Har du noget, der bare er ’must-have’ til din sommerhave? Som du ikke kan klare dig uden. Jeg har. Faktisk flere forskellige. En af dem er særlig iøjnefaldende – den sorte øjeblomst ’Penny Black’.


TEKST & FOTO: ULRIKA

Øjeblomst er en lav sommerblomst, som dækker jorden med sit grønne løv. Sorten ’Penny Black’ har små sorte skålformede blomster, og den mørke farve forstærkes af en sølvhvid kant hele vejen rundt om blomsten.

Øjeblomst ‘Penny Black’

Nemophila menziesiiØjeblomst trives bedst i en mager, gerne sandet jord og i sol eller let skygge. Den tåler nogen tørke, men trives bedst, hvis den vandes jævnligt. Den kan have brug for støtte i slutningen af sæsonen – for eksempel en krukke med høje kanter.

Jeg kan ikke undvære den, og jeg sår den hvert år. Frøene er tilgængelige fra flere forskellige frøfirmaer. Den er let at dyrke, og jeg foretrækker frilandssåning i maj-juni direkte på voksestedet.

Jeg bruger øjeblomst som bunddækkeplante i pilekurve med små træer eller som en enkelt sommerblomst i krukker. Den lidt beskedne blomst ses bedst, hvis den får lov at fylde hele krukken og ikke skal konkurrere med andre planter.

 

DYRKNING FRA FRØ
Forspiring: Sås tyndt i fugtig såjord i marts-april. Omplantes til en potte med gødet jord, når planterne er store nok til at håndtere. Udplantes efter den sidste frost.

Frilandssåning: Jeg bruger gødet jord, som jeg dækker med et tyndt lag såjord. Sås tyndt i maj-juni. Vand såfladen før såning, og vær forsigtig, når du vander, ellers kan frøene drænes væk. Hold såningen fugtig, til frøene er spiret.

FAKTA

NAVN: Nemophila menziesii ‘Penny Black’
DANSK NAVN: Øjeblomst
FARVE: Sort
LYSFORHOLD: Sol til halvskygge
STØRRELSE: 15 cm
LEVETID: 1-årig
BLOMSTRING: Juni-aug
ANVENDELSE: Sommerblomst som kantplante, i krukker eller hængende ampler