Selvom det ikke er juletid, så skal du alligevel lige have opskriften på en krans, der er inspireret af den amerikanske jul. En krans, der har godt med tyngde og dermed får det karakteristiske lille hul i midten. Lav den her i foråret med masser af grene og sæt blomstrende løg i.


TEKST: LARS JON, FOTOS: LISBETT WEDENDAHL, ANDREAS BOESKOV

The American Way
Jeg har været i New York en del gange ved juletid, og noget af det, jeg el­sker allermest ved julen der, er at gå rundt i gaderne og kigge på deres jule­ udsmykning. Newyorkerne har sans for at hænge kranse på hoveddørene. Nogle af dem er i plastik og ikke særlig kønne, men andre er håndbundet med masser af frisk grønt og med store Disney­sløjfer. Ens for alle deres kranse er, at de er meget tykke, og hullet i kransen er meget lille.

Denne krans er tænkt til at hænge på hoveddøren og sende en hilsen til dem ’over there’.

Sværhedsgrad: Svær
Værktøj: Blomstersaks
Hjælpemidler: Halmkrans, vindseltråd, spraylim
TeknikBinde

Step by step
Gran, kogler, tørre grene, glimmer
  1. Klip al gran og grene i små stykker, og tråd ekstra kogler (se side 182).
  2. Bind ståltråden fast på halmkransen ved at binde tråden rundt to gange, og sno den sammen.
  3. Lav små buketter af gran, grene og kogler i en skøn blanding, og start med at lægge en buket på indersiden. Bind rundt indefra og ud, og fortsæt i urets retning. Læg en buket på ydersiden, og bind rundt. Læg en buket på toppen, og bind rundt.
  4. Fortsæt med at binde de små buketter på inderside, yderside og midten. Sørg for, at man ikke kan se halm­kransen på siderne.
  5. Bind hele vej rundt, indtil der er fem cm tilbage. Løft de første buketter, og stik nu de sidste buketter ind under toppene på de første. Bind dem på på denne måde, indtil du er helt tilbage til starten.
  6. Når du har bundet den sidste buket på, puttes tråden ind gennem det sidste øje, og der strammes hårdt til. Klip tråden af, og stik enden ind i halmkransen på undersiden. Spray med lim, og drys med rigeligt glimmer.
TIP
Kransen er bundet med grønne kogler. Man kan bevare de grønne koglers farve længere ved at lægge dem i fryseren, indtil kransen skal bindes. Koglerne vil blive brune med tiden. Men jeg kan godt lide, når en krans ændrer udtryk undervejs. 

Denne instruktion og flere teknikker til binding af krans kan du også finde i bogen KRANS af Lars Jon, der er udgivet ved People’s Press.
Forlaget om bogen: 
Lær at forme den smukkeste krans. Florist Lars Jon afslører her sine hemmeligheder om kranse, der er et af de ældste håndværk med blomster. Kranse er ikke blot til døren, julen eller graven – men også til det flotte middagsbord, som et smykke i håret, eller når du vil hænge noget smukt på væggen. Kransens form symboliserer året, livet og det uendelige.  
Gå på opdagelse i bogens inspirerende og overraskende ideer til, hvordan du kan forme unikke kranse med blomster og naturens materialer. Du lærer enkle teknikker fx til at tørre og presse blomster samt til at binde og dekorere kranse. Og du lærer at få øje på alle de sjove og fine steder omkring os, der fortjener den smukkeste krans.