Har man brug for bunddække og gerne vil have flere græsser ind i haven, kan vi varmt anbefale Carex-slægten. Udvalget er bredt, men i dag skal vi se nærmere på den, der hedder Carex morrowii ‘Ice Dance’.


TEKST & FOTO: LONE

Carex morrowii ‘Ice Dance’ er ca 30 cm høj og har flotte stedsegrønne blade med hvide/cremefarvede striber langs bladenes kant. Den kaldes da også for gulstribet japansk star.

Carex morrowii ‘Ice Dance’

Blomsterne, der sidder på aks med hvide støvdragere, kommer frem i april-maj.

Vil man gerne soignere planten, hvis den fx står i krukker, kan aksene let fjernes efter afblomstring ved blot at trække dem op af tuerne.

De lange blade er stive og stedsegrønne. Planten spreder sig ved rodskud, der med tiden vil danne et ensartet dækkende tæppe. Planten kan formeres ved deling, hvilket let gøres forår eller efterår.

Da planten er stedsegrøn, er den en af de planter, der holder haven flot året rundt. De stive blade, der sidder i tætte tuer, er stort set uforandrede hele året rundt. De ser sunde og frodige ud i alle måneder, og man bliver hurtigt afhængig af at have denne type planter i en dansk have, hvor mange farver forsvinder om vinteren.

Selvom planten er stedsegrøn, kan den dog godt få lidt frostskader hen over vinteren, idet der kan komme brune spidser på bladene, som det ses på billedet her. Nogle år kan det derfor være en god ide at klippe den tilbage i foråret. Enten helt ned eller blot de blade, der har taget skade.

Planten trives bedst i halvskygge eller skygge og er fortrinlig til at danne fodpose under buske eller mindre træer.

Skal den dække et bart jordstykke, anbefales det at plante dem tæt med mindst 5-6 planter pr m2 afhængigt af plantens størrelse. Den er i øvrigt også god i krukker, hvor den hurtigt vil dække jorden.

FAKTA

NAVN: Carex morrowiiIce Dance’
DANSK NAVN: Japansk star
LYSFORHOLD: Sol-skygge
HÅRDFØRHED: Hårdfør
JORDBUND: Alm. havejord
VÆKST: Lange stive blade i tuer.
STØRRELSE: 30 cm
BLOMSTRING: April-maj