Lianne’s Siergrassen er en lille planteskole i Holland med speciale i prydgræsser. Ejeren af planteskolen hedder Lianne Pot. Lianne er oprindelig uddannet læge, men hendes hjerte banker for prydgræsser og præriehaver.


TEKST & FOTO: JEANNETT

Lianne’s Siergrassen er en lille planteskole i Holland med speciale i prydgræsser. Ejeren af planteskolen hedder Lianne Pot.

Lianne er oprindelig uddannet læge, men hendes hjerte banker for prydgræsser og præriehaver.


Udover at drive planteskolen laver Lianne planteplaner for andre, der gerne vil have flere græsser og prærieinspirerede bede i deres haver. Og som en del af planteskolen har hun anlagt en 3500 kvm stor præriehave, der blandt andet fungerer som inspirationshave for hendes kunder i planteskolen.

Fra starten blev der plantet 12000 planter med forskellige blomstringstidspunkter. Hensigten med præriehaven er, at den skal være attraktiv hele året for både mennesker og dyr, fyldt med farver og smukke former og med meget lidt vedligehold.

Præriebede med de rigtige sammensætninger af planter som Liannes er lette at passe, da de ikke skal sprøjtes, og der kun skal luges ganske lidt. Ydermere skal der ikke plantes om eller deles planter hvert fjerde år, og så er de tilpasset klimaet.

Efter Lianne’s anvisninger anlægges en præriehave på en gang, og derefter lader man den være. Det er ikke en vild have, men en avanceret og meget velovervejet kombination af stauder og græsser, der gør, at beplantningen er i stand til at opretholde et harmonisk forhold gennem tiden uden tilskud af gødning og kunstvanding.

Blomstringen starter tidlig forår – efter nedklipning af græsserne – med en masse forskellige løgvækster som fx. allium, prærieliljer, fuglemælk, og botaniske tulipaner. Derefter overtager græsser og stauder, og de fortsætter med at blomstre, til frosten dæmper farverne. Herefter er der stadig græsser og smukke frøstande, som står tilbage det meste af vinteren.

 

 

Haven er formet som et egeblad, hvor stierne går gennem haven og nærmest danner en vifte. Haven er opbygget af flere forskellige plantesammensætninger, fordi Lianne gerne vil vise forskellige måder, hvorpå græsser kan indgå i både store og små haver.


Her er virkelig megen inspiration at hente, så hvis turen engang skal gå til Holland, vil jeg bestemt anbefale dig at kigge forbi.


HER ER VI
Jan Gosseswijk 31
9367 TE De Wilp (Gn)

Du kan læse meget mere om haven på Lianne’s hjemmeside. Her kan du finde rutevejleding til haven og en database med en masse nyttig information om græsser og deres planteforhold: www.siergras.nl.