gennem hendes efterhånden pænt store forhandlernetværk i 12 lande. Ca. 375 forhandlere i alt, og flere er på vej i 2018. Karina understreger, at det er meget priviligeret og udelukkende muligt, fordi alle i teamet bidrager til fælles succes – hver dag.

Workshops
Karina afholder workshops sammen med sit dygtige netværk inden for plantebranchen. Det handler om indretning af uderum, planter, trends og alle de muligheder, man har, hvis man er villig til at se dem og bruge de materialer, som naturen så generøst byder på – ganske gratis.

Karina underviser også på iværksætterevents med temaerne salg, iværksætteri, netværk og mange andre af de kompetencer, som hun har fået med i rygsækken både som funktionær og som selvstændig.

“Jeg er så priviligeret at have nået en alder, hvor andre kan bruge den erfaring, jeg har gjort mig. Det er en meget stor glæde at kunne bidrage med noget, især hos de helt unge og dygtige iværksættere, vi har rigtig mange af her i Danmark. Jeg glæder mig til at tage jer med på tour i vores uderum i løbet året 2018. Udeliv foregår nemlig hele året – også her i Skandinavien – hvis vi vil.”Du kan se meget mere om Karina haveunivers og produktserier på instagramprofilen: @kaasoutdoorliving.