Jeg bruger kranse meget af tiden i mit arbejde, og det er lige så meget for at skabe smuk pynt til døre og borde, som jeg bruger det til sorgbinderi. Det er spændende, at man med naturens materialer kan skabe den smukke form, som en krans har – og på så mange måder og til forskellige formål.


TEKST: LARS JON, FOTOS: LISBETT WEDENDAHL, ANDREAS BOESKOV
Jeg holder mange kurser for mennesker uden så stor binderierfaring, og her er stemningen på kransekurserne altid ekstra koncentreret og hyggelig. Kransens form tiltaler mange, og det er noget, de gerne vil prøve kræfter med. Men det kræver også, at de holder tungen lige i munden.
Derfor har jeg længe haft lyst til at lave en bog, der viser teknikker og ideer til kranse, så man også kan øve sig derhjemme. Selvom der både findes lette og svære kranse at binde, så er kransen altid en disciplin, der kræver såvel håndværk som ihærdighed. Det kræver overblik og en fornemmelse for at skabe harmoni. Men med de rette teknikker – og tålmodighed – kan alle lære det.
Herunder får du fra Lars Jon forklaret teknikken til at lave en krans ved at ‘vikle’.

VIKLE

At vikle er en af mine yndede teknikker. Jeg har brugt den i mange år, og den er hurtig og nem at bruge. Desuden kan man lave nogle ret pæne og overraskende kranse med den teknik.Hvis man ikke har bundet kranse før, er dette en god begynderteknik. Det kan ikke rigtigt gå galt. Hvis kransen stritter lidt til højre eller er for tyk til venstre, så vikler man bare ekstra tråd og materialer på, indtil man er tilfreds. Husk, at øvelse gør mester.

Disse materialer fra naturen er typisk gode at vikle ind i en krans: syre og bynke fra grøftekanten, oliven, lavgrene, lavendel mv.
Step by step:
  1. Klip det, du vil vikle i kransen, i mindre stykker.
  2. Bind vindseltråden fast på kransen.
  3. Læg et stykke grønt på kransen, og vikl ståltråden stramt omkring det grønne i urets retning.
  4. Læg et nyt stykke grønt på, og fortsæt med at vikle stramt.
  5. Bliv ved med at vikle det grønne stramt på kransen, indtil du er hele vejen rundt.
  6. Afslut ved at lave en løkke, stik tråden ind gennem løkken, og stram til. Klip tråden af, og stik trådenden ind i kransen.
I næste uge viser Lars Jon en krans, der både er for børn og voksne, og som bygger på brugen af netop denne teknik.
Denne instruktion og flere teknikker til binding af krans kan du også finde i bogen KRANS af Lars Jon, der er udgivet ved People’s Press.
Forlaget om bogen: 
Lær at forme den smukkeste krans. Florist Lars Jon afslører her sine hemmeligheder om kranse, der er et af de ældste håndværk med blomster. Kranse er ikke blot til døren, julen eller graven – men også til det flotte middagsbord, som et smykke i håret, eller når du vil hænge noget smukt på væggen. Kransens form symboliserer året, livet og det uendelige.  
Gå på opdagelse i bogens inspirerende og overraskende ideer til, hvordan du kan forme unikke kranse med blomster og naturens materialer. Du lærer enkle teknikker fx til at tørre og presse blomster samt til at binde og dekorere kranse. Og du lærer at få øje på alle de sjove og fine steder omkring os, der fortjener den smukkeste krans.